Eljött ez is - államkötvény több mint 8 százalékos éves kamattal

Immár kamaszkorába lépett a babakötvény konstrukció. 2006-os indulását követően ugyan sokáig nem volt kiugróan népszerű, de pár éve annál kapósabb lett.  Már jóval több, mint 120 milliárd forint van babakötvényben melynek kamatozása inflációkövető és immár 8,1 százalékkal kamatozik.

Kinek ne lenne fontos, hogy gondoskodjon gyermekei jövőjéről? Ennek lehet egyik speciális formája a babakötvény. Magas, infláció feletti biztos hozam, ingyenes számlavezetés és némi állami támogatás. Ezek a konstrukció legfontosabb előnyei, de jó tudni, hogy pénzhez a gyerek csak akkor jut, amikor eléri a felnőttkort.

Február 1-től vásárolható a legmagasabb hozamot kínáló lakossági állampapír, a Babakötvény új sorozata. A konstrukció érdekessége, hogy ez is inflációkövető, az infláció felett viszont 3%-os prémiumot kínál, ami így összesen már több mint 8% hozamot jelent. Sőt, mivel az MNB 2022-ben is 5% körüli éves átlagos inflációra számít, ezért várhatóan 2023-ban is 8% körüli hozamot fizet a konstrukció.

Pofon egyszerű konstrukció

Az életkezdési támogatást 2006-ban vezette be a magyar állam. Lényege, hogy minden újszülött kap egy fix, jelenleg 42500 forintos összeget, melyet számára elhelyeznek az úgynevezett Kincstári letéti Start számlán. Ehhez a pénzhez nem lehet hozzájutni a gyerek 18 éves koráig, és évente egyszer kamatot fizetnek rá, mely az inflációval megegyező mértékű. Az összeg ugyan évről évre gyarapodik, de csak az infláció mértékével, így ez semmiképpen sem lesz jelentős segítség. Lehetőség van azonban arra, hogy azok, aki rendszeresen, vagy akár alkalomszerűen szeretnének félretenni gyermekük számára, emellé nyissanak Kincstári Start Értékpapír számlát. Az itt elhelyezett összegre attraktívabb, infláció + 3 százalék kamatot írnak jóvá minden évben. A számla megnyitása meglehetősen egyszerű bármely Kincstári fiókban megtehetjük. A számla megnyitása és vezetése ingyenes, és némi állami támogatás is jár hozzá. Ennek mértéke az éves befizetés 10 százaléka, de legfeljebb évi 6 ezer forint. Mondhatjuk ez se sok, de azért sok kicsi sokra megy. A számla megnyitását követően bármikor tehetünk erre pénzt, korlátlan összegben. Nincs minimum befizetés vagy minimális havi díj, ellentétben a legtöbb banki vagy biztosítói konstrukcióval.

Előnyök és hátrányok

A legfontosabb előny, amellett persze hogy ez egy minimális kockázatú megtakarítási forma, hiszen kizárólag magyar államkötvényekben helyezik el a pénzt a relatíve magas kamat. Ennek mértéke jelenleg 8,1 százalék, minden évben az előző évi infláció plusz 3 százalék kamatprémiumot írnak jóvá. (A magas kamat egyrészt nyilván annak köszönhető, hogy az állam társadalmi politikai céljainak elérését támogatni szeretné, de számára az is fontos szempont, hogy ily módon biztos lehet benne, ezt a tőke hosszú távon államkötvényekben lesz.)  Összehasonlításképpen az 5 éves futamidejű Magyar Állampapír Plusz, közel 5 százalékos kamatot fizet, és valamivel többet az inflációkövető prémium állampapír. Fontos kiemelni, hogy a tőke, adó és járulékmentesen vehető fel. A konstrukció rugalmas, hiszen bármikor bármilyen összeg befizethető. A konstrukció azonban kötött, abban az értelemben, hogy a pénzhez csak a gyermek nagykorúságát követően lehet hozzájutni, előbb nem. Fontos tudni, hogy amíg a gyerek kiskorú bármikor nyithatunk neki, illetve fizethetünk be a Start értékpapírszámlára, azonban legalább három évnek el kell telnie ahhoz, hogy hozzájussunk a megtakarításhoz. A tőkéhez pedig minden esetben a gyerek nagykorúságának elérését követően juthatunk.

Hirdetés átugrása →