Befektetési tippek a következő egy évre

Elemzőktől és alapkezelőktől kértük, mondjanak olyan befektetéseket, amelyektől a következő egyéves időtávon jó hozamot várhatunk. A választ röviden meg is indokolták, egyaránt vannak benne forintos és eurós, biztonságosabb és kockázatosabb termékek.

 

Kiss Mónika, Equilor Befektetési Zrt., vezető elemző

Dollárvétel a forint ellenében: 2016-ban tovább erősödhet a dollár, mivel az Egyesült Államokban megindulhat a kamatemelési ciklus, míg a magyar alapkamat a jelenlegi szinten stagnálhat, illetve akár kis mértékben csökkenhet is. A lehetséges magyar kamatcsökkentés az inflációs pálya és az európai monetáris lazítás sorsának függvénye – írja Kiss Mónika.

Equilor Fregatt prémium kötvényalap: vagyonát az Alap elsősorban a Magyar Állam által garantált kötvényekben tartja, amelyek 2016-ban a folyamatos banki kereslet és a tovább lazuló monetáris feltételek miatt jól teljesíthetnek. Bár a kötvénypiac teljesítménye már az elmúlt években is kiemelkedő volt, némi pluszhozamot a zéró kamatkörnyezetben egy jó kötvényalap kínálhat.

Európai ingatlanfejlesztő vállalatok: a továbbra is alacsony alapkamat mellett az európai gazdasági fejlődés lassan megindult, tavaszra az építőiparnak is új lendületet adhat. Bár továbbra is nyomottak az ingatlanárak, érdemes a folyamatok elébe menni és egy lépéssel a piac előtt már nem a meglévő ingatlanokra, hanem az építés alatt állókra koncentrálni.

Wizzair: Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a 2015 februári tőzsdére lépést követően is növekvő pályát ír le, folyamatosan bővülő gépparkkal, emelkedő utasszámmal és több célállomással. Október 20. ebből a szempontból mérföldkő: a cég 11 éves története során ezen a napon lépte át a 100 millió fős utasforgalmat. Az alacsony kerozinárak és a helyesen megválasztott stratégia 2016-ban is kedvező szelet ígérnek a cégnek.

Erste Bank: Kelet-Közép- Európa egyik meghatározó bankja, Ausztrián kívül Magyarországon, Szerbiában, Horvátországban , Romániában, Szlovákiában és Csehországban is jelen van. Az Erste számára pozitív hatású, hogy a horvátországi svájcifrank-hitelek átváltására számított veszteség sem rontja a bankcsoport éves eredményét. Az Erste tőkemegfelelési mutatója erős, és az idei év után ismét fizethet osztalékot, a megemelt várakozások szerint papíronként 50 centet– indokolta választását Kiss Mónika.

 

Tuli Péter, Aegon Alapkezelő, befektetési igazgató

A szakember szerint a jövő évi alacsony kamat- és hozamkörnyezet a megtakarítókat még komolyabb kihívások elé állítja, mint idén. Így aki tényleges reálhozamot tűz ki célul (azaz az inflációt és esetleges felmerülő költségeket meghaladó hozamot), igencsak résen kell lennie – mondta Tuli Péter. Szerinte jelen állás szerint a következő befektetések eséllyel teljesíthetik a fenti kritériumokat:

Prémium Magyar Államkötvény: 3 és 5 éves futamidejű, inflációhoz kötött állampapír, mely az infláción felül 3 vagy 3,5 százalék kamatprémiumot kínál. Az elemzések szerint ugyanis az infláció a jövő évben már enyhe emelkedést fog mutatni, így aki hajlandó több évben gondolkodni, viszonylag vonzó kockázat–hozam párost talál ebben a befektetési termékben.

Aegon Maraton Aktív Vegyes Alap: egy aktívan kezelt abszolút hozamú portfólió (minden piaci körülmény között pozitív hozamra törekszik), mely jellemzően 45 százalékos részvénysúlyt kíván tartani a befektetései között. A részvények súlya azonban dinamikusan a 25-65 százalékos sávban mozoghat az aktuális piaci helyzettől függően. A szakember indoklása szerint az előreláthatólag hektikus és volatilis piaci hangulat jövőre is kitarthat. A portfóliómenedzser a kockázatkezeléssel és részvénykiválasztással leveszi a vállunkról azt a fontos terhet, hogy napi szinten bajlódjunk a piaci mozgásokkal.

Kockázatvállaló ügyfelek részére: a fejlett piaci banki részvények, illetve bizonyos fejlődő piaci országok (mint Mexikó, vagy bármilyen meglepő: Oroszország) még mindig jelentősen alulárazottak az egyéb országokhoz, szektorokhoz képest. Amennyiben nem romlik el jelentősen a befektetői környezet, ezek a részvények részvényalapokon, szektorindexeken (mint ETF) vagy egyedi papírokon keresztül megjátszhatók. Érdemes azonban az árfolyammozgást folyamatosan követni és év közben realizálni a profitot, rosszabb esetben minimalizálni a veszteséget.

 

Szöllősi Ferenc, Dialóg Alapkezelő, elnök-vezérigazgató

Kőolaj, például ETF formájában: Az olajnál az áresést nem keresleti probléma okozta, hanem kínálati. Az áresés miatt pedig csökkenni kezdett a kitermelés, amely eddig az USA-ban a leglátványosabb. Több tízmilliárd dolláros beruházás-visszafogással reagáltak a nagy cégek, ez azt jelenti, hogy elmaradnak a kutatások. A mezők feltárása több évet is igénybe vehet, így előfordulhat, hogy 1-2 éven belül keresleti vákuum lesz majd a piacon. A kereslet csúcsra ért 2015-ben, a kínálat csökkenni fog, így jövőre eltűnhet a felesleg a piacról.

Vestas: A piacvezető szélerőmű- és turbinagyártó átesett egy sikeres átstrukturáláson, nagyon stabil a megrendelés-állománya, és növekedés várható az amerikai piacon. Ahhoz képest, hogy három éve majdnem csődbe jutott, a mérlege úgy megerősödött az utóbbi két évben, hogy osztalékfizetővé vált.

Magyar állampapírok: Mivel a hazai betétek kamata Magyarországon nulla közelében van, magyar kötvényeket ajánlunk a kockázatkerülő befektetőknek. Kamatozó Kincstárjegyet, ha egy évre gondolkodik valaki, ez jelenleg 2,75 százalékot fizet, vagy több éves lakossági államkötvényeket, például inflációhoz kötött kamattal. A 2018/K infláció felett három százalékot hoz, és akkor is ennyit fizet, ha negatív lenne a pénzromlás mértéke.

Dialóg Euró Származtatott Alap: Ha valaki euróban szeretne megtakarítani, és tud három évre is gondolkodni, annak ajánljuk eurós alapunkat. Korábban főként magyar vállalati kötvények voltak benne elsősorban, mint az OTP vagy a Mol papírjai, de a kötvénypiaci lehetőségek szűkülése miatt a részvények felé is kinyitottuk. Az alap alacsony részvényaránnyal dolgozik, elsősorban magas osztalékhozamú részvényeket céloz meg.

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →