Bordeaux: hordók és kastélyok

Franciaország hatodik legnagyobb városába érkezve már a repülőtéren elhelyezett több méteres palack-installációk nyilvánvaló jelei annak, hogy a világ egyik leghíresebb bortermő vidékére értünk. A városszerte köztereket, szállodák és családi házak kertjeit díszítő ültetvények megerősítik ezt, s felfedezhetjük azt is, milyen kulturális örökséget hagyott a szőlő a bordeaux-iak életében.

 

 

 

Bordeaux belvárosának nagyjából fele az UNESCO világörökségi védelmét élvezi, összességében 350 műemléképülettel. A XVIII. századi városrészben nyomon követhető a híres kikötőváros múltja, akár az eredetileg XV. Lajosnak épített gigantikus Place de la Bourse-on (a Tőzsde téren, amelyet most a helyi kereskedelmi kamara impozáns épülete ölel körbe) vagy épp a Musée d’Art Contemporainben, az egykori kikötői raktárból átalakított Modern Művészetek Múzeumában. Kihagyhatatlan ugyanakkor az Opera, vagyis a Grand Théâtre, épp az ötcsillagos Regent Grand Hotellel szemben, ahogy a Rue Ste-Catherine bevásárlóutca, a Jardin Public hatalmas parkja és a számtalan múzeum is.

Ezek nagy része megismerhető villamosozás közben is, a helyi tömegközlekedés ugyanis szintén példaértékű: a várost átszelő 3 villamosvonal 42 kilométeren szállítja az embereket. A városnézés egy másik formáját pedig a Garonne folyó sétahajói kínálják, amelyek akár borkóstolóval is várják a látogatókat.

A város legújabb - és természetesen legismertebb termékére fókuszáló - látványossága a monumentális Cité du Vin, amely a tervek szerint az év első felében megnyílik. A gigantikus és ikonikus épületben természetesen nyomon követhető lesz a város (és a nagyvilág számos területének) sorsát évezredek óta meghatározó bor története, Mezopotámiától a Napa völgyön át Ausztráliáig. A látogató azonban ne szokványos tárlatra számítson itt: számos érzékszervre ható bemutatók, szórakoztató filmek, látványos terek, no meg a tetőtéri kilátó teszik igazán élményszerűvé a látogatást. Jövőre pedig szintén lenyűgöző építészeti megoldásokkal nyílik meg a Maison de l’Economie Créative et de la Culture en Aquitaine kortárs művészeti centruma.

Château-k és borok

Franciaországban egyedülálló módon a bordeaux-i régióban château-nak (kastélynak) nevezik a pincészeteket (hozzávetőlegesen nyolcezret). A zömében családi, akár több évszázados hagyományokkal is rendelkező borászatok szigorú szabályok szerint működnek, így például a „château” elnevezést csakis azon borok kaphatják, amelyek a birtokon termett szőlőkből készülnek.

A borkészítők zöme valóban kúriákban és kastélyokban viszi tovább az akár több évszázados családi üzletet, kívülről is modern épületet itt csak elvétve látni. A roppant büszke borászok a vendégek fogadására természetesen felkészültek, vendégszobákkal vagy pusztán borgasztronómiai programokkal, de szállodákban is szívesen mutatkoznak be a boraikhoz komponált menüsorral.

Már a gallok

A bordeaux-i borászat (és maga a város) születése egészen az i.e. első századig vezethető vissza, amikor egy gall törzs a Garonne folyó mentén elkezdte az albán származású, óceáni éghajlatot tűrő biturica fajta meghonosítását. Aquitaine tartomány azonban 1152-től három évszázadra angol fennhatóság alá került és ez alaposan fellendítette borkereskedelmét - nemcsak Angliával, hanem Észak-Európával is. A késő középkort leginkább kulturális és szellemi életének köszönhetően átvészelő város igazi aranykora a XVIII. században kezdődött, amikor Franciaország legnagyobb kikötőjévé vált, s élénk kereskedelmi tevékenységbe kezdett Afrikával és Nyugat-Indiával, gazdagságát komoly városfejlesztési projektekbe forgatta vissza. A XIX. században már híd kötötte össze a Garonne folyó túlpartjával, s a legújabb városfejlesztésnek köszönhetően jött létre a hetvenes években a város északi részén lévő Bordeaux Lac kerület

Hasznos tudni

Megközelítés: Bordeaux-ba szinte óránként indulnak belföldi repülőjáratok Párizsból, de akár TGV-vel is eljuthatunk ide a fővárosból.

Étel-ital: Mint ahogy Franciaország más vidékein, itt sem kell aggódnunk az ellátás miatt: az egyszerű pékségektől kezdve a Michelin-csillagos éttermekig bárhova is üljünk be, kiváló ételekre számíthatunk. Bort pedig gyakorlatilag bárhol kérhetünk, bátran kóstoljunk bele a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a medoc vagy a sauvignon blanc és társaik világába, no meg a klasszikus bordeaux-i házasításokba.

Kirándulás a környéken

Bordeaux egyúttal Aquitaine tartomány fővárosa is, ez a nyugat-franciaországi régió pedig rengeteg, korokon és stílusokon átívelő látványosággal büszkélkedhet. A sokszínűség legjobb példája az Atlanti-óceán partján fekvő Arcachon üdülőváros, amelynek városrészei az egyes évszakokról kapták nevüket. A hosszú tengerparti promenád, a szabadstrandok, a kaszinó és a thalassoterápiás centrumok mellett a város különlegessége a határában emelkedő homokdűne, amely jelenleg nagyjából 108 méter magas, de folyamatosan változik – érdemes megmászni, mielőtt elhordja a szél!

Az Arcachon melletti öbölben viszont osztrigafarmok között lavíroznak a hajók, ezek termékei természetesen helyben, a létező legfrissebb verzióban kóstolhatók.

A szintén világörökségi címet kapott Saint Emilion dombokra épült középkori épületeivel, föld alatti járataival, elképesztő panorámával várja a turistákat nem messze Bordeaux-tól, és nem meglepő módon a helyi, igencsak kitűnő borok kóstolója itt sem maradhat ki.

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →