Csúcshozam a lakásalaptól

Tavaly augusztus elején indult az Impact Alapkezelő Zrt. lakóingatlan alapja, és az első évét 9,2 százalékos hozammal zárta. Ezzel az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta az ingatlanalapok között.

Sokan nem tudják, hogy a többi nyilvános ingatlanalap más típusú ingatlanokba (irodaházak, üzletházak, stb.) fektet, így aki a lakáspiacon tapasztalható fellendülés miatt szeretne ingatlanalapba fektetni az máshol nem is találja meg a számítását.

 

A lakásalap hozama nem csupán ingatlanhasznosításból, vagyis bérleti díjak bevételeiből áll. Alkalmaznak többek között értéknövelő módszereket, vagyis gyengébb minőségű lakásokat felújítanak, esetleg újépítésűeket fejeznek be, de megfelelő méret estén lehetőség nyílik saját ingatlanfejlesztésre is. Érdemes azt is tudni, hogy a lakásalapot kezelő Impact Alapkezelő Zrt. a tőzsdei cég, a Duna House Holding Nyrt. kizárólagos tulajdonában. Az Impact így könnyedén tud válogatni az ingatlanpiaci kínálatából, és akár azonnali fizetéssel tud vásárolni a piaci ár alatti árszinten is. Az ingatlanok átértékelése szintén hozamnövelő tényező.

 

Befektetésként lakóingatlanokat adni-venni, a bérbeadással foglalkozni és ebből szép hozamot elérni az tud biztonsággal, aki egyrészt ért hozzá, van hozzá türelme és ideje, és végül rendelkezik akkora saját tőkével, amelyből lakás(oka)t tud vásárolni. Az Impact lakásalap a lakossági és befektetői igényekre jött létre azok számára, akik akár kis összeg (akár pár 10.000 forintos) befektetésével is részesedni szeretnének a lakóingatlan piac hozamaiból, vagy akár nagyobb összeggel is beszállnának, de ezt szakértőkre bíznák. Az egyedi ingatlanvásárláshoz képest nagy előnyt jelent a kockázatmegosztás is, hiszen az ingatlanok különböző városok különböző pontjain találhatók. A nagy tételszámú ingatlan portfólió kezelése ráadásul gazdaságosabb, mint az egyedi ingatlanoké, és profi szakértő csapat foglalkozik az ingatlanok üzemeltetésével, bérbeadásával, vagy a bérlők kezelésével.

 

Az Impact lakásalap abból a szempontból is egyedülálló, hogy az ingatlanportfóliót kitevő lakások (címmel, fényképekkel és bérbeadottsági adatokkal) bárki számára megtekinthetőek a lakasalap.hu oldalon, ahol feltüntetésre kerültek a legfrisebb értékbecslési értékek is, amin a lakásalap a könyveiben nyilvántartja az adott lakásokat. A lakásalap célkitűzése ezzel, hogy a potenciális befektetők ne egy homályos, misztikus és bonyolút terméket lássanak, hanem tudják pontosan, hogy mibe fektetnek és megtudjanak győződni maguk is, hogy az ingatlanok nem túlértékeltek a lakásalapban.

 

A lakásalap forgalmazóinak (Concorde, Random Capital) is köszönhetően közel a dulájára nőtt az elmúlt évben, de emelett jelentősen támogatta az a tény is, hogy a Duna House Holding Nyrt. többségi tulajdonosa fél milliárd forintot fektetett a lakásalapba. „Optimisták vagyunk a lakóingatlan piaci kilátások tekintetében, amely optimizmusunkat az MNB legutóbbi Lakáspiaci jelentése is megerősíti. Szerintünk a ciklus elején jár az áremelkedés, amelyet támogat a kedvező hozam és makro-környezet is, és nagyon jelentős hatása van a bérnövekedésnek is.” teszi hozzá Doron Dymschiz a Duna House Holding Nyrt. társ-vezérigazgatója.

 

Hirdetés átugrása →