Miért beszél mindenki az ESG befektetésről? Jó tett helyébe jó hozam?

A friss számok alapján nem túlzás azt állítani, hogy az ESG a befektetők új iránytűje.  Az ESG az angol környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és irányítási (Governance) szavak rövidítése. Célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők nem pénzügyi adatok alapján is megítélhessék egy gazdálkodó szervezet tevékenységét.

A Blochamps Capital Private Bankig című decemberi szakmai kiadványában megjelent adatok alapján egyértelmű: a 2010-es évek derekától tapasztalható ESG térnyerés a koronavírus idején újult erőre kapcsolt. Az ESG eszközállomány 2016-ban 8,4 ezer milliárd dollár volt, 2018-ban pedig már 30,7 ezer milliárdot tett ki. Ehhez 2019-ben 21 ezer, míg 2020-ban 51 ezer milliárd forintnyi friss tőke érkezett. Ekkorra eljutottunk oda, hogy az ESG megfelelési eszközök a teljes kezelt vagyon több mint egyharmadát tették ki.

Összességében 2016 és 2020 között a fenntartható kötvénykibocsátás 25 szőrösére növekedett globálisan. Érdekes megfigyelni, hogy az ESG továbbra is Európában a legfontosabb hívószó. A fenntartható stratégiákba fektetett eszközök aránya az öreg kontinensen immár 48 százalék, szemben a 2018-as 18 százalékkal. De már az USA-ban is kezd a fenntartható befektetés meggyőző eszközzé válni a 2018-as 1 százalékról ugyanis 2020-ra 22 százalékra nőtt súlya a teljes állományból, és úgy tűnik valami Ázsiában is megmozdult, hiszen a korábbi 1 százalékról 6 százalékig ugrott ezen befektetések súlya.

A koronavírus hatására pedig látványosan növekedtek az ESG szempontok, a vagyonos ügyfelek 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy növekedett az ESG iránti érdeklődése, és 80 százalék mondta, hogy ma már nem fektet be értékrendjével ellentétesen.

Egyre többen. kutatásaink szerint elsősorban a fiatalok és a hölgyek, célzottan kíváncsiak arra, hogy a befektetéseik milyen hatást érnek el és gyakori elvárás lett, hogy a befektetések reflektáljanak a személyes értékrendre is. Mára egyértelmű a befektetőknek, hogy az ESG szemlélet nem egyfajta jótékonyságot jelent, hanem a társadalmi és környezeti hatáson túl erős pénzügyi hozamot is – mondta Kovács M- Andrea a Blochamps Capital senior tanácsadója.

Fontos előre látnunk, hogy azok a szolgáltatók, amelyek transzparens, igényes és előremutató elemzéseket készítenek a befektetések ESG faktoráról segítenek ráébreszteni a befektetőket, hogy portfólióikon keresztül micsoda elképesztő hatást tudnak gyakorolni az ökoszisztémára és a biodiverzitásra. Nem pusztán fenntartható ESG befektetési szabályozásra van szükség, hanem az ügyfelek tudatosságára is tette hozzá Karagich István a Blochamps Capital ügyvezetője.

Az ESG szemlélet három komponense

  • E: Az environmental, vagyis a környezeti szempont azt ítéli meg, hogy egy vállalat tevékenysége környezeti szempontból milyen mértékben fenntartható.
  • S: A social, vagyis a társadalmi szempont a vállalat szociális jellegű fenntarthatóságát elemzi, ilyen a férfi, női menedzsment arány, munkavállalók munkakörülménye.
  • G: A governance, vagyis az irányítási szempont egy vállalat társadalmi normáknak való megfelelésével foglalkozik, például a korrupció mentesség és a jogi megfelelés.
Hirdetés átugrása →