A szép új jövő elkezdődött: egyre több okosórával fizethetnek a banki ügyfelek

Az okoseszközös fizetések robbanásszerűen terjednek Magyarországon. A mobilok mellett már az okosórákat is lehet erre használni. Ebben egy újabb nagy lépés az, hogy a K&H után az Erste Banknál is elindult a Garmin Pay és a Xiaomi Pay. Az ügyfelek mind a Mastercard, mint a Visa kártyákat regisztrálhatják a mobiltárcájukba, így mostantól a karóráikkal is fizethetnek a boltokban - derül ki a Bank360.hu okoseszközös fizetési lehetőségeket összesítő cikkéből. 

 

Örülhetnek a Garmin órások és a Xiaomi okoskarkötősök, mától ugyanis elérhető az Erste Banknál a Garmin Pay és a Xiaomi Pay szolgáltatás is. Nem kell többé elővenni a bankkártyát vagy a telefont a boltokban, az okosórával is tudnak már fizetni az ügyfelek akár Mastercard, akár Visa kártyájuk van a hitelintézetnél. A bank ügyfelei erre alkalmas Garmin és Xiaomi okosórájukon néhány kattintással regisztrálhatják kártyáikat. A vásárláshoz csak az okosórára van szükség, nem kell hozzá se internetkapcsolat, se a mobiltelefon.

A banknál 2019 júliusa óta elérhető az Apple Pay, két évvel ezelőtt pedig a Google Pay is elindult, így az Apple Watch-csal rendelkezők is tudnak már órával fizetni. A telefon mobiltárcájába pedig mind az iPhone-osok, mint az androidosok tudják telepíteni a bankkártyáikat. 

A tokenizált bankkártyák illetve az ezekkel végzett fizetések aránya – a piaci tendenciáknak megfelelően – folyamatosan emelkedik az Ersténél. Jelenleg a bank által kibocsátott kártyák 22 százalékát digitalizálták az ügyfelek. Az Apple Pay és Google Pay tárcákból végzett fizetések aránya idén elérte a 21 százalékot, míg 2022-ben ez az arány 17 százalék volt. Az Apple Pay-t használó ügyfelek gyakrabban fizetnek digitális tárcájukból, havonta átlagosan 21 alkalommal, míg a Google Pay esetében 13 az átlag havi tranzakciószám.

Így áll a többi bank az okosórás fizetéssel

A hazai nagybankok közül a K&H áll az Erste mellett a legjobban az okosfizetési megoldások terén. A bank lakossági ügyfelei Apple Pay, a Google Pay, a Xiaomi Pay és a Garmin Pay alkalmazás segítségével is tudnak tranzakciókat bonyolítani. Sőt, a Google Pay elérhető a Fitbit típusú órákon is. Az Apple Payt 2019 decemberében, a Google Payt 2021 márciusában, a Garmin Payt 2021 szeptemberében, a Xiaomi Payt pedig tavaly áprilisban indította el a bank. Az idei év első hét hónapjában a pénzintézet lakossági ügyfelei az Apple Pay, a Google Pay, a Xiaomi Pay és a Garmin Pay alkalmazás segítségével összesen több mint 27 millió tranzakciót bonyolítottak, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

 Az Apple Payt szinte minden hazai nagybank bevezette mostanra, és persze a fintech cégeknél is elérhető a szolgáltatás. A többi megoldással viszont lassabban halad a piac. A Google Payt a CIB Bank 2021-ben indította el. Az MBH Banknál is régóta van már Apple Pay, a Google Pay-jel most augusztusban indult el a bank. Google Pay elérhető még ezen kívül az Unicredit Banknál és Gránit Banknál is. Emellett saját megoldásokkal is előálltak a bankok, az OTP például a Simple by OTP, amelybe bármilyen bank kártyáját lehet regisztrálni. 

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nagyon népszerűek a mobiltárcás megoldások. Csaknem 9,9 millió plasztiklap van forgalomban az országban, ebből 8,8 millió betéti kártya, a hitelkártyák száma viszont folyamatosan csökken, már alig éri el az 1,1 millió darabot. A modern technológiai újítások közül a magyarok a mobiltárcákat nagyon szeretik, a bankkártyák 19 százalékát regisztrálták már valamilyen erre való alkalmazásba, és a kártyás vásárlási tranzakciók csaknem 20 százaléka is valamilyen okoseszközzel történik, igaz, ezek átlagos értéke alacsonyabb, mint a hagyományos bankkártyás vásárlásoké - írja a Bank360.hu.  

 
Hirdetés átugrása →