Tavaly az aszály idén januárban az esőzés okoz gondot

Míg 2022-ben az aszály okozott komoly problémákat országszerte, idén igen csapadékosan indult az új év: a hetek óta tartó esőzések nyomán a Generali Biztosítóhoz közel 2 000 lakossági bejelentés érkezett január első napja óta.

A januári országos esőzések leginkább a fővárosban és Pest megyében, valamint Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében társultak főként beázással: a Generali Biztosítóhoz a legtöbb lakossági bejelentés a fővárosból, illetve Pécsről és Győrből érkezett. A biztosítóhoz közel kétezren fordultak kárbejelentéssel az elmúlt 20 napban, az eddigi kárkifizetések értéke pedig már meghaladja az 50 millió forintot.

Tavaly, 2022-ben is a január volt az egyik olyan hónap, amikor kiemelkedően sok kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz. 2022 januárjában a Generali Biztosító becslései szerint 10 000 fölött volt a szélvihar okozta károk száma, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint a szélvihar miatt 1 654 esethez riasztották a tűzoltókat csak egyetlen nap alatt.

Míg idén a heves esőzés, felhőszakadás miatt leginkább beázást jelentettek be ügyfeleink, illetve a talajszint alatti garázsokban és pincékben okozott kárt a víz, tavaly ilyenkor a szélvihar miatti tetősérülések, fakidőlések okozták a nagyobb problémát.

Hogyan előzhetjük meg a károkat?

A legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról. Ha erős szél várható, az első dolgunk az legyen, hogy bezárjuk az ablakokat és védett helyre visszük a szabadban lévő vagyontárgyainkat, autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá. Ha vihar is várható, érdemes áramtalanítanunk elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de tartsuk szem előtt, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni.

Emellett nem csak arra fontos figyelmet fordítani, hogy legyen biztosításunk az ingatlanon, de arra is, hogy ne váljunk alulbiztosítottakká – lehetőleg évente aktualizáljuk biztosítási szerződéseinket. Ez különösen ajánlott az ingatlanunk esetleges fejlesztését, korszerűsítését, ingóságaink gyarapodását követően, hogy megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzünk. Az egyre kiszámíthatatlanabb természeti katasztrófák és a folyamatosan emelkedő építőipari költségek ugyanis egyre magasabb átlagos kárkifizetéseket eredményeznek.

Akár már a kárfelmérés napján a pénzünkhöz juthatunk

Ha mégis megtörtént a baj és kárunk keletkezett, akár videós kárrendezéssel, egy okostelefon segítségével pár perc alatt rendezhető a kár. Vagyonkároknál 5-7 perc, míg gépjárműkároknál 10-15 perc alatt megtörténik a felmérés, és amennyiben a videóhívás alapján a kár rendezhető, a kárösszeg utalása is megtörténik. Az azonnal indított kifizetés tehát már néhány percen belül a bejelentő számláján lehet.

Hirdetés átugrása →