Földárak - közeledő felhők

Még tart a földárak emelkedése, de egyre több a bizonytalansági tényező. Az állami beavatkozás erősödése és az árak korlátozása óvatosságra inti a szereplőket. A területalapú földtámogatás várható csökkenése miatt pedig a haszonbérleti díjak immár stagnálnak.

Az OTP Termőföld Értéktérkép friss elemzése alapján – mely  a 2018 évi tranzakciós adatok alapján mutatja be a termőföldpiaci folyamatokat – megállapítható, hogy tavaly 13 százalékkal több tranzakció keretében két százalékkal kevesebb termőföld cserélt gazdát, mint 2017-ben. A 2017-es 39 ezerről 2018-ban 44 ezerre nőtt az adásvételek száma, de átlagosan jóval kisebb földterületeket adtak el, mint 2017-ben. Ez már a második éve tartó folyamat, és a tendencia folytatódása várható. Összességében 2018-ban nagyjából 49 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során, ami azt jelenti, hogy az ország összes megművelt területének, mely 7,28 millió hektár, nagyjából a 0,7 százaléka. Ha az árak alakulását vizsgáljuk, elmondható, hogy összességében 9 százalékkal drágult egy hektár, szemben az egy évvel korábbi 6 százalékkal, de mind művelési áganként, mind pedig megyénként elég eltérő folyamatokat láthatunk.

A 2018-as évben messze a legnagyobb mértékben, 21, illetve 16 százalékkal a kert-gyümölcsös és szőlőterületek drágultak. Az erdő-fásított és gyep árnövekedése 9 százalék volt, míg a szántóföldeké 7 százalék. Érdekes megfigyelni, hogy egy évvel korábban a szántó árnövekedése volt az egyik legdinamikusabb, 10 százalékos árnövekedéssel...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin októberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →