MÁP PLUSZ Kötvény - érdemes?

Június elejétől kapható az ötéves futamidejű „szuper állampapír”, melynek kamata sávosan emelkedik, egészen 6 százalékig. Megnéztük, mikor és milyen időtávra ajánlható inkább ez, mint a már piacon lévők.

Mind az infláció, mind pedig az állampapírok tekintetében új világ kezdődött az elmúlt egy-két évben. 2014-2016 között az infláció nulla százalék környékén mozgott, de 2017-ben és 2018-ban már felért a 2-3 százalék közötti sávba. (Sőt tavaly már voltak hónapok, amikor 3 százalék fölé került.) Némi késleltetéssel az ÁKK is elkezdett ehhez alkalmazkodni, fél évtizedes trendet megtörve tavaly nyáron már megemelték az állampapírok kamatát. Sőt nemcsak a fix kamatozásúakét, hanem a változó kamatozású papírok kamatprémiumát is. A folyamat azonban most új fázisba ért. A június elejétől kapható Magyar Állampapír Plusz tényleg valami nagyon új és attraktívnak látszó állampapír. Ráadásul a tervek szerint a jelenlegi 6000 milliárdos lakossági állampapír-állományt évente 1000 milliárddal szeretné növelni az ÁKK, így biztosak lehetünk abban, hogy komoly támogatást kap a piac újonca.

Futamideje 5 év, a konstrukció a kevésbé szofisztikált befektetőknek is könnyen érthető, és a mai inflációs környezetben kecsegtetőbb, mint bármely másik állampapír. A feladat nyilván az volt, hogy attraktív hosszú futamidejű papírral jelenjenek meg a piacon. Ilyenek ugyan vannak, például az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír vagy a Bónusz nevű, szintén változó kamatozású diszkontkincstárjegy-hozamot alapul vevő konstrukció, de hozzájuk képest a Magyar Állampapír Plusz egyszerűbb, jobban kalkulálható...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin októberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →