A szuperkötvény és a többiek

Május-június óta a magyar befektetési piacot a szuperkötvénynek is nevezett MÁP Plusz uralja. Ennyire jó, vagy csak elsőrangú a marketingje? Van egyáltalán alternatívája? Kiderülhet-e róla, hogy mégsem olyan jó, és ha igen, mit lehet majd tenni?

Az év slágere a magyar befektetési piacon egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz vagy MÁP Plusz volt, amelyet szuperkötvénynek is elnevezett a sajtó. Joggal, a konstrukció ugyanis tényleg szuper: a papírok hozama öt év alatt 27,35, azaz évi 4,95 százalék – ez kiemelkedően magas minden más itthon vagy az EU-ban kapható kamatozó befektetéshez képest. Emellett gyakorlatilag bármikor visszaváltható, évente egyszer egy hétig levonás nélkül, azon túl pedig csekély levonással.

Még olyan kényelmi szempontokra is ügyeltek, hogy a névérték alacsony legyen, egy forint, így bármilyen összeget be lehet fizetni. Vagy hogy a kamatokat évente tőkésítik, ezért nem kell a lejáratig vagy visszaváltásig ezek újra befektetésével vesződni. A papírnak lényegében nincsen komoly hátránya a magánbefektetők szempontjából.

Ezzel párhuzamosan jó néhány másik állampapírt megszüntettek, másoknak rontottak a kamatozásán, így még házon belüli konkurenciája sem igazán akad. De azért csak nem lehet tökéletes, vagy igen? Nézzük meg, milyen esetben fordulhat elő, hogy a befektetők utólag úgy érzik majd, mégsem volt jó választás a MÁP Plusz:...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →