Hét éve nem látott mélypontra zuhant a kockázati tőke piaca

A kockázatitőke-piaci tevékenység üteme lassul, jelezve, hogy a gazdasági környezet romlásával kapcsolatos várakozások hatással vannak a piaci hangulatra – derül ki a Deloitte által 2003 óta hathavonta megjelenő közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérés legfrissebb eredményéből.

A bizalom gyengülése miatt a mutató hét éve nem látott mélységbe került. A válaszadók csaknem fele (46%) a gazdaság helyzetének romlására számít a következő hónapok során, a várakozások egyhangúak, a megkérdezettek egyike sem számít a gazdasági helyzet javulására a következő hónapokban.

Tranzakciós szempontból a válaszadók negyede (25%) összpontosít a kínálati piacra, ami növekedést jelent a tavalyi egyötödhöz (19%) képest, és egyben a legnagyobb arány 2015 tavasza óta. Ez valószínűleg összefügg a magas árazási szinttel, bár ez a helyzet stabilizálódhat: a válaszadók csupán 15%-a számít további árnövekedésre, míg a tavalyi évhez képest kétszeres arányban (48%) számítanak az árazási szintek csökkenésére a következő év során.

„A tranzakciós árazások számos sikeres kockázatitőke-befektetői kilépéshez járultak hozzá a régióban az elmúlt néhány évben, amely további tőkegyűjtésre ösztönözte a befektetőket. A jelenlegi árszint várható enyhülése ösztönözheti a befektetéseket, mivel a friss forrással rendelkező alapok könnyebben meg tudnak majd felelni az eladói várakozásoknak” – mondja Csűrös Balázs, a Deloitte Pénzügyi tanácsadási üzletágának partnere.

Egy esetlegesen nagyobb bizonytalansággal járó időszak nagyobb sikerrel kecsegtet a jól előkészített ügyletek számára, különösen azokban a helyzetekben, ahol az eladók nem rendelkeznek egyértelmű utódlási alternatívával

– teszi hozzá a szakértő.

A bizonytalan időszakban felértékelődnek a piacvezető vállalkozások: a válaszadók 62%-a arra számít, hogy ezekért a cégekért heves küzdelem fog folyni. Ez az eredmény a legutóbbi felméréshez képest jelentősen változott, hiszen akkor a válaszadóknak csak 47%-a számított a piacvezető cégek ilyen szintű felértékelődésére Közép-Európában. Az arány akkor a növekvő középvállalkozásoknál volt még magasabb (40%), míg most ez csupán 29%.

(forrás: portfolio.hu)

Hirdetés átugrása →