Újra csillog?

Az arany nagy összeomlás esetén mindig is menekülőeszköznek számított. Így nem véletlen, hogy a rizikós részvénypiaci kilátások miatt ma újra sokan szemeznek vele. Különösen amióta ötéves oldalazás után most felfelé tört ki az árfolyama.

Az egyik legunalmasabb piac volt az aranyé 2013-tól 2018-ig a befektetők számára. Az árfolyam 1400 és 1200 dollár között oldalazott, gyakorlatilag sem nagyot bukni, sem nagyot nyerni nem lehetett. Illetve, ha hasonló időszakban megnézzük az USA vagy más nagy részvénypiacok teljesítményét, vagy éppen az ingatlanbefektetéssel elérhető hozamokat, akkor az arany semmiképpen sem volt nagy üzletnek nevezhető. Azok, akik megfogadták az egyébként pár száz évvel ezelőtti tanácsot, miszerint ha sok pénzed van, oszd három részre, fektesd egyharmadát részvénybe, egyharmadát ingatlanba, egyharmadát aranyba, nagyjából azzal nyugtázhatták ezt az időszakot, hogy az aranyon ugyan nem nyertek, a másik kettőn azonban annál többet.

Arannyal spekulálni

Nézzük meg az arany történelmi árfolyam-alakulását! (Mivel a dollár árfolyama egészen 1971-ig az aranyhoz volt kötve, így érdemes a chartokat csak innen kezdve nézni.) Azt látjuk, nyugodt időszaka gyakorlatilag nem volt az arany befektetőinek. Vagy meredek hegymenet, vagy erőteljes esés jellemezte az arany árfolyamát. A 70-es évek elejétől például igazi aranyláz tört ki, és a 230–240-es sávból egészen a 800 dolláros szintig repült az árfolyam, alig öt év alatt.

Az olajárrobbanás miatt megjelent magas infláció és az inflációs félelmek is az arany malmára hajtották a vizet, de fontos az is, hogy az aranystandard eltörlésével egyáltalán megnyílt az út az arannyal való spekulálás előtt. Nem rossz, mondhatjuk, de aztán jött egy gyors esés, egyetlen év alatt egészen 500 dollárig. Majd onnan egészen 2 ezer dollárig repült az árfolyam. Nagyjából ez volt az aranyárfolyam alakulása az aranystandard eltörlését követő első 10 évben. A mai világban leginkább a Bitcoin produkál ilyen szélsőséges ármozgásokat…

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →