Ingatlanár emelkedés az EU-ban: Magyarország ezüstérmes

Az Eurostat nemrég publikált adatai alapján, 2010 és 2021 negyedik negyedéve között, 24 uniós tagállamban átlagosan 42 százalékkal növekedtek a lakóingatlan átlagárak. Ezen időszak alatt Magyarországon következett be az Európai Unióban a második legmagasabb, 128 százalékos áremelkedés. De nézzük kié az aranyérem.

Az Eurostat legfrissebb lakóingatlan statisztikája alapján 2010 és 2021 negyedik negyedéve között átlagosan 42 százalékkal növekedtek a lakásárak az Európai Unióban. Ciprus, Olaszország és Görögország kivételével minden tagállamban áremelkedést regisztráltak, Ausztria, Csehország, Észtország, Luxemburg, Lettország, Litvánia, Magyarország esetében több mint megduplázódtak az árak és 128 százalékos emelkedéssel hazánk Észtország mögött (156%) a képzeletbeli dobogó második helyére lépett.

„Első pillantásra is markáns áremelkedés zajlott le Magyarországon, azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt, hogy a 2008-as gazdasági világválság hatására hazánkban az Európai Unió átlagánál nagyobb mértékben estek az árak, ugyanakkor az ezt követő felívelő szakaszban a sokrétű állami támogatásoknak köszönhetően felpörgő kereslet erőteljesen hozzájárult az áremelkedéshez, és az új építésű ingatlanok – amelyekből a kereslet rendre túlszárnyalja a kínálatot – is felfelé húzták a lakásárakat. Érdemes hozzátennünk azt is, hogy a magyarországi ingatlanárak 2013-ban érték el mélypontjukat, ezért ettől az időponttól számítva még nagyobb emelkedést lehetne kimutatni és területenként is igen markáns különbségek figyelhetők meg a 11 év alatt lezajlott árváltozásban” – mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Hirdetés átugrása →