Erősen indult az év az ingatlan- és hitelpiacon

A Duna House cégcsoport becslése alapján 2024 januárjában, országosan 8 354 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A tavalyi évnél 43%-kal erősebb forgalommal kezdte az évet a hazai ingatlanpiac, a jelzáloghitelek összege pedig ennél is erősebb, 80%-os növekedést mutat.

A Duna House által becsült 8 354 tranzakció a tavalyi utolsó hónaphoz képest is további 6%-os növekedést mutat, 2023 januárjához képest pedig óriási, 43%-os a bővülés, amit az okozhat, hogy a tavalyi évben januárban volt az ingatlanpiacon a mélypont, a DH adatai szerint az egész 2023-at nézve a január volt a leggyengébb hónap. Az ingatlanközvetítő piaci adatai eddig is megerősítették a 2024-es aktív évkezdetet, amit a tavalyról elhalasztott tranzakciók és az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények generálhattak. A januári erős tranzakciós adatok azonban bebizonyították, hogy vélhetőleg sok adásvételt már tudatosan januárra készítettek elő a felek. A Duna House várakozása szerint az első negyedévben biztosan fokozódó ingatlanpiaccal számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt, amelyet a csökkenő kamatpálya tovább erősíthet.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a nagyon aktív év vége után még erre is rá tudott erősíteni januárban a hitelpiac. A pénzügyi közvetítő 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül az év első hónapjára, amely év/év összehasonlítás alapon 80%-kal erősebb piacot mutat az előző évhez képest. A Credipass szakemberei által jelzett trend beigazolódni látszik, miszerint a decemberben kifutó állami támogatások jelentősen erősítették az első hónap/hónapok adatait. Az első negyedévben a hitelpiaci előrejelzések és a jelenleg indított ügyletek alapján pedig már érződni fog a bejelentett önkéntes THM plafon és az új otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása is, amely jelentősen aktívabbá fogja tenni a hiteles vásárlókat az ingatlanpiacon, így növelve tovább az ingatlanpiaci tranzakciók számát. 

Hirdetés átugrása →