Országosan csökkentek, Budapesten kilőttek a lakásárak januárban

2024 januárjában a várakozásoknak megfelelően országosan 0,1 százalékkal csökkentek, vagyis stagnáltak a lakásárak tavaly decemberhez képest. Budapesten viszont az erős ingatlanpiaci évkezdet havi 1,9 százalékos áremelkedéssel párosult, ami tempós drágulást jelent. Éves szintre vetítve az országos lakásárak 1,2 százalékkal kerültek feljebb januárban, és Budapesten 2,4 százalékos volt a lakásár-emelkedés mértéke tavaly januárhoz képest. Már csak négy olyan fővárosi kerület van, ahol az új lakások átlagos négyzetméterára 1 millió forint alatt volt januárban. A használt lakások piacán pedig már kilenc olyan kerület is található Budapesten, ahol a négyzetméterárak középértéke meghaladja a milliós lélektani határt. Január végén két vármegyeszékhelyen is elérték a milliós négyzetméterárat az új lakások: az egyik Debrecen a másik pedig Zalaegerszeg.

Januárban eltérő pályát jártak be az országos és a fővárosi ingatlanárak. Országosan minimálisan csökkentek lakásárak, Budapesten azonban jelentősebb emelkedés volt látható az ingatlan.com lakásárindexének legfrissebb adatai szerint.

Országosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak tavaly decemberhez képest, a fővárosban viszont tempós drágulás volt megfigyelhető. Budapesten az elmúlt hónapban 1,9 százalékkal emelkedtek a lakásárak, ami a jelentős részét lefedi az éves 2,4 százalékos drágulásnak. "Az országos lakásárak minimális csökkenése nem jelent meglepetést, viszont a fővárosban az elmúlt év stagnálását követően megmozdultak a lakásárak. Jó hír lehet a lakásvásárlóknak, hogy a lendületes évkezdet ellenére országosan sem várható jelentős, 15-20 százalékos lakásáremelkedés 2024 egészére vonatkozóan." - értékelte a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: "A januárban mért évi 1,2 százalékos országos lakásáremelkedés kiszámítható pályára terelte a lakások és házak felértékelődését. Ez pedig a januárban indult állami támogatásokkal és a csökkenő hitelkamatokkal együtt hozzásegítheti a lakáspiacot ahhoz, hogy idén magára találjon."

Egyre többen a milliós sávban

Budapesten a használt lakások átlagára januárban ugyan 975 ezer forint volt, de már kilenc kerületben voltak haladták meg az 1 millió forintot az átlagos négyzetméterárak, szemben az egy évvel korábbi hét kerülettel. Az idén januárban ugyanis a III. és a IX. kerületben 1,08 és 1 millió forint volt az átlagár, miközben egy évvel ezelőtt 964 ezer és 917 ezer forint jellemezte ezeket a városrészeket.

Erre még soha nem volt példa

A szakember elmondta azt is, hogy az új lakások esetében szintén többen kerültek be a milliós sávba. Idén januárban már csak négy fővárosi kerületben maradt 1 millió forint alatt az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbb városrészekben, azaz a XVII. XVIII., XX. és a XXIII. kerületben 914-988 ezer forintos áron hirdetik az új lakásokat. A legjelentősebb összesen több mint 1700 eladó új lakást felvonultató XIII., XI. és XIV. kerületben pedig 1,3-1,6 milliós árral számolhatnak a vevőjelöltek

 
Hirdetés átugrása →