Mibe fektessünk?

Brókercégek elemzőitől, alapkezelőktől kértük, hogy mondjanak olyan befektetéseket, amelyek a következő, nagyjából egy évben várhatóan jó hozammal kecsegtetnek. A választást röviden meg is indokolták, vannak közöttük magyar és külföldi, biztonságosabb és kockázatosabb termékek egyaránt.

 

Sándor Dávid,

a KBC Securities szakértője

Arany

Hosszan tartó csökkenő trendet tört meg év elején az arany árfolyama, amit az előttünk álló hónapokban újabb magasságok követhetnek. Az amerikai kamatemelési várakozások kiárazódása, a tőkepiaci turbulenciák, a nyomott kötvénypiaci hozamok és a dollár esetleges gyengülése mind az arany malmára hajthatják a vizet. Idén már a bányák kitermelése is csökkenhet, miközben a befektetési jellegű kereslet erősödésére van kilátás. Mindezek együtt az árfolyamemelkedés irányába hatnak.

Magyar részvények

Relatíve továbbra sem drágák a magyar részvények, sőt egyedi szinten a nagyrészvények mindegyikének jó a befektetési sztorija. A világban jelentkező makrogazdasági kihívásoktól Magyarország viszonylag védettnek mondható, ráadásul az államadósság idei felminősítése befektetésre ajánlott kategóriába lendületet kölcsönözhet a részvényeknek. A Mol esetében a 17 400, a Magyar Telekomnál az 510, a Richternél az 5800 forintos árat tartjuk reálisnak papíronként, az OTP pedig akár a 7400 forintos magasságba is kapaszkodhat a következő egy évben.

Erste

Alulértékeltnek tartjuk az osztrák Erste bank részvényeit. Kelet-közép-európai kitettsége miatt a hitelállomány már lassú növekedést mutat a kamatmarzsok további szűkülése közepette, a portfólió minősége javul, egyre kevesebb tartalékot kell képezni a késedelmes törlesztések miatt. A bank tőkemutatói kellően jónak mondhatóak, ráadásul az osztalék mértéke ismét emelkedő pályára állt.

Apple

Nagy ütemben hízik az Apple készpénzállománya, az áprilisban várható jelentések fényében még többet juttathat majd vissza belőle tulajdonosainak a vállalat. A részvény meglehetősen olcsónak mondható az amerikai cégekhez viszonyítva, kalkulációink szerint 132 dolláros reális érték határozható meg.

Daimler

Komoly modellfrissítési hullámot hajtott végre az elmúlt években a Daimler, ennek hatására a vállalat eredménytermelési képessége jelentős mértékben javult. Ennek áthúzódó hatásai az előttünk álló évben is nyomot hagynak majd a vállalat erős készpénztermelésén, ami kimagasló, öt százalék feletti osztalékhozamot jelenthet a tulajdonosknak.

 

Elek Péter,

a Dialóg Alapkezelő szakértője

Ha kisbefektetők egyéves időtávra szeretnének befektetni, akkor célszerű limitáltan kockázatos portfóliót összeállítani. Az állam által kibocsátott lakossági államkötvények valóban jó hozammal megvásárolhatók – mind a hasonló futamidejű állampapírokhoz, mind az infláció mértékéhez képest –, ezért a portfólió javarészét ilyen eszközökbe fektetném. Ha azonban valaki szeretne egy kis kockázatot is belecsempészni a portfóliójába, akkor a következőkben látok potenciált:

Olajszektorhoz köthető részvények

Egy sima olaj long (vétel) a contango miatt veszélyes. Ez azt jelenti, hogy a határidős árak jóval magasabbak, ezért az éppen kifutó határidő és az új prompt ár különbözetét elbukják az olajra specializálódott ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok). Ezért ha valaki hisz az olaj árának talpra állásában, inkább olajipari részvényeket érdemes venni; a nagyobb cégeket érdemes preferálni, mint a British Petrol, Royal Dutch, ENI, Statoil, Repsol, a régióból a Lukoil, esetleg a Surgutneftegas

Gamesa

Egy megújuló, energiában érdekelt spanyol cég. Elég komoly konszolidáció néz ki ebben az ágazatban, a Siemens már régebb óta nézegeti a Gamesát, amennyiben egy tranzakció következik, akkor szép felárat fizethet érte. Amúgy az egész iparág jól néz ki, ez elég erős fundamentális hátteret is ad a cégnek.

Wizzair

A fapados légitársaságok közül az egyik leggyorsabban, ugyanakkor egészséges mérleg mellett növekvő vállalat, magas kihasználtsággal, alacsony költségekkel, jó kilátásokkal. Az egyik legfontosabb költségeleme, az üzemanyag ára majdnem teljesen le van fedezve, így az emelkedő olajár nem okoz károkat a cégnek. Ez egy turbulensebb időszakban is jól viselkedő részvény.

 

Kiss Mónika,

az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője

Richter

Továbbra is attraktív a magyar gyógyszergyártó, a vártnál erősebb negyedik negyedév után 2016-ra is tartogat újdonságokat. Például megkezdődik a Vraylar értékesítése az USA piacán, miközben a másik Richter-fejlesztés, az Esmya sikere is töretlen. A részvényt 6100 forint feletti árfolyamon eladásra javasolják.

Angol font vétele, ha nincs Brexit

Ezzel a befektetéssel várnunk kell, hisz az Európai Unióból való kiválásról (Brexit) június 23-án tartanak népszavazást Nagy-Britanniában. A tavasz folyamán várhatóan tovább gyengül a font, ha azonban a britek továbbra is az EU-val képzelik el jövőjüket, érdemes lehet angol fontot vásárolni, 380 forint körüli szinteken.

Dollárban denominált magyar államkötvény

A jegybank további kamatcsökkentéseket tervez, így az állampapír-piaci árfolyamok tovább erősödnek. A magyar államkötvények közül a REPHUN ötéves futamidejű, dollárban kibocsátott sorozatát részesítik előnyben, mivel ezek még a forintos kötvényeknél is jobban teljesíthetnek.

Equilor Primus Befektetési Alap

Ez az alapok alapja konstrukció diverzifikált, és alacsonyabb kockázatú befektetési eszköz. Az Equilor Primus célja, hogy a legjobban teljesítő magyar abszolút hozamú alapokból választva viszonylag alacsony kockázatvállalási hajlandósággal évi tíz százalék közeli hozamra tegyen szert.

Kockázatkerülőknek plusz egy tipp: BMÁK

Most még magasabb kamattal indít Bónusz Magyar Államkötvény sorozatokat az ÁKK. Az új állampapírok márciustól vásárolhatók meg. A négyéves BMÁK induló kamata 3,05 százalék, a hatéves futamidejű kötvényé 3,55 százalék.

 

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →