Nőknek a személyes varázs, férfiaknak a digitális lehetőségek a legfontosabbak

Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között – derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.

„A projektben három fő paraméter mentén vizsgáltuk a privátbanki ügyfelek pénzügyi gondolkodását. Az volt az előfeltevésünk, hogy jól sejthető differenciákat fog mutatni a kutatás, de az eredmény tapintható szórása lenyűgöző volt. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, a 30 milliós alatti és 100 millió forint felett megtakarítású, illetve a hölgyek és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között. Éppen ezért egyértelmű, hogy a vagyonkezelő szolgáltatóknak a korábbinál jóval kifinomultabb ügyfélszegmentálási stratégiákat és fejlesztéseket kell alkalmazniuk az ügyféligények megértésére és optimalizálásra” – mondta  Karagich István a Blochamps Capital alapítója.

A nők a személyes varázst és az árazást figyelik leginkább

Jókora különbségekre derített fényt a tanácsadó cég a férfiak és a nők pénzügyi preferenciái között. Míg a 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező hölgyek elsősorban privátbankáruk személyét, képzettségét tekintik a legfontosabbnak egy 10-es skálán, ezt pedig a rendszeres, személyes kommunikáció igénye, majd az ESG-, azaz a környezetvédelmi, és társadalmi szempontból fenntartható kötvények iránti elkötelezettség követi, addig a férfiak a kockázatvállalási hajlamot, a hozaméhséget, a szolgáltatás presztízselemeit teszik első helyre a prioritáslistán. Ugyanezzel a súllyal esik náluk a latba a befektetési befolyásolhatóság és komplex szolgáltatások iránti igény.

Érdekes kontraszt, 30 millió forint megtakarítás alatt a nők jövedelmük hosszú távú megtakarításra fordíthatóságát, a pénzügyi elemzések, kimutatások átláthatóságát, valamint a szolgáltatás árát és a felhasználóbarát digitális felületeket tekintik a legfontosabbnak. A férfiak ugyanebben a vagyoni kategóriában a digitális lehetőségek gyors, egyszerű elérését sorolják igénylistájuk élére, ezt követi csak a szolgáltatások árazása és a riportok átláthatósága.

Mit akar egy 30-as, és mire vágyik egy 60 feletti gazdag?

Igencsak másképp gondolkodnak a vagyonosok életkor szerint is. Míg egy 30-as, 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező privátbanki ügyfél a környezetvédelmi, és társadalmi szempontból fenntartható befektetéseket és a teljesítményalapú árazást igényli leginkább, 60 év felett a szolgáltatás presztízselemi és a privátbankár személye válik meghatározó igénnyé.

30 milliós vagyon alatt a 30 év alatti csoportban minden mást megelőz a digitális felületek felhasználóbarátsága iránti igény, és csak ezt követi az árazás, illetve a pénzügyi kimutatások átláthatósága. 60 év felett a prémium ügyfélelek eközben elsősorban a bankfiók gyors és egyszerű elérésére vágynak.

Aki nem követi a speciális igényeket, lemarad

“A kockázatmentes állampapír mellett a legdivatosabb befektetés a környezetvédelem és a fenntarthatóság lett az elmúlt időszakban nemzetközileg és egyre inkább a magyar vagyonosok körében is. Az ESG-befektetések népszerűsége folyamatosan nő, 2021 végére világszerte a privátbanki portfóliók fele már megfelelhet az ilyen szempontú kritériumoknak. E tekintetben is nagyon különbözik azonban a nők és a férfiak látásmódja” - hívja fel a figyelmet Karagich István.

A 100 millió forint fölötti megtakarítással rendelkező férfiak szerint ugyanis az ESG-szempontok egyáltalán nem fontosak, ők egy 10-es skálán mindössze 3 pontra értékelték a fenntarthatósági kritériumot. A vagyonos nők sokkal elkötelezettebbek e kérdésben: ők 10-ből átlagosan 8 pontot adtak a fenntarthatóságot, zöld szempontokat szem előtt tartó befektetések jelentőségére.

“Elengedhetetlen, hogy ezeket a különbségeket a privátbanki szakma képviselői figyelembe vegyék. Ma már az ügyféligények komplex és folyamatos nyomon követésére, valamint azonnali szolgáltatói reakciókra van szükség a sikerhez” - teszi hozzá Karagich István.

Hirdetés átugrása →