Kiugró befektetői jelenét ellensúlyozza a visszafogott keresletet az októberi ingatlanpiacon

Visszahúzódó kereslet mellett az év idei leggyengébb hónapját zárta az ingatlanpiac októberben. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 8 326 adásvétel az előző hónaphoz képest 9%-os, az előző év októberéhez hasonlítva 28%-os csökkenést mutat. 

A hitelkamatok drágulása és az energiaválság okozta aggályok egyre több ingatlanvásárlót bizonytalanítottak el mind a vásárlástól, mind a pénzügyi segítség igénybevételétől, valamint sokan csak kevesebb hitelt tudnak felvenni a szükségesnél. A Duna House szakemberei emiatt gyengébb utolsó negyedévre számítanak az átalakuló ingatlanpiacon, ahol az eladóknak és a vevőknek az eddiginél is több szakértői segítségre lesz szüksége. Az év végéig még biztosan elérhető minden eddigi otthonteremtési támogatás, de várhatóan ez sem tudja majd pótolni a változó gazdasági helyzet miatti keresletcsökkenés okozta lassulást. A financiális nehézségeket a Credipass jelzáloghitel előrejelzése is alátámasztja. Az október hónapra becsült 68 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel éves szinten 37%-os csökkenést, míg az idei szeptemberhez képest 17%-kal gyengébb havi adatot jelent.

Az országosan egyre szűkülő vásárlói jelenlétet a befektetői aktivitás fokozódása ellensúlyozza. Az erősödő befektetési kedvet alátámasztja, hogy Budapesten az októberi tranzakciók több mint felét, az ország többi részén közel harmadát a vevői oldalon a befektetői motiváció generálta. A fővárosi és a vidéki befektetők is átlagosan 60 négyzetméteres ingatlanokra szerződnek, ugyanakkor a vidékiek a budapestiek által költött keretnek kevesebb mint a feléből, átlagosan 23,4 millió forintból tesznek szert befektetésükre.

Kevesebben költenek 70 millió forint feletti ingatlanokra a budai oldalon, míg Pesten azonos arányban vitték a vevők a 25-30, a 30-35 és a 70 millió forint feletti értéket képviselő lakásokat. Ez utóbbi aránya azonban tavaly októberhez képest 6 százalékpontot emelkedett. Budán a 60-80 négyzetméter közötti ingatlanokat keresik a legtöbben, a pesti oldalon a 20-40 és a 40-60 négyzetméter közötti méretkategória fedi le az októberi tranzakciók több mint 70 százalékát. A Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján a budapesti ingatlanpiac felett átvette az uralmat a befektetők által kedvelt tágabb értelemben vett belváros, itt keresnek a legtöbben eladó ingatlant. A pesti eladások 26%-a 1 millió forint feletti négyzetméteráron realizálódott, ami az előző évi adatokhoz képest 17 százalékpontos emelkedést mutat, míg Budán ez az érték az összes tranzakció több mint felét, 52%-át fedi le. A fővárosban mind a budai, mind a pesti belvárosi területeken 1 millió forintra nőtt a használt téglaépítésű lakások átlagos októberi értékesítési ára négyzetméterenként, itt a tulajdonosok 4-5%-ot engedtek az alku során, de a hirdetési áron csak minimálisan változtattak. A pesti oldalon azonban a végső árból és a hirdetés során is 6-6%-ra nőtt a mozgástér.

Jelenlegi piaci környezetben az értékesítési adatok alapján a vevők mozgástere egyre tágul. A kelet-magyarországi és pesti panelotthonokat kínálók még mindig csak minimálisan változtatnak az irányáron a hirdetési folyamat során, azonban a nyugat-magyarországi és a budai panelek tulajdonosai már 5-6%-ot is csökkentenek az ingatlanok hirdetési árain a sikeres tranzakciózárás érdekében. Az alku mértéke a fővárosi és vidéki panelek esetében 4-5%, míg a kelet-magyarországi téglaépítésűek esetében akár 7%-ot is hajlandóak engedni a tulajdonosok a komoly érdeklődők számára.

Az októberi adatok alapján az előző év azonos időszakához képest gyorsuló tendenciát mutat a piac. Az ingatlanok eladási ideje országosan egyik ingatlantípusnál sem éri el az 5 hónapot. A leghosszabb ideig Budapest belvárosában tart az értékesítés, míg a pesti oldal panellakás-kínálatát kapkodják el a leghamarabb.

3 érdekes adat

  • A budapesti tranzakciók több mint fele befektetési célú vásárlás volt.
  • Kevesebb család vált nagyobb ingatlanra vidéken, mint tavaly ilyenkor.
  • Budán és a Belvárosban már a használt lakások ára is meghaladja az 1 millió Ft/m2-es határt.
Hirdetés átugrása →