Energetikai korszerűsítésre fordítják az otthonfelújítási támogatások zömét

Bár az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolható kamattámogatott hitel igénylése már nem fér bele, de a megtakarítással rendelkező családok még másfél hónapig benyújthatják a felújítási munkálatokról kapott számláikat az Államkincstár felé. Az MNB adatai szerint a harmadik negyedévben 190 ezer lakóingatlan modernizálásához járult hozzá a támogatás, a legnépszerűbb felújítási cél pedig az ingatlanok energetikai korszerűsítése. A Credipass összefoglalta az otthonteremtési támogatásról szóló legfrissebb információkat!

Az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentése[1] alapján a hitelkihelyezés valamennyi terméktípus esetében csökkent augusztusban. A pénzintézetek 2022. második negyedévében 786 milliárd forintos összegben kötöttek hitelszerződéseket, ezeknek több mint felét a lakáshitelek adták. Az ügyfelek 61%-ban használt lakás vásárlására fordították a felvett hitelösszeget. Rekord volument jelentett a lakáshitelek 427 milliárd forintos kibocsátása a második negyedévben, ez az érték mintegy 17 százalékkal múlta felül a 2021 azonos időszakában mért szintet. A második negyedév zárását követően azonban egyre inkább érezhetővé vált a lassulás, az MNB adatai szerint a havi lakáshitel-kibocsátás már nem érte el a 100 milliárd forintot. A Credipass hazai adatai alapján október hónapban a jelzáloghitelpiacon tovább folytatódott a csökkenés. Az októberre becsült 68 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel éves szinten 37%-os mérséklődést jelent, míg az idei szeptemberhez képest 17%-kal gyengébb a havi adat.

A gazdasági nehézségek és a megélhetési költségek emelkedése, a kiugró infláció, az átalakuló ingatlanpiac és a megváltozott, emelkedett kamatkörnyezet kételyeket ébreszt a vevőkben. A kialakult helyzet és a bizonytalanság ellenszere azonban a szakmailag hiteles, hozzáértő tájékoztatás, akár ingatlanvásárláshoz, akár a meglévő otthon felújításához kér pénzügyi segítséget az ügyfél.” – kezdte Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. Az energiaárak emelkedése jelentős hatással volt az ingatlanpiacra, az eddiginél is keresettebbek lettek az alacsony energiafelhasználású ingatlanok, illetve felértékelődött a rossz energetikai tulajdonságokkal rendelkező ingatlanok korszerűsítésének fontossága. „Az idei év végéig még elérhető otthonteremtési támogatásnak köszönhetően a megtakarítással rendelkező, gyermeket nevelő családok sokat spórolhatnak a szükséges munkálatok költségén, azonban azok, akik a hozzá kapcsolódó, kamattámogatott hitelt is igényelték volna, a mai ismereteink szerint technikailag sajnos már elkéstek.” - folytatta Fülöp Krisztián.

A jövő évi folytatásról nincs hír, az otthonfelújítási támogatás biztosan 2022. december 31-ig igényelhető, a legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára. A lakhatási körülmények javítása és a magyar lakásállomány megújulásának ösztönzése céljából a felújítási, korszerűsítési költségek felét – maximum 3 millió forintnyi összeget – vállal át az állam, ennek köszönhetően lehetőség nyílik például megújuló energiaforrást használó rendszerek vásárlására. Az MNB közlése szerint a támogatást az igénylések 41%-ban energetikai modernizálásra igényelték. Az idei év harmadik negyedévének végén az Államkincstárhoz beérkezett és elfogadott számlák értéke 76 milliárd forintot tett ki, amellyel közel 190 ezer lakóingatlan korszerűsítéséhez járult hozzá a támogatás. A legnagyobb arányban tetőcserére, és -felújításra nyújtottak be támogatási igényt, amelynek a napelemes rendszerek telepítésének előkészítésében is jelentős szerepe van. Napelemre a támogatások 8 százalékát fordították, egyéb fűtési- és melegvíz-rendszer korszerűsítésre az igénylések 6%-a jutott, de népszerű felújítási cél volt még a homlokzati hőszigetelés (7%) és külső nyílászárócsere (9%) is.

Hirdetés átugrása →