Tovább nőtt a lakossági állampapír-állomány

Júliusban 143 milliárd forinttal, az év eleje óta pedig közel 1291 milliárd forinttal emelkedett a forint lakossági állampapír-állomány, amely július végén 6358,6 milliárd forintot tett ki – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adataiból.

A lakossági vásárlásoknál folytatódik az elmozdulás a hosszabb futamidejű állampapírok felé, ami az állam hosszú távú céljainak is megfelel, ezzel ugyanis növekszik az adósságfinanszírozás biztonsága - írták.

 

Júliusban a kötvények közül az inflációkövető, 3 és 5 éves futamidejű, 3,55 és 3,8 százalékos éves kamatozású prémium magyar államkötvények (pmák) eladása emelkedett legjelentősebben. Emellett a 2,5 százalékos éves kamatot biztosító kétéves magyar állampapírt is szívesen vásárolták.

 

A féléves állampapírok értékesítésének üteme tovább lassult, ugyanakkor a kamatozó kincstárjegy állománya a március óta tartó megtorpanást követően júliusban jelentősen emelkedett.

 

A pmák állománya 80,2 milliárd forinttal nőtt, július végén 1607,8 milliárd forint volt.

 

Az állampapír-állományból legnagyobb arányt képviselő kamatozó kincstárjegy állománya 111,3 milliárd forinttal, 3088 milliárd forintra nőtt.

 

Az ÁKK adatai szerint a lakossági állampapír-állományban a deviza állampapírok állománya 123,4 milliárd forintot tett ki július végén – olvasható az MTI beszámolójában.

 

 

 

Hirdetés átugrása →