Újra jó befektetés lehet az arany

Néhány éven belül, a részvénypiaci korrekció idején, jó megoldás lehet megtakarításunk egy részét fizikai aranyba fektetni. A nemesfém piaca most csendes, így jó alkalom kínálkozik a vételre. A vásárlási döntés meghozatala előtt azonban tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal – hívják fel a figyelmet a BÁV szakértői.

A piacot ismerő szakértők szerint lassan ideje elgondolkodni azon, hogy a 2009 óta folyamatosan dráguló részvények után a befektetők hova tegyék a pénzüket. A döntés meghozatala előtt érdemes néhány dolgot mérlegelni. Az egyik legfontosabb, hogy a közel egy évtizedes tőzsdei emelkedés után néhány éven belül komoly esés jöhet a piacokon. Ezt támasztja alá, hogy a befektetők zöme egyáltalán nem foglalkozik az Európában és Amerikában meglévő politikai kockázatokkal, amelyek könnyen megingathatják a pénzpiacokat. Hogy csak néhány ilyen kockázatot említsünk: nemzetközi nagyhatalmak változó külpolitikája, a britek kilépése az Európai Unióból vagy egy esetleges kínai adósságválság.

 

Történelmi tapasztalat, hogy tőzsdei összeomlás esetén a befektetők elsősorban arra figyelnek, hogy biztos helyen tudják a pénzüket. Az egyik legfontosabb ilyen menekülő befektetés évszázadok óta az arany. A nemesfém piacán jelenleg viszonylagos nyugalom van. A válság idején az arany ára jellemzően emelkedik, 2009-2011 között 20 százalékkal drágult. A gazdasági világválság kellős közepén mért unciánként 1900 dolláros szint már a múlté, de messze van a 2006-ban mért 500-600 dolláros mélyponttól is. Jelenleg 1200 dollár körüli áron lehet aranyat vásárolni.

 

De vajon megéri-e most vásárolni? Az, hogy a közeljövőben mennyit kell majd fizetni a nemesfémért, elsősorban az amerikai dollár árfolyamának alakulásától függ. Piaci elemzők szerint, ha az amerikai deviza erősödik az euróval szemben, az arany árfolyama esni kezd. A várakozások szerint azonban a dollár tartós erősödésének kicsi az esélye, mivel az amerikai gazdaság növekedését a gyenge dollárral szeretnék megtámogatni. A kilátások alapján a legtöbb arannyal foglalkozó nemzetközi elemzőcég a nemesfém óvatos, 5-6 százalékos drágulását várja 2017-re.

 

A hazai piac legmeghatározóbb piaci szereplője a BÁV Zrt. A 244 éves múltú, ékszer és befektetési arany kereskedelemmel is foglalkozó társaság várakozása szerint az idén élénkül a kereslet.

 

Arany vásárlása előtt azonban nem árt néhány alapvető szabályt figyelembe venni – hívják fel a figyelmet:

  • Ha befektetési céllal vásárolunk aranyat, akkor a legfontosabb, hogy azt megbízható helyről szerezzük be. Mindig ellenőrizzük le a kereskedő céget, az általa árult aranytömb minősítését, a csatolt szolgáltatásokat, így például, hogy vissza is vásárolják-e az aranytömböt vagy milyen garanciákkal rendelkeznek.

  • Érdemes a törtarany helyett úgynevezett befektetési aranyat vásárolnunk, ezzel ugyanis csak a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet engedélyével és folyamatos ellenőrzése mellett lehet kereskedni. Így elkerülhetjük a csalást, visszaélést, és biztosak lehetünk benne, hogy a pénzünkért a megfelelő értékű és minőségű aranyat is kapjuk.

  • Ha a világon bárhol könnyen értékesíthető aranytömböt szeretnénk, akkor válasszuk a legmagasabb, good delivery minősítést. Ezen tömbök aranytartalma garantáltan 999,9 ezrelék, de ebben az esetben a gyártó komoly referenciája a garancia a minőségre és a nemzetközi elfogadásra.

  • A befektetési célú aranytömbök esetében nem utolsó szempont, hogy ÁFA mentesen vásárolhatók a termékek. A befektetési portfóliónkon belül érdemes az aranyat hosszú távú (5-15 éves), alacsony kockázatú befektetésként választani.

  • A befektetési aranytömb vásárlásnál fontos szempont lehet, hogy minél kisebb a kiszerelés, annál jelentősebb az árához képest a gyártási költség. Ha a közeljövőben szeretnénk a befektetésünk egy részét pénzzé tenni, válasszuk a kisebb tömböket. Ha hosszú távban gondolkodunk, és pénztárcánk megengedi, akkor az ár-érték arányban kedvezőbb, nagyobb kiszerelést érdemes választani. A BÁV Zrt. üzleteiben a befektetési aranytömbök az 5 grammos lapkától a 100 grammos tömbig minden kiszerelésben kaphatók. Az előző évi eladások egyértelműen azt mutatják, hogy a befektetők hosszú távra választják az aranytömböt, hiszen a vásárlók 28 százaléka a 100 grammos, 13 százaléka 50 grammos, 21 százaléka az 1 unciás aranytömböt választja. Míg az 5 grammos illetve a 1/2 unciás tömböket legfőképpen ajándékként vásárolják.

  • Az aranytömb egyik jellemzője, hogy bár kis helyet foglal el, nagy értéket képvisel. Egy csupán 100 grammos aranytömb értéke már meghaladja az egymillió forintot. Emiatt a vásárlás után a tulajdonosnak a biztonságos őrzéséről is gondoskodnia kell. Ha rendelkezünk otthoni széffel, akkor ez könnyen megoldható, ha nem, akkor érdemes trezort vagy széfet bérelni, ami sokszor igen költséges is lehet. Ennél jóval kedvezőbb a BÁV megőrzési szolgáltatása, amely már néhány száz forintos havidíjért igénybe vehető.

 

Hirdetés átugrása →