Indul az NHP Zöld Otthon Program a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézeteknél is igényelhetők 2021. október 4-től az új NHP Zöld Otthon Program hiteltermékei. A program kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt a Magyarország területén fekvő, energiahatékony, új lakóingatlan vásárlása, illetve építése céljából.

 

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank ügyfelei számára az elsők között érhető el az új zöld lakáshitel, az NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) kínálatában, amelyet az MNB a Növekedési Hitelprogram részeként indít el 2021. október 4-től. A program keretében a tagbankok lakossági ügyfelei kedvező, a teljes futamidő alatt legfeljebb 2,50%-os fix kamatozású lakáshitelt igényelhetnek. A THM: 2,77%-2,80%.[1]

Az ügyfél az NHP ZOP keretében nyújtott zöld lakáshitelhez otthonteremtési kamattámogatást (OTK-támogatás)[2] is igénybe vehet, az OTK-támogatásra vonatkozó jogszabályban, valamint az NHP ZOP által meghatározott feltételek együttes teljesülése esetén. A zöld lakáshitel bruttó kamata 2,50%, amelyhez a futamidő egésze alatt (a kamattámogatásra előírt feltételek teljesülése esetén) 2,50%-os otthonteremtési kamattámogatás is lehívható, így az ügyfél 0,00%-os kamattal juthat a hitelhez a jogszabályban foglaltak alapján két gyermek esetén legfeljebb 10 millió Ft, három vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint összegben. Lényeges, hogy az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel csak a CSOK közvetlen állami támogatás igénybevétele és az arra előírt feltételek teljesülése esetén igényelhető. A THM: 0,03%-0,10%.

A két új, zöld hiteltermék egymástól függetlenül, önállóan, de együttesen is igénybe vehető.

A programban nyújtott zöld hitelek alapvetően a maximum évi 90kWh/m2 primer energiaigényű, legalább „BB” energetikai besorolású új lakóház vagy lakás vásárlására, építésére fordíthatók. A hitel legmagasabb összege 70 millió forint, amelyet együttes igénylés esetén maximális keretként kell érteni, vagyis az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel összege csökkenti a keretet és maximálja a kamattámogatás nélküli zöld lakáshitel igénybe vehető összegét (pl. 15 millió forint OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel + 55 millió forint zöld lakáshitel). Mindkét hitelt legfeljebb 25 éves futamidővel lehet igényelni.

Az NHP Zöld Otthon Program a Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiájának része, amely a zöld lakáshitelezés ösztönzését célozza. Ehhez a jegybank 200 milliárd forintos keretösszeget biztosít a hitelintézetek és a lakossági ügyfelek részére.

A Magyar Bankholding nemcsak kiemelkedő pénzügyi szolgáltatásokat kíván nyújtani, hanem tevékenységével és termékeivel ösztönözni szeretné a felelősségvállalást és a fenntarthatóságot. Éppen ezért kiemelten fontos számunkra, hogy a már meglévő és új zöld hitelkonstrukciók révén támogassuk a környezettudatos megoldásokat, és bízunk abban, hogy ügyfeleink is szívesen élnek majd az NHP Zöld Otthon Program lehetőségével” – nyilatkozta Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és ESG-fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese.

[1] A hitelintézet a bírálat jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a 2021. október hónapra érvényes kondíciók alapján. A feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat! A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.

2 Az OTK-támogatás igénybevételére vonatkozó feltételeket (így különösen az OTK-támogatással érintett maximális kölcsönösszeget, az OTK-támogatás mértékét, OTK-támogatással érintett kölcsön célját) az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásokról szóló 16/2016. (II.10.) Korm.rendelet tartalmazza.

Magyar Bankholding Zrt.

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítását célozza. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három hitelintézmény meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták, ezzel létrehozva Magyarország második legnagyobb bankcsoportját.

2021 márciusában a Magyar Bankholding igazgatósága és felügyelőbizottsága elfogadta a tagbankok egyesítésére vonatkozó 5 éves stratégiáját, amely alapján a három hitelintézet fúziója 2023-ra valósulhat meg. A létrejövő nagybank Magyarország legmodernebb bankja kíván lenni, amely rugalmas, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat vezet be. A vállalat új, modern termék- és szolgáltatási palettája a teljes piaci spektrum és minden ügyfélszegmens kiszolgálását fogja célozni, beleértve a lakossági, mikro-, kis-, közép- és nagyvállalati, illetve agrár, illetve privátbanki ügyfeleket is.

Hirdetés átugrása →