Fel a fedélzetre!

Luxusszállodai ellátás, széles éttermi kínálat, házon belüli és kívüli szórakozási lehetőségek, izgalmas tájak, napfény és meleg – mindennap új célponton, megfizethető áron, és még a bőröndből sem kell kipakolni. A hajós utak egyre komolyabb vetélytársai lesznek az egyetlen célállomásra szólóaknak, főleg Ázsiában és a Karib-tengeren, de jelentőségük a Földközi-tenger térségében is nő.

 

A hajós utak nem újkeletűek, mi több, a szervezett utazás úttörői voltak. A krónikák szerint a legelső ilyen utat a Francisco 1 nevű szicíliai hajó teljesítette 1833-ban, amely Nápolyból indulva három hónap alatt jutott el Konstantinápolyba, fedélzetén a kor főméltóságaival. Az utazás közben társasjátékokat, táncos mulatságokat, kirándulásokat és városnézéseket kínáló túra hatalmas siker lett, és a következő évtizedben számos cég épített efféle komfortos hajókat a kor elitjének. A 19. század végére megjelentek, elterjedtek a luxushajók, és számos Atlanti-óceánt átszelő személyszállító is nívós éttermekkel, tágas kabinokkal, fedélzeti szórakoztatással bővítette kínálatát.

És míg az óceánon átkelő hajókat az ötvenes évek végétől a sugárhajtású repülőgépek lassanként kiszorították a piacról, a kisebb távolságokat megtevő tengerjárók folyamatosan dolgoztak a szolgáltatások minőségének és mennyiségének javításán, a befogadóképesség növelésén. Megjelentek a szállodai szolgáltatások, a többféle kabintípus, az úszómedencék, a korcsolya- és teniszpályák, a színház- és mozitermek, a fitneszközpontok, a gyermekmegőrzők, a szörfszimulátorok és az élményparkba illő attrakciók a nem ritkán 4-5 ezer személyes hajókon.

Ma már alapos szegmentáció is megfigyelhető a hajóstársaságok körében: akadnak, amelyek egy-egy hajót jól meghatározott célcsoport – például az idősek vagy a családosok – igényeire szabnak, vagy például a bor és gasztronómia köré tematizálnak. A legtöbb tengerjáró azonban minden korosztály és érdeklődési kör számára elegendő programot és szolgáltatást nyújt, sőt talán a hajón töltött egy hét kevés is mindezek kipróbálására.

A több állomást érintő hajóutak ráadásul ár-érték arányban is igencsak kedvezőek, sőt olcsóbbak is, mintha külön-külön fizetnénk az egyes helyszíneken a szállodákat, az eljutást és a közlekedési költségeket. A kényelem pedig vitathatatlan érv, hiszen kabinjaik a szállodai szoba minden funkcióját nyújtják, a „házon belüli” szolgáltatások pedig bőven felveszik a versenyt a luxus üdülőszállodák kínálatával, míg az éttermekben kiváló séfek gondoskodnak a változatos vacsoraélményekről.

Az úti céloknak pedig már csak kedvünk és pénztárcánk szab határt,

hiszen a tengerjárók ma már öt kontinens partmenti nevezetességeihez visznek el, és ha időnk engedi, akár néhány „szárazföldi” nappal is meghosszabbíthatjuk a téli nyaralást.

A hajós utakat jól ismerő Vidus Éva, a Chemol Travel kiutazási szakértője szerint is egyre népszerűbb program a több országot érintő hajós utazás, de mivel a kiindulási pontok jellemzően csak repülővel érhetők el, célszerű az utazási irodák által összeállított, komplett csomagtúrákat foglalni, amelyek magyar nyelvű idegenvezetést is magukban foglalnak. „Kínálatunkban szerepel például Szingapúrból induló egyhetes ázsiai körút, amelynek résztvevői egynapos dubaji városnézésen is részt vehetnek, mielőtt elindulnak Thaiföld, Vietnam, Malajzia felfedezésére. Nagyon kelendőek a földközi-tengeri és a karibi-utak, újdonságként pedig a dél-afrikai körutazás.”

Hasznos tanácsok:

  • A repülőgépekhez hasonlóan a biztonság mindenek felett áll a tengerjárókon is. Az utasoknak közvetlenül beszállás után biztonsági bemutatót tartanak, amelyen a részvétel kötelező.
  • Az egyes hajóstársaságok publikált árai magukban foglalják a szállást, a teljes ellátást (ital nélkül), a fedélzeti szolgáltatások használatát, ám az odajutás költségei, a kikötői díjak és az esetleges vízumdíjak külön fizetendők.
  • A hajó nem vár – az indulást lekéső utas maximum saját költségén juthat el a következő állomáshelyre. 

 

Az árak elég széles skálán mozognak: egy három napos Velence-Isztambul út már elérhető 32 ezer forinttól (plusz az odajutási költség), az egy hetes Isztambulból induló és oda is érkező túra 65 ezer forinttól. Egy 11 éjszakás ázsiai út repülőjeggyel együtt 700 ezer, a karibi 400 ezer forint körül kezdődik, repülőtéri illeték és kikötői díjak nélkül. A szakember az árakkal kapcsolatban felhívja a figyelmet a többféle kabintípus (belső, ablakos, teraszos) eltérő tarifáira, valamint arra, hogy az all inclusive ellátás italok nélkül értendő – amennyiben azokat is csomagban kérnénk, a super all inclusive tarifát válasszuk!

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →