Frankó kis ebéd Buda szívében

Egy fiatal, de tapasztalt séf új helyet nyitott, családi vállalkozásban, a Frankel Leó utcában. Nem akarnak nagy dolgokat. Csak egy jó hely akarnak lenni. Ár-érték arányban eléggé ott vannak a topon, különösen a belbudai mezőnyben.

Budán, a Moszkva tér–Víziváros–Margit körút vonzáskörzetében dolgozók nincsenek elkényeztetve a jó minőségű és megfizethető ebédmenük tekintetében. Míg Pesten a belvárosban, a bulinegyedben, de még a József- és a Ferencvárosban is egymást érik a kifőzdék, az este külföldiekre szakosodott éttermek, kiváló ár-érték arányú déli ajánlatai, melyek ebédidőben a környék dolgozóit veszik célba.

 

Így amikor már a nyár végéhez közeledve híre kelt, hogy a Frankel Leó utca amúgy gasztróban és beülősben erős részén egy újabb „kísérletező” vetette meg a lábát, gyorsan elhatároztuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül kipróbáljuk. Kicsit utána keresgélve hamarosan kiderült, hogy a helyet egy fiatal, de annál inkább tapasztalt és sok menő konyhát megjárt séf, Szakonyi Dávid vezeti – szerencsére saját családi vállalkozásban. Dolgozott többek között a Salonban, Rosensteinéknél, francia földön Cannes-ban, majd sokáig a pesti M éttermet vezette, amíg meg nem találta saját kis helyét. A kis jelző, szó szerint értendő, mert az egész étterem maga inkább egy családias „fészek” a Margit körút sarkához közel eső szuterén helyiségben és előtte, a sétálóutca részeként funkcionáló teraszon található pár asztallal, ami ugye csak jó időben funkcionál.

 

Feleségével, Erdős Kingával együtt álmodták meg, ahogy ők mondják: nem akarnak nagy dolgokat, csak egy jó hely akarnak lenni, ahol a környékbeliek számára kiszámítható és mindig jó a kaja. Mivel kicsi a helyiség, mindenre oda tudnak figyelni. Fontosak számukra az alapanyagok, csak jó minőségűből főznek: minden házi vagy kistermelői forrásból érkezik, idényzöldségeket és -gyümölcsöket használnak. Heti ebédmenüjük és à la carte vacsorájuk van, sok belsőséggel és különlegességekkel, de mégsem gondolják túl. „Egyszerű, de megbízható hely vagyunk, bármikor jössz hozzánk, jót fogsz enni” – biztosította jövendő vendégeit Szakonyi Dávid egy nyitás utáni interjúban. Ő egyébként egy személyben felelős mindenért, ami a konyhában történik, mivel ez fontos az állandó minőség megtartásához.

 

Ebédmenü-variációk

 

Szeptember végi tesztelésünk óta már háromszor jártam ott, de komolyan mondom, „meg lettem véve”, és még arra sem vagyok rest, hogy villamosra üljek az ebédhez jutásért, és elhagyjam az amúgy gasztronómia frontján zéró értékű, de központi Moszkva teret. Az ebédmenü hetente változik, de annyiféle variációs lehetőség van a 3 előétel/leves, 4 főétel és 2 desszert ajánlatból, hogy akár heti három alkalommal is érdemes visszatérni. Mindig valami újat kóstolhatunk.

 

A déli ételek egyszerűek, letisztultak, mégis elég izgalmasak. Fontos megemlíteni, hogy az ebédmenün is jól látható a különböző minőségi húsok szeretete, de ugyanakkor a húst nem evő, halat és zöldségeket jobban preferáló, egyre szélesedő vegetáriánus közönség igényeinek a kiszolgálása is cél.

 

Az ebédmenü a legutóbbi, október közepi látogatásunkkor 2 fogással 1650 forint volt, míg 3 fogás választása esetén 1850 forint. Az adagok kisközepes méretűek, de 3 fogást választva pontosan megfelelnek egy napi főétkezésnek, és a minőséget az árakkal összevetve konstatálhatjuk, hogy a város egyik legjobb ár-érték arányú helyét leltük meg.

 

Eklektikus, tradicionális

 

Ott jártunkkor egy könnyű salátát, almával, angol zellerrel és füstölt pisztránggal, valamint egy zsályás krumplikrémlevest kolbásszal választottunk előételnek. A főételünk egy könnyű nyelvhal spenóttal és rozskenyérrel, valamint egy jó testes, de zöldségekben gazdag szarvasgulyás volt.

Desszertnek csokitortát narancsos sütőtökkel, illetve kalácsot szőlővel, körtével és mascarponéval kóstoltunk.

 

Az ételek milyenségét leginkább az alapanyagok minősége, a korszerű konyhatechnológiai módszerek alkalmazása és a látvány együttese határozta meg. Nemzetközi ízek, összeegyeztetve a magyar gasztronómia nemes hagyományaival, eklektikus, de tradicionális megközelítés, kiemelkedően szép tálalás.

 

Kistermelői magyar borok, kézműves sörök, és természetes szörpök egészítik ki az ételkínálatot. Két főre a 3 fogásos menühöz 2 ásványvizet és 2 eszpresszót elfogyasztva is csak 7000 forint a számlánk végösszege borravalóval együtt. Mindezt egy kellemes bohém bisztró szuterénben, kedves, gyors figyelmes felszolgálással körítve.

 

A látszat nem csal

 

Kellhet ennél jobb egy budai irodista életében a sivár budai kínálatot ismerve? A Frankó kitchen, ahogy a konyhai átadópult feletti héber betűkkel fonetikusan kihangsúlyozzák, tényleg „frankó”, éppen az, aminek látszani szeretne!

 

Van még egy kis hab a tortán, a házaspár a művészetek iránt is fogékony. A Frankó helyiségében kéthavonta más és más művész képeit kiállítva és áruba bocsátva még jótékony célokat is támogatnak.

Biztos, hogy vacsorára is visszatérünk!

Hirdetés átugrása →