Hobbi, verseny, maraton!

Sokan csak (jó)pár kilót akarnak leadni, mások kicsit mozogni az egészségükért, és a futás tűnik a legegyszerűbbnek. Aztán gyorsan eldől minden. Van, aki hamar abbahagyja, de olyan is, aki beépíti az életmódjába. Na és vannak, akik megszállottjai lesznek.

Elég kilátogatni a Margitszigetre a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban, és nem kérdés, a futás divatos tömegsport lett. A felmérések szerint több mint félmillió ember fut ma bizonyos rendszerességgel Magyarországon, egy-egy alkalommal átlagosan kicsivel több mint 4 kilométert. Nem is csoda, hiszen a futás az a sport, amely életkortól, társadalmi, gazdasági helyzettől, lakóhelytől függetlenül mindenki számára elérhető. És persze egyedül is el lehet kezdeni, és kezdetben nem is felszerelésigényes. Elég egy jó cipő, de az tényleg jó legyen – mondják a szakértők. Persze futni klassz, meg egészséges, de ne felejtsük el azt sem, hogy a futás ma már nagyon komoly üzlet is. És nemcsak a sportszergyártóknak. Tavaly például több mint 20 ezer olyan külföldi turista érkezett Magyarországra, aki célirányosan egy-egy versenyre jött, ez 68 ezer vendégéjszakát jelentett és több mint 3 milliárd forintos költést.

 

Fittség, fogyás, pszichés előnyök

 

A három leggyakoribb elsődleges motiváció a fittség megőrzése, a kikapcsolódás, illetve a fogyás – ebben a sorrendben. És persze a futók nagy többsége viszi magával a mobilját is. Nem azért, hogy elérhető legyen, az fontos neki, hogy mérje a kilométert vagy éppen az elégetett kalóriát.

 

Mivel minden kezdet nehéz, jellemzően eltelik jó pár hét, vagy egy-két hónap is, amíg a kezdő élete részévé válik a futás. Ebben segíthet, ha megtervezi, mikor és milyen útvonalon fog futni. Fontos a rendszeresség, érdemes egy-egy rávezető rituálét is bevetni, és persze nagyon fontos a megfelelő jutalom is. Lehet ez csoki, egy pohár kitűnő vörösbor, vagy éppen egy masszázs, a lényeg, hogy örömöt okozzon, és ezzel is nő a plusz motiváció. Ha valaki a kezdetet túlélte, jön a következő veszély, a túlpörgés. Amikor a futó rákattan, és egyre többet, egyre gyakrabban akar futni. Amikor irreális célokat tűz ki. A klasszikus, a „jövőre maratont futok”. Fontos az egyensúly és a fokozatosság, mert különben jönnek a sérülések és a túledzés. A fejlődés ugyan mindenkinek fontos, de ez nem lineáris folyamat. Van, hogy szépen alakul minden, aztán jönnek a megtorpanások, ez már csak ilyen. Kell hozzá türelem, előbb-utóbb újra egyértelmű lesz a fejlődés.

 

A futás kitűnő eszköz annak, aki fogyni szeretne, hiszen átlagosan 600 kalóriát éget el egy futó óránként, ami több mint más kardió gyakorlatok esetében. Heti 3 edzés már szemmel látható eredményt hoz. Másoknak ennél is fontosabb, hogy egészséges, növeli a tüdőkapacitást, az erek rugalmasságát, és a szív működését is optimalizálja. Segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, pozitív hatása van az alvási, táplálkozási funkciókra, javítja a csontok, ízületek teherbírását. De a futók többsége arról számol be, hogy a pszichés előnyök még ennél is fontosabbak. Természetes nyugtató, a futó a feladatra koncentrál, és nem gondol a munkahelyi, üzleti vagy magánproblémáira. Kikapcsol, javítja a koncentrációt, megtanít mindenkit leküzdeni az akadályokat.

 

Amit az edzésterv diktál

 

Ha komolyra fordul a helyzet, akkor már érdemes tudatosabban folytatni és így elkerülni a leggyakoribb hibákat. Először is kell egy személyre szabott edzésterv, amihez kell egy szakember. A netről, ismerőstől ugyan bármilyen edzésterv beszerezhető, csak az a baj ezzel, hogy nem veszi figyelembe azt, hol tart a futó, mik a gyengeségei. Ha már van edzésterv, azt be is kell tartani. Ezen a területen a legtipikusabb hiba, ha valaki a lassú vagy alacsony intenzitású távot nem futja elég lassan. Ekkor ugyanis nem fejlődik kellő mértékben az állóképesség. Szintén gyakran előfordul, hogy valaki nem tartja be a pihenőnapokat. Legyenek ezek teljesen passzív pihenőnapok vagy aktívak, amikor más sportos mozgást lehet csinálni, beiktatásuk nélkül nem fog kellő mértékben fejlődni a versenyző.

 

Egyedül vagy másokkal? Van, akinek a függetlenség a lényeg, hogy akkor, arra és annyit fut, amennyit akar, nem kell senkihez alkalmazkodnia. De van a páros futás, ez segít a motivációban, meg az idő is jobban telik. És persze vannak futó klubok is, ami jó esetben kitartóbbá teszi a résztvevőket, és a versenyszellem is segíthet. De a komoly futók közül sokan ebben az ügyben is azt mondják: a változatosság gyönyörködtet.

 

A futó alkalmazásokból ma már annyi van, mint égen a csillag. Lefutott távolság, lépésszám, elégetett kalória, átlagsebesség. Ezt nagyjából mindegyik tudja. A legtöbb appal naplózni is lehet, így nyomon követhető a fejlődés. Érdemes egyébként appot választani a futás elsődleges célja alapján. Aki elsősorban fogyni akar, annak ajánlható a Running for Weight Loss, akik nagy célokat tűznek ki, azoknak a haladók által kedvelt Runkeeper. Ez komoly edzésterveket készít, és segíti a felkészülést egy-egy versenyre. A Runaddict pedig alapvetően a motiváció növelésére helyezi a hangsúlyt.

 

Mint a drog…

 

Érdekes módon a futás az üzleti életben is egyre terjed. A magányos felsővezetőkön nagy a nyomás, de jellemzően nem kapnak pozitív visszajelzéseket, megerősítést munkájuk során. Hogy a stressz oldják, és rendszeresen kapjanak „dicséretet”, azt sokan úgy érik el, hogy komolyan elkezdenek egy egyéni sportot, leggyakrabban a futást. A főnökök ugyanis hozzászoktak a versengéshez, és örülnek, hogy találtak egy olyan területet, ahol nem a versenytársakkal és a szabályozókkal kell küzdeniük. Csak magukkal, a távval és az órával. Sokan közülük azt mondják, a futás, ha elég komolyan veszi valaki, kicsit olyan, mint a drog. Nehéz leállni vele. De ők nem is akarnak.

 

 

 

Hirdetés átugrása →