Hölgyválasz

Az autóiparban nem találunk még egy témát, amelyet olyan sok tévhit, áltudományosság és melléfogás övezne, mint a női autó kérdése. Mitől női egy autó, és egyáltalán létezik-e női autó? – erre kerestünk választ.

Egyedülálló, kétgyermekes anyák, akik ragaszkodnak némi énidőhöz: ezzel az erősen leszűkített piaci orientációval leplezte le legújabb járműtanulmányát a Toyota. Az i-Tril Concept 1+2 személyes üléselrendezése, cipősarok-kímélő kezelőfelülete (pedálok helyett a kormányon elhelyezett kapcsolókkal lassíthatunk, gyorsíthatunk), minimális parkolóhelyigénye és a be- és kiszállási manővert akár szűk szoknyában is végrehajthatóvá tevő, ajtóval együtt felnyíló padlószakasza valóban különleges kombináció. Kedvező lehet azoknak, akik egymaguk visznek két kistermetű utast, parkolóházban szűkölködő nagyvárosi környezetben élnek és dolgoznak, autójuktól pedig semmi mást nem várnak el, mint vegytiszta praktikumot és célszerűséget. Kapásból tudnánk három másik célcsoportot mondani, a belvárosi személyfuvarozóktól a nyugalmazott nyaralókon át az Y generáció bármely ökotudatos tagjáig, de most nem is ez a fontos. A Toyota ugyanis olyasmivel próbálkozott meg, amibe eddig majdnem minden autógyártónak beletört a bicskája: kifejezetten női autót próbált építeni.

 

Elismerés illeti persze a japán gyártót, hogy elszakadt a szokásos sablonoktól, és nem a könyöklőbe rejtett sminkkészlettel, gondosan összehangolt színekkel, virágmintákkal és egyéb külsőségekkel igyekezett megtalálni a női vásárlók szívéhez vezető utat. Az 1955-ös, rózsaszín esőkabáttal és esernyővel kínált Buick La Femme óta folyamatosan találkozhatunk ilyenekkel is – általában egy-egy eleve sikeres modell népszerű női termékhez (magazinhoz, divatházhoz, parfümmárkához) kapcsolódó, promóciós különkiadásaként jelennek meg, és törvényszerűen hangos ellenérzést keltenek az öntudatos nőkben, akik kikérik maguknak a lekezelő bánásmódot. Nem is csoda, hiszen közismert tény, hogy a férfiak (márpedig az autóipari formatervezők, sőt általában az autóipari döntéshozók túlnyomó többsége férfi) a legritkább esetben találják el, mivel tudnának örömet szerezni a nőknek, de ez egy másik történet…

 

 

Nőktől nőknek

 

Úgy tűnik, ahhoz, hogy elkészüljön az ideális női autó, nőknek kell a tervezőasztalhoz ülniük. Ez történt még 2004-ben a Volvónál, ahol egy kizárólag hölgyekből álló stáb alkotta meg a szerintük ideális női autót. A különböző cipősarok-méretekhez igazodó, állítható saroktámasztól a könnyen és gyorsan cserélhető, mintás-színes üléskárpithéjakon át a frizurabarát fejtámláig rengeteg esztétikai ötlet szerepelt a palettán. Ugyanakkor olyan célszerű és logikus megoldásokkal is előrukkoltak, mint a motorházfedél felnyitása nélkül, elegáns fémnyíláson keresztül feltölthető ablakmosó tartály, a másodlagos információkat nélkülöző, lényegre törő műszerfal vagy a rengeteg különböző funkciójú, formájú és jellegű rakodófelület (élen a lehajtható hátsó ülésekkel, amelyek használaton kívül felemelkedve tágas tárolóhelyet fednek fel). A YCC (Your Concept Car) teljes egészében soha nem valósult meg, ám a márka későbbi típusainál felhasználtak egy-egy alapgondolatot, a projekt tagjait pedig az év női szakembereinek választotta meg a világ legfontosabb autóipari kiadványa, az Automotive News.

 

Célszerűség, egyszerűség és otthonosság – a jelek szerint ezek azok a fő értékek (a biztonság mellett, persze), amelyekre figyelve a hölgyeket megérintheti egy-egy autó. Ez azonban nem csupán magára a járműre érvényes, sokkal inkább az egész vásárlási folyamatra, a jármű birtoklásának teljes élményére. Mivel pedig felmérésekkel igazolt tény, hogy ma már az autóvásárlások jelentős részében (az Economist folyóirat adatai szerint cégautók esetében 85 százalék az arány) a nők mondják ki a döntő szót, jobban teszik az autógyártók, ha ezeket a gondolatokat figyelembe veszik az értékesítési minta kialakítása során. A Ford például másfél éve megpróbálkozott a TV-shopos értékesítéssel: egyetlen felszereltségi szint, egyetlen motoropció és egy erősen nyomott ár szerepelt az ajánlatban. Több mint húszezren ugrottak a lehetőségre, igazolva, hogy egy átlagos női fogyasztó számára fontosabb egy rejtett buktatóktól mentes, jó ár–érték arányú, bombabiztos ajánlat, mint hogy hosszas verbális szkanderezéssel esetleg kicsikarjanak a kereskedőből egy potenciálisan még kedvezőbb konstrukciót.

 

 

Az év női autója

 

És hogy ezek után milyen az ideális női autó? Természetesen nincs ilyen, hiszen minden nő szuverén egyéniség, ráadásul autót nem csupán ízlésünk, hanem pillanatnyi élethelyzetünk, szükségleteink, háztartásunk létszáma, munkahelyünk távolsága és még tucatnyi más szempont alapján választunk. Az anyagi korlátokat itt szándékosan nem említjük, hiszen azok rendszerint természetellenesen eltorzítják a szelekciót, viszont minden büdzsén belül léteznek jó vételnek mondható és túlárazott termékek, így adott esetben kevés pénzért is választhatunk jól, és melléfoghatunk sok pénzzel is.

 

A Világ Év Női Autója-díjat (Women’s World Car of the Year) egy teljes egészében női szakírókból álló, öt kontinenst képviselő, nemzetközi zsűri ítéli oda. A biztonság, az ár–érték arány, az esztétikum, a tárolóhelyek mennyisége és minősége, a gyermekbarát szemlélet, az egyszerű vezethetőség, a szín, a szexepil és a környezetvédelem egyaránt szerepet játszik náluk a végső döntéshozatalban. Legutóbbi szavazásukon 294 autó közül választották ki a Ford Mustangot, a Honda Jazzt, a Honda Civicet, a Volvo S90-et, a Toyota Priust és a Jaguar F-Pace-t mint női szemmel ideális sportkocsit, városi kisautót, családi járművet, luxuslimuzint, zöld gépkocsit és szabadidő-autót. Az, hogy az összesített győzelem a Jaguar sportterepjáróé lett, aligha meglepő: jelenleg nincs népszerűbb járműkategória a crossovereknél, legyen szó városi apróságokról vagy hétszemélyes behemótokról.

 

 

Mi kell, mi nem?

 

A vásárlási döntéseket persze már árnyalja a józan ész és a pénztárca: ha makacsul ragaszkodunk a gondolathoz, hogy behatároljuk a női autókat, célszerűbb lehet azt megnézni, milyen kocsikról álmodoznak a fiúk és a lányok – például hogy mikre keresnek rá az interneten. Erre vonatkozó statisztikák százszámra hemzsegnek a világhálón, ám hitelt érdemlő felmérésekre csak a neves gazdasági kiadványoktól (például a Forbes vagy a Fortune magazintól) számíthatunk.

 

Az olykor több százezres mintavétellel dolgozó kutatásokból kiderül, hogy míg egy kifejezetten férfias kocsinál húsz reménybeli vásárlóra legfeljebb egy-két hölgy ügyfél jut, a nők által preferált kocsik közül akár minden másodikat férfiak is megfontolnak. Ez még az olyan, hagyományosan feminin modelleknél is igaz, mint a Volkswagen Beetle, és nyilván az sem véletlen, hogy a Fiat 500-ból készült egy férfiaknak szánt modellváltozat, az 500S. Ha tehát tipikus női autót keresünk, elég kiszűrnünk a macsó óriásterepjárókat, sportkocsikat és luxuslimuzinokat, és az összes többi szóba jöhet, függetlenül attól, hogy kapható-e levendulaszín üléskárpittal vagy sem.

 

 

Női autó egy profi szemével

 

Létezik női autó? Persze hogy nem létezik, ért velünk egyet Szántó Nikolett autóversenyző, magyar driftbajnok, de szerinte ennek részben tudományos okai vannak. „Egyetlen olyan autóval sem találkoztam még, amelyben az ergonómia akár csak megközelítőleg megfelelt volna a női anatómia sajátosságainak. A nők végtagjai rövidebbek, testük súlypontja lejjebb van, mint egy hasonló alkatú férfié. Ezért semmire nem megyünk az állítható üléssel és kormánnyal, hiszen azok egymáshoz viszonyított távolságait férfiakra méretezték. Ha nem állíthatók a pedálok, egy nő soha nem tud tökéletes üléspozíciót felvenni – sajnos ez a lehetőség csak néhány újabb és általában drága autóban fordul elő. De vegyünk más példát is: a legtöbb autóban nincs hová letenni a női kézitáskákat, az apróságokat; a kilincseket, kapcsolókat vagy éppen a motorházfedél nyitókarját pedig egyenesen képtelenség hosszabb körömmel működtetni. USB csatlakozó eldugva a műszerfal alatt? Felejtsük el!” Akkor milyen az ideális autó Szántó Nikolett szerint? Erős! „Nem azért, hogy tudjak száguldozni, hanem hogy a kritikus manővereket, mint az előzéseket, minél gyorsabban tudjam végrehajtani, vagy egy balesetveszélyes szituációt könnyebben elkerülni. Az erős autó számomra biztonságos autó.”

 

Hirdetés átugrása →