James Bond nyomában

Aki kipróbálná, hogyan tud lőni, de sem fegyvere, sem fegyvertartási engedélye, ma már annak sem kell feladnia. Egyre több lőtér szakosodott a hobbi- és élménylövészekre, akik hébe-hóba, vagy éppen rendszeresen akarnak ennek az időtöltésnek hódolni.

Próbáltad már a semmihez sem hasonlítható lövészeti élményt? Jellemzően ilyen vagy ehhez hasonló felütéssel hirdetik magukat, azok a lőterek, ahol élménylövészetet is kínálnak. A szolgáltatás egyre népszerűbb, mi nagyjából egy tucat helyet találtunk Budapest környékén, és a népszerűségét mutatja, hogy péntek késő délutánra csak a harmadik helyen sikerült foglalnunk.

 

Mint a filmeken

 

A budakeszi lőtér gyorsan megközelíthető, Budapest felől haladva és átvágva Budakeszin, elhagyva a repülőteret, közvetlenül az út mellett fekszik. Kiépített parkoló, jól áttekinthető terület, jó pár csoport várakozik, vagy éppen tart valamelyik lőpálya felé. Az árak első pillantásra húzósak, fejenként 15-25 ezer forint között szóródnak, míg a páros csomagok jellemzően 40-50 ezer forint között. Ennyi pénzért cserébe 60-80 lövés jár, na meg persze a rövid betanítás a szeánsz elején, és természetesen az oktatónk, kísérőnk végig velünk van, megmutatja a legfontosabb fogá-

sokat.

 

Jól láthatóan az akciófilmek és a számítógépes játékok kedvelőire számítanak új látogatóként, amit a csomagok elnevezése is jelez. Van itt Bad Boys, Mátrix, Mission Impossible csomag. A különbség értelemszerűen az, hogy pontosan milyen fegyverekkel és mennyit lőhetünk. Mi két csomaggal szemezünk. Mr. és Mrs. Smith páros csomag 150 lövési lehetőséggel, de végül úgy döntünk, ne szaladjunk ennyire előre. Így az alapabbnak számító Ronin csomagot választjuk.

 

Váltott fegyverekkel

 

Kísérőnk mintegy 15 percben elmondja a tudnivalókat, az alapokat. A bevezető teljesen korrekt, azt azért érezteti, hogy ő a főnök, de nincs ezzel baj, mégis csak veszélyes terepen vagyunk. Magunkhoz vesszük a fegyvereket, pisztolyok és géppisztolyok, valamint a szemüveget és a fülvédőt. Az akció közben bebizonyosodik, ez utóbbira legalább annyira szükség lesz, mint a fegyverekre. 5-5 darab 25, illetve 50 méteres pályával várják egyébként az érdeklődőket, de van itt koronglövészet és némi meglepetésünkre íjászat is.

 

A csomag névadója a közel 20 éve készült film, Robert De Niróval és Jean Renóval a főszerepben. Ronin pedig az a szamuráj, aki kegyvesztett lett, mert nem tudta gazdáját megvédeni az ellenséggel szemben. 60 lövés összesen, az első fegyver egy Beratta, M92 FS, ami a legtöbb csomagban egyébként szerepel. A maroklőfegyver beceneve a gyilkos fegyver, eredetileg olasz gyártmány, de nagy karriert futott be, és az USA-ban a fegyveres erők, katonaság, rendőrség is használja, de polgári célra is igen elterjedt. Az első meglepetés a súlya, nagyjából egy kiló, ami azért az amatőrök számára a célzást némileg megnehezíti. De azért sikerélményünk van, mindkettőnk lőlapján vannak egész jó találatok. Folytatjuk a VZ 61 Skorpion géppisztollyal, a cseh (vagy inkább még a csehszlovák) fegyvergyártás remeke, ma egyre elterjedtebb polgári hobbifegyverként. A következő fegyverünk az izraeli hadiipar egyik legendás darabja a Jericho 941 FB, nekem egyébként ez állt a leginkább kézre, ami a lőlapon is jól megmutatkozott, majd negyedikként a Glock 17 következik. Mint kiderül, osztrák gyártmány, és megbízhatósága miatt a világon az egyik legelterjedtebb szolgálati fegyver. Mivel párban lőttünk, és szakértő kísérőnk minden sorozat után folytatta az oktatást, itt jött egy kisebb tévedés. A fülvédőt elfelejtettem visszahelyezni, a hatás pedig durva volt, percekig azt gondoltam, némi halláskárosodást szenvedtem el.

 

Kipróbáltuk

 

Utolsó fegyverünk az Uzi géppisztoly. Az izraeli legenda, talán az egyik legismertebb és legelterjedtebb a világon. Feszültséglevezetőként kiváló, na meg jól kontrollálhatósága miatt, sikerült is komoly találatokat bevinni, nem is keveset a lőlap közepe táján, de szerintem sokkal nagyobb élmény pisztollyal lőni. Mindenesetre a lőlapot természetesen minden résztvevő megkapja, hogy büszkén kitehesse otthonában.

 

A szabályok értelmében jellemzően 18 év felettieket várnak, és az egy-két fős élménylövészet mellett szerveznek még csoportos lövészetet, de akár céges csapatépítő napot is lehet itt tartani. Aki pedig igazán komolyan gondolja, benevezhet az egyéni vagy kiscsoportos lőkiképzésre, lőkészségfejlesztésre. Hiányérzetünk egyébként nem volt, elégedetten távoztunk a másfél órás program után, de a folytatást azért még meggondoljuk.

 

Hirdetés átugrása →