Kávé, szenvedély, vállalkozás

Elkövetkezett a modern kávéházi kultúra, az újhullámos kávézók, a kicsi, de annál hangulatosabb és profibb helyek korszaka, melyek a kávét napi koffeindózisból gasztronómiai műremekké emelik, ahol a kávé készítésére a termőföldtől a csészéig a maximálisan odafigyelnek. Nem isszuk, hanem felfedezzük, az aktus szeánsszá, az íz élménnyé, a barista művésszé vált. A küszöbön átlépve nem lehet eltéveszteni az egyre nagyobb teret hódító kultuszt, mégis minden ajtó mögött más arcot, más árnyalatot ölt.

 

 

A vekker lecsapása utáni első gondolat, a tárgyalások elengedhetetlen kelléke, az ötperces munkahelyi szünetek attribútuma, az indok egy baráti beszélgetéshez, az utolsó lendület a határidő előtti last minute versenyfutáshoz. Tejjel és cukorral vagy keserű feketén, hosszan és röviden, elkortyolgatva vagy rohanva ledöntve – ízlés kérdése, de hogy a kávézás a mindennapi rutin része, ahhoz nem férhet kérdés. De álljunk meg egy percre…, vagy még inkább telepedjünk le egy csendes zugban, kortyoljunk lassan, merengjünk el a gőzben, ízleljük az árnyalatokat, füleljünk az aromába burkolt történetre – értsünk, tanuljunk, szeressünk, furcsálljunk. Erre biztat az újhullámos kávézók világa, ahol minden kávénak neve és sorsa van, ahol egy pillanatra leáll a mókuskerék, ahol nincs olyan, hogy „csak egy eszpresszót”, ahol a művészet az üzlettel tökéletes elegyet alkot.

Tyúk vagy a tojás? A kérdés maradjon nyitva, lehetne origót kutatni, de a vállalkozói szellem és a fogyasztói igény karöltve teremtett kultúrát a felívelő budapesti gasztronómia oldalvizén. Különleges kávézót nyitni manapság jópofa és vonzó ötlet, de a pengeéles versenyben nem mindenkinek van helye, ellébecolni még lehetséges, de fogalommá válni szinte lehetetlen küldetés. Van, akinek sikerült, róluk szólnak a következő sorok, de biztos receptre sem biznisz, sem kávé tekintetében ne számítsunk, ugyanis nem létezik ilyen: szenvedély kell, mély tudás, a részletek tökéletessége, merészség és egy nagy kanálnyi csoda.

A teljesség igénye nélkül kínálunk most ajánlót a kortynyi kávéra és a vállalkozói sikerre szomjazóknak egyaránt.

Tamp & Pull

A világszinvonalú barista, Molnár Attila a speciality kávézás egyik korai hírnökeként lépett színre 2012-ben, amikor megalapította az első Tamp & Pull kávézót. Az Has Bean kávészemek által garantált egyedülálló minőség, a különleges ízek és a minden héten változó kínálat az első pillanattól megkülönböztető jegye a helynek. A vállalkozás azóta valódi sikertörténetté vált, az egyre növekvő, de cseppet sem kevésbé elkötelezett csapat már három helyszínen is várja a különleges kávék szerelmeseit. A varázs, Nagy Dávidnak, Attila tulajdonostársának szavaival élve a kellemes atmoszférán és prémium minőségű kávén kívül „abban a jó kis cirkuszban rejlik, ami közelebb hozza a kávét a betévedő vendégekhez: egy Tamp & Pullba lépve azonnal szóba elegyedsz a baristával, tanácsokat kérsz és kapsz, egy személyes élménnyel távozol”. A legnagyobb kihívást jelenleg mindenképp az egyre élesebb versenyhelyzet jelenti, Budapest kávékultúrája egyre virágzóbb, ennek minden előnyével és üzleti szempontból mondható árnyoldalával egyszerre. Éppen ezért folyamatosan újítani, fejlődni kell, ami az új receptek kipróbálásán túl nemrég egy professzionális kávézó shop nyitására is ösztökélte őket.

Espresso Embassy

„A kávé sok minden lehet. A reggeli rutin része vagy egy kulináris kaland. Ezt a kettősséget szem előtt kell tartanunk, és az egyik felé sem szeretnék túlzottan elbillenni” – vallja Várady Tibor, az Espresso Embassy alapítója, akinek szakma iránti lelkesedését 2010-ben az akkori újhullámos kávézók hozták meg, mert lenyűgözte az ott tapasztalt hozzáállás, gondosság, összetartás, a termelők előtérbe helyezése és általában véve a hangulat. Nem volt más hátra, mint előre, a jogi pályát hátrahagyva, a Printa design bolton belül 2010-ben létrehozott Printa Cafét vezetve, némi tapasztalatot gyűjtve neki is lendült, és a mágikusan hangzó 2012. december 12-én életre hívta saját kávézóját. Az ugrás eredményeképp ma egy kilenc alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás, mely évi közel százezer csészényi kávét értékesít. A hova tovább kérdésre jelenleg egy oktatási központ és a rendezvények felé való nyitás a felelet. Várady szerint a legnagyobb kihívás a vendégek számára stabil minőséget és jó kiszolgálást, a baristák számára pedig vonzó fejlődési pályát és jövőképet nyújtani.

Fekete

Gerzsenyi András kávézás iránti szenvedélye a nagypapa kotyogós kávéjáig nyúlik vissza, és saját bevallása szerint már gimnáziumban is frissen pörkölt kávéra költötte a pénzét. Számára a tökéletes kávé édes, gyümölcsös, nem keserű, és kizárólag cukor, tej, tejszínhab, fahéj nélkül elképzelhető. „Sokak álma, hogy egyszer egy saját kávézójuk legyen, ami a személyiségüket tükrözi. Feleségemmel mi sem voltunk ezzel másképp! Korábban home baristák voltunk, ami ugye csak egy mosolyra okot adó alap, de a nyitás előtt nagyon intenzív képzéseken vettünk részt, olvastunk, tapasztaltunk, nyitott szemmel jártunk, barátkoztunk” – emlékezik vissza a kezdetekre a mára héttagú csapattal évi hatvanezer kávét értékesítő vállalkozó. Az eddigi legnagyobb kihívást az jelentette számukra, amikor a csapatbővítéskor rá kellett döbbenniük, hogy a tökéletes munkaerőt csak belső képzés útján találhatják meg. Alkalmazkodtak ehhez, és létrehoztak egy speciális gyakornoki programot. Egy inspiráció, egy értékrend, egy varázslatos belső udvar, de a Feketének két arca van: az Espresso bárban leginkább elvitelre készítenek kávét, míg a Fekete Espresso, Brew & Food bárban reggelit, teákat, filteres kávékat, különböző eszpresszó alapú italokat, csendet és kényelmet kínálnak. A jövőben azonban némi csavarra is számíthatunk a történetben: „Folyamatosan megújulunk, nagyon fontos nekünk az, hogy az igényeket mielőbb felmérjük, és reagáljunk rájuk. Így most márciustól egy még erősebb reggeli kínálattal jelentkezünk, a kisebbik bárunkat pedig felújítjuk, és új, izgalmas funkcióval is kibővítjük, de ez maradjon még titok.”

Bean Busters

„Mindenkinek kicsit mást jelent a jó kávé, szerintünk a legfontosabb szempont az ízek egyensúlya. A helyesen elkészített kávéital jól felismerhetően hordozza a kávé termőterületére, fajtájára és feldolgozási eljárására jellemző ízjegyeket.” Markovics Gergelynek, a Bean Buster alapítójának igencsak kiforrott elképzelése se van a jó kávéról. A kávézás számukra szenvedély és nem munkának tekintik, amit csinálnak, mégis folyamatosan képzik magunkat, hogy a lehető legjobbat tudják nyújtani a vendégeiknek. Társával előzetes tapasztalatok nélkül vágtak bele a vendéglátásba, 2013-ban megalapítva a Butter Brothers kézműves pékséget, melyet 2015-ben követett a Bean Busters kávézó. Sikerük titkát a csapatban látják, és abban, hogy azt csinálják, amiben hisznek. „A szerintünk legjobbnak tartott alapanyagokat, eljárásokat, termékeket használjuk és kínáljuk. Speciality kávéval dolgozunk, minden második héten új vendégkávé érkezik európai mikropörkölőktől, a házi tej mellett saját készítésű mandulatejjel is kérhetők az italaink. Azt szeretnénk, ha a kávézóba járás élmény lenne és nem csupán a napi koffeinszükséglet fedezése.”

 

Tamp & Pull

1093 Budapest, Czuczor utca 3.

1139 Budapest, Váci út 85.

1051 Budapest, Arany János u. 25.

 

Espresso Embassy

1051 Budapest, Arany János utca 15.

 

Fekete

1053 Budapest, Múzeum krt. 5.

 

Bean Busters

1132 Budapest, Váci út 14.

 

Butter Brothers

1093 Budapest, Lónyay u. 22.

 

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →