Kütyükkel az egészségért

A digitális eszközök és megoldások robbanásszerű terjedése egészen új alapokra helyezi az egészségtudatos életet és a prevenciót. Milyen eszközöket érdemes kezdőként venni és melyek azok a kulcs területek, ahol ezek segíthetnek?

Az egészség divatba jött. Egyre többen járnak edzőterembe, használnak fitneszkarkötőt vagy okosórát, figyelnek a kalóriákra, és próbálnak egészségesen étkezni. Ha elkezdjük összeszámolni hány ismerősünk fut rendszeresen, hetente többször, meglepő eredményeket tapasztalunk. Saját ismerősi körömben ezt nagyjából 20-25 százalékra teszem, míg 15 éve, ismerőseimnek jó, ha 5 százaléka tartozott ebbe a körbe. (Ma 5 százalék körülbelül azoknak a száma, akik annyira komolyan veszik ezt, hogy rendszeresen indulnak futóversenyeken.) Ezzel párhuzamosan a technikai fejlődés, az app- és kütyümánia is csúcsra jár. Tavaly a becslések szerint mintegy 2,5 millió digitális egészségügyi készülék fogyott és a – talán túlzó – becslések öt év múlva ezek számát 100 millió darabra teszik.

 

Menjünk sorban, és nézzük, melyek azok az alapok, amelyekre figyelni kell. Szakértők egyetértenek abban, hogy fontos a normális testtömegérték, a lehetőleg napi rendszeres mozgás, természetesen no cigi, és az alkohol tekintetében is csak a mérsékelt mennyiségű, na és természetesen minőségi fogyasztás. És van még egy fontos dolog: a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

 

Ideális testtömeg

 

A nemzetközi felmérések szerint Magyarországon a legnagyobb Európában az elhízott és túlsúlyos emberek száma. Így az ideális testtömeg elérése és megtartása (de mondjuk inkább realistán azt, hogy ennek legalább megközelítése) egyre több embernek fontos. Az elhízás miatt mindenféle egészségügyi kockázat emelkedik, így nem véletlen, hogy egyre többen akarják rendszeresen mérni testtömegüket, testtömegindexüket, testzsírszázalékukat. A Fitbit Aria nevű okos mérleg nemcsak naplózza a mért eredményeket, hanem a méréseket fel is tölti egy felhő alapú felhasználói fiókba. Igazi családi eszköz, hiszen akár nyolc ember eredményeit tudja követni, és bejelentkezéskor a korábbi eredmények alapján azonosítja be, hogy melyik felhasználó áll éppen az okosmérlegen. Ára 33 ezer forint környékén, a kategória egyébként 10 ezer forintnál indul. A csúcson a Withings Smart Body Analyzer, 47 ezer forint. Nemcsak pulzust mér, hanem még a lakás levegőjét is mérésekkel elemzi.

 

 

Optimális vérnyomás

 

Persze, akinek rendben a vérnyomása, annak kidobott pénz, nemcsak digitális, de bármilyen saját vérnyomásmérő. De, akinek jellemzően kifejezetten magas, annak igencsak jól jöhet a rendszeres és könnyen használható vérnyomásmérés. A kategória valahol 15 ezer forinttól indul, és a csúcson a Withings Blood Pressure, egy teljesen automatikusan működő vérnyomásmérő kütyü, kombinálva egy okostelefonos alkalmazással. A mérés megkezdése előtt az eszközt csatlakoztatni kell az iPhone-hoz vagy iPadhez és az alkalmazás automatikusan elindul. A mért értékeket, pulzus és vérnyomás, a program automatikusan tárolja, és az adatokhoz az applikáción keresztül bárhol hozzáférhet a felhasználó. (A Withings egyébként egy egészségmegőrzéssel foglalkozó startup, melyet nemrégiben vásárolt fel a Nokia, potom 170 millió dollárért, ami bő 50 milliárd forint.)

 

 

Digitális EKG

 

Ha valaki a kiemelt rizikócsoportba tartozik, netán tudja, hogy szív- és érrendszeri betegsége van (vagy legalábbis hajlamos rá), annak érdemes körülnéznie a digitális EKG-k kínálatában. Teljesen egészséges embereknél is segíthet felmérni, mennyit bír a szervezetük, így az eredmények alapján optimális edzésprogramot lehet összeállítani. Az AliveCor egy minősített mobil EKG-készülék. Az okostelefonunk hátuljára kell felerősíteni egy erre alkalmas tokkal, és a hozzá tartozó alkalmazásban már láthatjuk is az EKG-nkat. Az adatokat természetesen az alkalmazás rögzíti a telefonon. És még egy könnyen értelmezhető oktató részt is tartalmaz.

 

 

Digitális edzőtárs

 

A jól kiválasztott okoskarkötő segíthet a napi edzés megtervezésében és ellenőrzésében, ezáltal az egészség megőrzésében. A Fitbit Surge segítségével folyamatosan nyomon követhetjük, hogy éppen mennyi a pulzusszámunk, mennyi kalóriát égettünk el aznap, és hány lépést tettünk meg. Kényelmes, könnyű, így sportolás közben egyáltalán nem zavaró a viselése. Egy hozzá tartozó mobilapplikáció segítségével akár az SMS-einket is olvashatjuk a karkötő kijelzőjén, látjuk, ha valaki hív, és a telefon lejátszási listáját is lehet menedzselni. A GPS nyomkövetés segítségével a nap végén a használó visszanézheti, merre járt, futott, vagy biciklizett. Az ára valahol 60 ezertől indul. Az alkalmazásban akár hetekre, hónapokra visszamenőleg is ellenőrizhetjük adatainkat, így szemmel tarthatjuk, hogyan alakult fittségünk az adott időszakban.

 

A jó alvásért

 

Már vannak olyan digitális eszközök is, melyeket hatékonyan lehet használni a „jobb alvás” érdekében. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nemcsak javítja a szellemi teljesítményt, hanem segít az egészség, fittség megőrzésében, de abban is, hogy „csak” jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A fitneszkarkötők ebben is partnerek. Az egyik legújabb modell a Fitbit Alta HR, mely felismeri az alvás különböző fázisait (felületes, mély alvás, REM fázisok), illetve monitorozza, hogy éjjel mikor ébred fel használója. Emellett javaslatokat tesz, hogy miképpen javíthatunk az alvásunk minőségén.

 

A nehezen ébredőknek is segít ma már a digitális világ, akik reggel sokáig még azt sem tudják, kik ők, és hol vannak. A Sleep cycle app az iPhone mozgásérzékelő szenzorával figyelemmel kíséri az éjszakánkat, elemzi alvási fázisainkat, és akkor ébreszt fel, amikor a legfelszínesebben alszunk. Cserébe sosem pontosan a megadott időpontban, hanem a beállított időpontot megelőző fél órában bármikor ébreszthet, amikor alkalmasnak ítéli. A másik, amiben kompromisszumot kell kötnünk, hogy a készüléket a párnánk mellé, a lepedő alá kell tenni, a képernyővel lefelé.

 

Hirdetés átugrása →