Oszd meg, és mindenki jól jár

Aktuális trend. Forradalom. Gyors lefutású divatjárvány. Mindent átszövő új irányvonal. Bájos ötletek halmaza. Gazdaságot felforgató idea. Buzzword. Szemléletmód. A legújabb, kidurranásra váró lufi. A vélemények megoszlanak, de kétségtelenül jelen van, hatása van, virágzik: a sharing economy.

 

Képzeljünk egy világot, ahol felénk kanyarodó ismerősünk bármikor megment a zimankós szürkülettel fűszerezett tömegközlekedési mizériától. Ahol a külföldi hétvégét megelőző szállásvadászattal egy barátian invitáló üzenet számol le. Ahol a fárasztó munkanap feledtetésére válogathatunk közelben lakó barátaink ránk váró gourmet lakomái közül. Szürreálisan hangzik, pedig nem áll olyan távol a valóságtól: épp csak nem közvetlen ismerőseinkben kell gondolkodnunk, hanem jóval szélesebb közösségekben.

A megkapóan hangzó sharing economy, avagy megosztáson alapuló gazdaság egy napjainkban egyre nagyobb teret hódító szemléletmód neve. Arról van szó, hogy online platformokon keresztül ismeretlen ismerősök segítségével juthatunk hozzá különböző szolgáltatásokhoz és termékekhez, mégpedig jóval a piaci ár alatt. A másik oldalon állva pedig időnk, tárgyi javaink vagy tudásunk praktikus felhasználásával könnyedén tehetünk szert némi extra jövedelemre. A sharing economy azonban többet igér puszta gazdasági megfontolásoknál: ízét a bizalom, a nyitottság és a közösségi szemlélet adja meg. Egy sikeres megoldás itt nem egyszerűen vállalkozás, hanem egyben társadalmi jelenség is.

A megosztás gondolata közel sem újszerű, az okostelefonok és a gyors mobilinternet azonban új, fiatalos, merész szabású ruhába öltöztették, a sikertörténetek vörös szőnyegre léptették az ideát, startupok teljes hadának adva ezzel kezdőlöketet. Már itthon is számos területen akadhatunk ötletes kezdeményezésekre, kisebb-nagyobb potenciállal. A teljesség igénye nélkül kínálnak most itt kóstolót a hazánkban (is) gyökeret vert startupokból, termékismertetés helyett a bennük rejlő motiváló apróságokra vadászva.

Uber

A taxitársaságok ősellenségeként igen széles médianyilvánosságot nyert Uber egyszerű modellre épül: helymeghatározásra alapozva összeköti az utasokat a hozzájuk legközelebbi autóssal, a hagyományos taxizásnál olcsóbb és nem egyszer gyorsabb alternatívát kínálva. Ráadásul itt minden út más, minden kormány mögött egy történet ül, mégpedig a legkülönfélébbek

Sokakkal beszélgettem: az extra jövedelem mindenkinél számít, emellett mégis ezernyi cél és motiváció tűnt fel. Volt, aki csak egy nyaralásnyit akart összegyűjteni, volt, aki szívesen múlatta az unalmas órákat éjjeli kocsikázással, sőt olyan is akadt, aki a direkt networking lehetőségét tartotta szem előtt, mondván: „sosem tudhatod, mikor jön jól az anyósülésen hagyott névjegy”. Végül olyannal is találkoztam, aki félig-meddig missziót vállalt: éjszaka, a szórakozóhelyek környékén keringett, mert úgy érezte, sok fiatalnak, akiket a taxi nem feltétlenül venne fel, nagy segítséget jelent, ha gyorsan hazajuttatja őket. Két felnőtt lánya volt, aggódott értük eleget hajnalban ahhoz, hogy senkit se hagyjon az útpadkán.

Airbnb

A sharing economy talán legnagyobb sikertörténeteként az Airbnb gyökerestül forgatta fel a szálláskeresés világát, piacteret nyitott az utazók és a legkülönfélébb szálláshelyek összekötésére. Ha valahol, akkor ezen a piactéren valóban színes a portéka, zugoktól kastélyokig bármibe beleakadhatunk – akár filléres kanapéra, akár felejthetetlen élményre vágyunk, garantáltan meg fogjuk találni. A legtöbb utazó számára az ár-érték arány adja a legnagyobb motiváló erőt, de a különleges és meglepő helyek mindig hatalmas ráadást jelentenek: egykori, magunk közt csak Zoonak becézett, faltól falig leopárdmintába burkolt, prémszőnyeges szállásunk például bizonyára örök emlék marad.

Idegenek befogadása persze bizalmi kérdés, elsőre sokan ódzkodnak is tőle. Egy egyetemista ismerősöm is így volt ezzel, de amikor nyaralása előtt rádöbbent, hogy épp a Sziget Fesztivál ideje alatt kíván tökéletes szálláshelyet hátrahagyni Budapest szívében, az aggodalmakon túllendülve pár órán belül máris fedezve láthatta saját szállása költségeit – az egyszeri alkalom pedig hamar rutinná vált.

 

BlaBlaCar

A telekocsizás az éra tipikus eleme, szépen elegyíti a fenntarthatóságot, a költségmegosztást és a monoton autóutak unalmának elűzését – városok között, hosszabb utakon kiváltképp. A BlaBlaCar hazai legnagyobbként szintén ez utóbbira fókuszál. Talán egy-egy komolyabb út szervezésekor kerülnek bele legtöbben a hálóba, utasként a kényelem, a gyorsaság és az ár triumvirátusának nyomására, sofőrként a költségmegosztás okán – aki azonban egyszer megérzi az ízét, könnyen rá is kap. Nagy bőröndök, rekkenő hőség és a Balaton mellett lassan vánszorgó vonat? BlaBlaCarosoknak járó parkolóhely a VOLT Fesztiválon? Ennyi éppen elég először, hogy kikössön valaki a telekocsit kínáló honlapon. Egy kellemes beszélgetéssel eltöltött út pedig már az elköteleződés felé tett újabb lépés.

 

Rukkola

A hazai sharing economy palettájának egyik különleges színfoltja a Rukkola, a közösségi könyvcserélde. A könyvek és szerelmeseik hatalmas tárháza és közössége ez, ahol felajánlott könyveinkből bárki kedvére válogathat, az értük cserébe kapott pontokból pedig új olvasnivalókra tehetünk szert – nincs semmilyen pénzmozgás, pusztán könyvet cserélünk könyvre, de nem feltétlenül egyazon személlyel.

A Rukkola közösséget ad, és sehol fel nem lelhető kincseket rejt, mondta nekem egy háromszázadik átvett könyve felett járó bennfentes. A könyvcserélde létjogosultságát illető kételyeimet pedig nemcsak a könyvek felé áradó szeretetével oszlatta el, hanem azzal a ténnyel is, hogy csak neki 70-80 ezer forintot spórol meg évente ez közösség.

 

Yummber

Befutott példák után a sor végére az igen fiatal, még gyerekcipőben járó kezdeményezést, a Yummbert, a közösségi vendéglátást hagytuk. Némiképp rögös indulás után, de az első főzni vágyók már kinyitották konyháikat az új ízekre váró vendégek előtt – akik az applikáció segítségével vadászhatnak az aktuális helyszínekre, böngészhetik a menüket, és foglalhatnak helyet.

A Yummber egyik első szakácsának véleménye szerint a vendégek különleges élményre és ízekre vágynak, míg számára, habár a főzés szeretetén a hangsúly, azért a plusz bevétel is fontos. Még kevesen élnek a lehetőséggel, villáminterjúm alanya is több alkalommal maradt vendég nélkül, az érkezőkkel azonban mindig a jó hangulat is beköszöntött, így pozitívan látja a kezdeményezés jövőjét.

 

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →