Spanyol borvacsora Pest szívében

Spanyolország: nagy, közös evések mediterrán környezetben, középre tolt tányérokon a tengerből aznap kifogott halakkal, friss zöldségekkel, karakteres húsokkal, zamatos borokkal. Ezt az életérzést a Pata Negra lánc legújabb tagja, az El Asador magas színvonalon közvetíti Budapesten.
 

A Pata Negra spanyolul fekete patát jelent, de átvitt értelemben egyfajta minőségi szintet, kategóriát is jelöl, amibe beletartozik minden spanyol különlegesség, beleértve a sonkát és a bort is. Az Asador szó spanyol nyelvterületen nyársat, grillezést, szabad tűzön sütést jelent. A grillre szinte bármi kerülhet: húsok, halak, tengeri herkentyűk, vagy éppen zöldségek. A varázs a jó minőségű spanyol alapanyagok természetes ízében és a tűz jótékony erejében rejlik. A tulajdonosok a koncepciót a faszenes tüzelésű különleges Mibrasa sütőre fűzték fel, ebben percek alatt elkészül a steak, de a lazac, a krumpli és a desszert is, miközben finom füstös ízt kap. Az ételeket innentől kezdve nem fűszerezik, nem mázazzák, abban hisznek, hogy minden úgy jó, ahogy van. A köret és minden más csak mellékszerepelő. A lényeg a különböző típusú húsok és halak eredeti íze.

 

A tulajdonosok szenvedélyesen szeretik a tapasokat, de ebben az éttermükben egy szinttel feljebb léptek, a kiváló minőségű tapasoknál többet nyújtanak: megteremtették Magyarország első autentikus spanyol grilléttermét. Felkutatták a legjobb spanyol termelőket. Az ő termékeiket és eszközeiket hozták haza: például a steak alapjául szolgáló vaca vieját, vagy tejes bárányokat, kecskét, malacot.

 

Boraikat az Ibériai-félszigetről, a Pireneusoktól a félsziget belső részein fekvő területekig többfelől válogatták össze. Közismert és kevésbé ismert pincészetekből és családi termelőktől hozták el a legjobb évjáratokat. A Spanyolországban található 78 eredetvédett termőterület közül 18-ról tartanak borokat. A klasszikus spanyol szőlőfajtáktól a francia fajtákkal házasított borokig sokféle palack van náluk. Caváikat (habzó borok) D.O. Cava erdetvédett területről szerzik be, mind tradicionális eljárással készülnek.

 

Kiváló alapanyag, spanyol ízvilág és hangulat – mindez egyesült egy fiatalos, belvárosi étteremben. Belépve kicsit sötét, modern színvilág fogad: a falakon bikaviadalokról és hasonlóan spanyolos jellegzetességekről készült jó minőségű képek, fotók, összhangban a modern, letisztult, már-már hideg belső térrel. Ezt ellensúlyozandó a hatalmas „kemence” felől egyből megcsap az enyhe faszenes grillillat, és máris kezdetét veszi a mediterrán varázslat, a 9 fogásos borvacsora 5 spanyol bor kíséretében.

 

A borvacsora hangulata, ízei feledhetetlen élményt nyújtottak. Az alapanyagok kiváló minősége messze felülmúlta várakozásunkat, ár-érték viszonylatban a 14.900 Ft/fő ár itallal, kávéval együtt méltányos összeg.

 

Mi a következő borvacsorán is ott leszünk az El Asadorban, hát önök?

 

Faszenes kemencében sült főételek

Ördöghal, sültpaprika-raguval – hófehér, grillen sült roppanós haldarab, színes parika ratatouille alapon.

Borkíséret: Finca Antigua, száraz muskotályos.

 

Bikafarok-rizottó – konfitált farokhús saját jus-vel színtelen rizottóágyon – ötletes párosítás.
Borkíséret: Blush Rosado, fiatal, friss rozé.

 

Császárhús édesköménnyel – grillezett malaccsászár kakukkfüves édesköménydarabokkal, vörösboros jus-vel.
Borkíséret: 12 Lunas Crianza ( 2013), testes Merlot és Cabernet Sauvignon házasítás.

 

Ibériai sertéslapocka kéksajt-mártással – a nap fénypontja: mediumra sütött presa, amelyet a sertéskaraj nyak felőli végéről szelnek le. A húst magasfokú márványozottság jellemzi, az ibériai sertés egyik legízletesebb része. A kéksajt-mártás jellegzetes aromája még jobban kiemeli, de egyben tompítja a félig sütött sertés ízét. Tökéletes párosítás.
Borkíséret: 12 Lunas Crianza ( 2013), testes Merlot és Cabernet Sauvignon házasítás

 

Előételek

 

Osztriga zsályás vajjal, sült citrommal – a friss osztriga egy pillanatra bekerült a faszenes sütőbe, ettől lett igazán különleges és a megszokottól eltérő.

Borkíséret: Bohigas Brut Reserva, egy igen száraz fehér pezsgő.

 

Padlizsán Caprese chimichurrival – igazi vega csoda, mozzarellával és paradicsommal töltött padlizsáncsík, méregzöld, fűszeres latin-amerikai erős mártásban.
Borkíséret: Blush Rosado, egy fiatal, friss rozé.

 

Lencse füstölt juhsajttal, vaslapon sült tintahallal – barna kaviár lencse saláta, amelyben a tintahalcsíkok gyenge ízét a juhsajt erősítette fel.
Borkíséret: Finca Antigua, száraz muskotályos

 

Desszertek

 

Édes kuszkus bazsalikomos mangófagyival és almáspite kardamomos datolyapürével – észak-afrikai, marokkói ízek keveredése a dél-spanyol mediterráneummal.
Borkíséret: Coto de Hoyas Mistela, késői szüretelésű, magas alkoholfokú, édes desszertbor.

 

Hirdetés átugrása →