Több puszta gesztusnál

A hazai kis- és középvállalkozások körében továbbra is népszerűek év végén a hagyományos ajándéktárgyak, azonban egyre több cég választ minőségi, gourmet csomagokat partnerei számára. Emellett az utóbbi években egyre gyakoribb az élményajándékozás.

 

A közeledő karácsony jó alkalmat kínál az üzleti partnerek, illetve az alkalmazottak megajándékozására. Az igazán előrelátó cégek már szeptember végén gondoskodtak az ajándéktárgyakról, utalványokról, de még most sincs késő, hiszen a kifejezetten ajándékozással foglalkozó társaságok akár két hét alatt is tudják teljesíteni ügyfeleik kéréseit.

Kütyük, finomságok

Bár a válság ezen a téren is éreztette hatását, az utóbbi években újra erősödött a minőségi céges ajándékozás igénye – árulták el a K&K által megkérdezett szakemberek. Továbbra is a hagyományos ajándékok a legnépszerűbbek, például az irodaszerek, illetve a különféle édességek.

Előbbiek piacán 2-3 évente változnak a trendek. Jelenleg a power bankok a legkelendőbbek, de sokan választják a különféle USB-s termékeket is.

A kis- és középvállalkozások körében igen népszerűek a különféle ehető-iható ajándékokból összeállított csomagok, ezen belül is a különleges gasztronómiai élményt garantáló gourmet szettek. Egy ilyen csomagba kézműves csokoládék, borok, pálinkák, sütemények, teák, mézek is kerülhetnek. A kkv-k esetében a hangsúly a minőségen van, ezek a cégek ugyanis – a multikkal ellentétben – kisebb darabszámban, de magasabb nívójú termékeket rendelnek.

A középvállalatok általában öt- és tízezer forint közötti összeget szánnak egy-egy ajándékra. „A legtöbb ügyfelünk konkrét elképzelés nélkül érkezik hozzánk, így a termékek kiválasztásában is tanácsot várnak. A kkv-k körében a bor szinte állandó kívánság, de a vállalkozások általában nyitottak az újdonságokra is. Egyedi ötlet volt, amikor egy ügyfelünk névre szóló süteményeket adott partnereinek” – mondta Keresztesi Ferenc, a Present Store Kft. cégvezetője.

Egyedi élmények

Sok cég nem tudja, mivel lepje meg partnereit, alkalmazottait, ugyanakkor egyediségre törekszik. A hagyományos ajándéktárgyak mellett Magyarországon is egyre népszerűbb az élményajándékozás, ilyen lehet egy karácsonyi rendezvény, de akár valódi élményprogram is. „Az élményajándék-utalványokkal nem lehet tévedni: a megrendelőnek elég a tematikát kiválasztania, azon belül pedig maga a megajándékozott dönthet a programról, valamint az időpontról” – mondta el Courot Sylvian, a Feldoboxot működtető FDB Kft. ügyvezetője.

Ügyfeleik körében nagy népszerűségnek örvendenek a különféle extrém sportokat tartalmazó csomagok, valamint a boros programok. Szintén sokan választják ajándékként a két főre szóló, romantikus vacsorát is tartalmazó utalványokat. „Élményajándékaink koncepciója már magában innovatív, de megesik, hogy még ezen is túlmegyünk. Egy partnerünk kérésére az utalványokat egyedileg készült fadobozokban helyeztük el, s azokat mókás lakattal zártuk le. A megajándékozottaknak egy kis golyót kellett végigvezetni egy háromdimenziós labirintuson, hogy hozzáférhessenek a lakat kulcsához” – mesélte az ügyvezető.

Kellemes élményajándék lehet egy wellness hétvége is, ilyen esetben a legjobb, ha az ajándékozott választhatja ki az utazás időpontját. A szállodák által kínált csomagok általában bővíthetők, így akár a családját is magával viheti az ajándékutalvány tulajdonosa. Rendkívül népszerűek a meghatározott értékről szóló utalványok, illetve az egynapos tartózkodásra jogosítók is. Utóbbi esetben élményfürdőzéssel, egy kellemes ebéddel vagy akár kozmetikai kezeléseken való részvétellel tölthetik idejüket a megajándékozottak. „Szállodánkban a kétnapos, két főre szóló wellness hétvége a legnépszerűbb, ezt sokszor az év végi céges ünnepség tomboláján lehet megnyerni, vagy az éves teljesítményt honorálják vele a vállalat vezetői, esetleg fontos üzleti kapcsolataiknak köszönik meg így az együttműködést” - mondta Varga Klaudia, a NaturMed Hotel Carbona marketing & guest relation vezetője. A hotelek étterme kiváló helyszíne lehet karácsonyi, céges rendezvényeknek.

Személyesen

Az ajándék a felek közötti kapcsolat fontosságát is szimbolizálja, emellett az ajándékozó cégről is sokat elárul, ezért kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. A legfontosabb talán, hogy jól illeszkedjen az ajándékozó cég arculatához, ugyanakkor a megajándékozott fél számára is hasznos legyen. A kiindulópont természetesen a pénzügyi keret, amelyből gazdálkodni kell. Amennyiben ez alacsony, érdemes lehet több csoportra osztani a megajándékozandó partnereket, kollégákat, és a kapcsolat minősége, fontossága szerint különféle ajándékokat választani számukra.

Karácsonykor nem ajánlottak a logóval ellátott promóciós termékek, de esetleg a csomagolóanyagon elhelyezhető a cég emblémája. „Egy szép csomagolópapír, egy kézzel írott üdvözlőkártya legalább annyira fontos, mint maga az ajándék, hiszen arról tanúskodik, hogy az ajándékozó saját maga foglalkozott vele” – mutatott rá Courot Sylvian. Ugyanezért a személyes átadást semmi sem múlhatja felül. De ha sok partnert kell megajándékozni, a futárral történő kiszállítás is jó megoldás lehet.

Adóköteles ajándékok

Az üzleti partnereknek adott ajándék „egyes meghatározott juttatásnak” minősül. Az ebbe a kategóriába sorolt termékek és szolgáltatások évente maximum három alkalommal, a minimálbér 10 százalékánál kisebb értékben adhatók olyan magánszemélynek, akinek a juttatótól az adóévben nem származik más jövedelme. Az így ajándékozott javak is adókötelesek, ezért mindenképpen érdemes könyvelővel egyeztetni.

Az üzleti ajándék a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül. Ha azonban az ajándékozás nincs összefüggésben a cég bevételszerző tevékenységével, akkor értéke közterheivel együtt a társasági adó alapját növeli.

A cég logójával ellátott tárgyakra külön szabályok vonatkoznak: magasabb mértékű adót kell fizetni utánuk.

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →