Vespa, Piaggio és a többiek

Elképesztő szabadságérzetet ad, a 3 literes városi fogyasztás egy vicc, nem kell fizetni a parkolásért, és nagyvárosban nagyjából feleannyi idő alatt lehet elérni csúcsforgalomban úti célunkhoz, mint autóval. Nem csoda hogy nálunk is divatba jött a robogó.
 

Az utóbbi években egyre inkább divatba jöttek a robogók. Nemcsak a pizzafutárok és a 20 évesek körében, egyre több üzletember is nyeregbe pattan. A praktikus szempontok is fontosak, de ennél is fontosabb, hogy elképesztő szabadságérzetet ad robogózni, no meg újra fiatalnak érezheti magát, aki robogón ül. 40 felett pedig ez is fontos szempont. De számba véve a praktikus szempontokat, talán a legfontosabb a gyorsaság. Különösen nagyobb forgalom esetén lehet úgy számolni, hogy feleannyi időbe telik eljutni A pontból B pontba. Többek között azért, mert a robogós használhatja a buszsávot, előre mehet a piros lámpánál. A fogyasztás alig 3 liter, ez nagyjából harmada az átlagautók városi fogyasztásának, és persze sokkal kevesebbet kell költeni javításra, az amortizáció összege is eltörpül egy autóéhoz viszonyítva.

 

Persze hátrányai is vannak a robogózásnak. Kevésbé biztonságos, hiszen nincs karosszéria, ami megvédené a vezetőt, és az időjárásnak is jobban ki van téve, aki két keréken utazik. Ősztől tavaszig például csak a megszállottak és a futárok robogóznak, de esőben sem az igazi robogón ülni.

 

Mire jó a robogó?

 

50 köbcenti alatt rendszám, műszaki vizsga nem kell a robogóhoz, sisak természetesen igen, és külön jogosítvány sem szükséges (segédmotoros kerékpárnak minősül ez a kategória), elég a B kategóriás jogosítvány. Aki ennél nagyobb teljesítményű kétkerekűt szeretne, 125 köbcentiig és 11 kW-os teljesítményig, annak az egyszerűen letehető B125-ös jogosítványt kell megszereznie (3 óra elméleti oktatás, 2+1 óra gyakorlati, minimum 30 kilométer). És persze itt már van rendszám, műszaki vizsga, átíratás.

 

A robogó alapvetően kis távolságokra és nagyvárosi forgalomra való. Előnye a motorokkal szemben, hogy jobban burkolt, ezért jobban véd a víztől és a kosztól. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a robogónak jellemzően van egy nagyobb zárható rekesze, amiben többnyire még a sisak is elfér.

 

Ha megvan a szándék, akkor jöhet maga a vásárlás. Ezt nagyjából ugyanúgy kell elképzelni, mint egy autóvásárlást. A legfontosabb annak eldöntése, mikor mire és mennyit akarja használni az új tulajdonos. A lehetőségek tárháza óriási, nagytestű vagy inkább kicsi, könnyen tárolható legyen? Munkába járásra szánja, vagy csak ritkán használt hobbieszköz lesz? Nagy teljesítmény vagy olcsó használat? Egy nyári kaland vagy többéves szerelem?

 

A jobb kereskedésekben általában ismerik a különböző modellek tulajdonságait, segítenek az igények felmérésében, és jellemzően még a használt robogókra is adnak garanciát. De csakúgy, mint egy autó megvásárlásakor, itt is érdemes kifizetni egy alapos átvizsgálás díját. A szabályozás szerint egyébként egy egyszerű adásvételi szerződés elég a vásárláshoz, de ha az eladónak megvannak a jármű papírjai, az mindenképpen jó pont. Nagy különbség egyébként, hogy az 50-esekhez sem rendszám, sem forgalmi nem kell, ellentétben a 125-ösökkel.

 

Divatos modellek

 

A Vespa szabadalmát több mint 70 éve 1946-ban regisztrálták, és ezzel útjára indult az olasz csoda. A római vakációban is feltűnt Vespa jelképezte a második világháború utáni Olaszországban a növekvő jólétet, optimizmust és életörömöt. Az olasz stílus és elegancia szimbólumává vált, ma is a klasszikus vonalvezetés jellemzi a Vespa Primaverát. 50 köbcentis kivitelben ára 1 millió forintról indul, a 125-ös kivitelben 1,4 millió forinttól.

 

A másik legendás olasz modell, a Piaggio Liberty ennél valamivel alacsonyabbra van árazva. 50 köbcentis kivitelben 650 ezer forint, 125-ös kivitelben 800 ezer forint. Elegáns, könnyű motor, kategóriájához képest nagy kerekekkel. Természetesen sok japán, kínai és más modell is van a piacon.

 

JÖN az elektromos forradalom

 

Terjednek egyébként az elektromos robogók is, de elég szerény ütemben. Ebben szerepe lehet annak, hogy egyelőre a kis teljesítményű, olcsóbb változatok végsebessége nem éri el az 50-es tempót sem, ez pedig kényelmetlenné teszi használatát nagyvárosban. A nagyobb teljesítményű modellek pedig kategóriájukhoz képest egyelőre drágák.

 

De az idő persze az elektromos robogóknak dolgozik. Nem véletlen, hogy május elejétől már a share economy modellben is megjelentek a budapesti utcákon az ilyen kétkerekűek. A Blinkee márkanevű elektromos robogókat üzemeltető cég a Lengyelországban már működő modelljét honosította meg nálunk. 30 robogóval indultak, a percdíj 49 forint, de 100 kilométer felett napon belül nem számláznak többet, így a napidíj 4900 forint.

 

Azt, hogy az elektromos robogókban tényleg van jövő, talán még biztosabban jelzi, hogy az emblematikus olasz márka, az 50 éves Vespa első elektromos robogója, a Vespa Elettrica is hamarosan piacra kerül. A kormánykar közepén található kijelzőn olvasható le a sebesség, a hatótávolság és a töltésszint. A jármű hatótávolsága közel 100 kilométer lesz, és négy óra alatt lehet feltölteni normál hálózati konnektorból. Nagy előnye az 50 köbcentiméteres hagyományos társához képest, hogy a technológiából adódóan gyorsulása jóval dinamikusabb.

 

Bankártól nyugdíjasig

 

Berkes Levente a Tutto Moto alapító tulajdonosa, 1996 óta foglalkozik robogókkal. A válság előtt nagyjából 20 ezer kétkerekűt adtak el évente (motort és robogót együtt) a magyar piacon. Az eladások ezt követően zuhantak, és ma is alig 3 ezer új kétkerekű talál gazdára. Az utóbbi öt évben azonban ugrásszerűen megnőtt a robogók iránti kereslet, de jobbára a külföldről behozott használt gépeket vásárolják az ügyfelek. A legkeresettebbek a Vespák, mondja. És milyen a tipikus vevő? Nagyok a szélsőségek: a menő bankártól az egyszerű nyugdíjasig keresik a robogókat. A legolcsóbb már használható gépek 200-300 ezer forinttól indulnak – mondja, de persze használt robogót venni azért kockázatos. Éppen ezért fontos, hogy a Tutto Moto ezekre is ad 3-6 hónap garanciát. Tapasztalata szerint egyébként a legtöbb vásárlónak bejön a robogózás, 100-ból alig egy-kettő van, aki nem használja.

 

Robogózni persze veszélyes üzem, már csak azért is érdemes a kezdőknek, de a haladóknak is befizetniük egy vezetéstechnikai tréningre – javasolja Berkes Levente. Alaphibák mindenkinél előfordulnak, egy tréning lényege pedig épp az, hogy a profik ezeket gyorsan kiszúrják, segítenek kijavítani, vagy éppen megmutatják, amit nem tud a kezdő. Kanyartechnika, manőverezés, vészfékezés vagy a villámgyors kitérés technikáit is lehet tanulni és gyakorolni. Az egynapos képzések díja jellemzően pár tízezer forint, és aki részt vesz egy ilyenen, az nemcsak biztonságosabban tud motorozni, de a tréning után jobban élvezi is majd a robogózást.

Búcsúzóul kapunk egy jó tanácsot: fontos, hogy mindig a sáv közepén menjen a robogós. A szélén ugyanis egyrészt a legrosszabb az út minősége, másrészt úgy az autók hajlamosabbak a megfontolatlan előzésre, ami pedig balesetveszélyes.

 

 

Feldob és kikapcsol

 

A laptop és a zakó gond nélkül elfér a dobozban, így tárgyalásokra is sokkal ideálisabb robogón érkezni, mint autóval. Élvezet vele utazni a városban, feldob, és kikapcsol két találkozó között, és megszabadul az ember a parkolás problémájától is. Leegyszerűsíti és megszépíti a dolgos hétköznapokat is. Két tárgyalás közötti utazás kiszámítható, „nettó” idő alatt oda tudok érni a következő találkozóra.

 

Szerencsére az autósok is partnerek, egyre kevesebb a negatív tapasztalatom, igaz, azért ezt a közlekedési formát nem elég szeretni, motorozni is tudni kell. Oktatás és gyakorlás elengedhetetlen, aki bizonytalan, vagy fél, ne üljön motorra! Hétvégén is fantasztikus nyaralásérzés, ekkor általában feleségemmel, barátokkal együtt motorozunk, és olyan helyekre megyünk el kávézni vagy vacsorázni, ahova autóval csak nehezen tudnánk eljutni.

 

Az utóbbi években több robogót is béreltem, de a Vespa volt a legjobb. Ahogy a barátom mondja, a Vespa a robogók Rolexe. A vásárlásnál a motor ereje fontos volt, emiatt nem lett a „csak” 125 köbcentiméteres Vespa 946-os, hanem a 300-as, 21 lóerős motort választottam. Így két személlyel is élvezetes a vezetés, és nem fogy el az emelkedőn sem az ereje. A választásom a Sei Giorni modell lett, nagyon különleges, és limitált darabszámú.

 

Jánosi Péter, ingatlanfejlesztő

Hirdetés átugrása →