A sertésteleptől a strandtojásig

Halmi Gergő, már majd egy évtizede jól működő mezőgazdasági vállalkozás vezetője, sertéstenyésztéssel foglalkozik. De az ő alapötletéből született meg a Beachegg is, ami egy menő, hatliteres személyes mobil széf. A strandtojás prototípusa már elkészült, ha minden jól megy, jövőre kezdődik a sorozatgyártás.

 

Otthonról hozta a vállalkozói mentalítást Halmi Gergő. Édesapja acélszerkezetekkel foglakozott, de neki ez nem igazán tetszett, így állattartásba kezdett. Alig 38 éves, de már 18 éves vállalkozói múlt áll mögötte. Salgótarjáni születésű, de már régóta Budapesten lakik. Ide járok aludni – mondja –, mert mire az összes vidéki telepet bejárom, már késő este van. De mindig jöttek neki az ötletek, meglát egy problémát, és nem hagyja nyugodni. Tervezett az autógyáraknak szelep nélküli motort, de ő találta ki a 360 fokos panorámavetítést is. Ma már 21 találmánynál tart. Mérnöki iskolát sosem végzett. „Nekem ezek az egyszerű dolgok” – mondja. A szorzótáblában nem vagyok jó, de ha mutatsz egy bonyolult műszaki rajzot, két perc alatt megértem – jellemzi magát.

 

Dobozból tojás

Jó tíz éve találta ki a hűtőtáska alakú beach boxot. Az ötlet onnan jött, hogy nagyon sokat járt Gyulára, strandolni a haverokkal. Ültek, itták a sört, és nagyon idegesítette, hogy állandóan a nyakát kellett nyújtogatnia, mint egy zsiráfnak, hogy megvan vagy nincs meg a holmijuk onnan 50 méterre. Vagy idehozzuk, vagy ki kell találni valamit – mondta magában. „De egész nap nem tudok ilyeneken gondolkozni, meg is kell élni valamiből, így eltelt pár év, mire szabadalmaztattam az ötletet” – teszi hozzá. (Pontosabban: használati minta oltalmat kért rá.) Olyan partnert keresett, aki ért a szoftverekhez, hiszen ez lesz a dolog motorja, így kezdett együttműködni a budapesti Virgo Systems szoftver céggel.

2014-ben kezdték a közös munkát, és megcsinálták a prototípust, immár modern dizájnos tojás alakban. Így lett Beachegg, azaz strandtojás. Nem más ez, mint egy okos órával kombinált strandszéf, hogy értékeid biztonságban legyenek. Egy méter pontossággal mindig látni, hogy hol van a tojás, és ha illetéktelen kezek felemelik, csipog a hozzá tartozó óra. Amivel nyitható a tojás.

Teszt a strandon

„Sokat törtük a fejünket, milyen üzleti modellben, hogyan lesz ebből pénz” – mondja. Gergő nem látott fantáziát a privát felhasználásban, nemigen veszik ezt meg tömegek maguknak. „A végleges sorozatgyártásban 300-400 euró lehet a fogyasztói ára, nekem sem kéne otthonra egy ilyen.” Kellett volna call center, meg egy csomó macera lett volna vele. Egy ideig közös cégben fejlesztették a terméket a Virgóval 50-50 százalékos tulajdoni részesedésben, de aztán váltottak. „Nekem az az üzleti modell passzol, hogy megmutatják az irányokat, én meg gyorsan eldöntöm – magyarázza. – Megszoktam, hogy egyedül döntök, nehezen alkalmazkodom.” Így kivásárolta a Virgót, de ennek ellenére ma is együtt fejlesztik a terméket. A bérelhetőségben látott üzleti lehetőséget, így most olyan bérelhető prototípust csinálnak, amit jövőre a nyári szezonban a strandokon tesztelhetnek élesben.

„Kis kutakodással közel 100 olyan strandot találtam Magyarországon, ahol naponta ezernél több vendég van. Ha csak minden tizedik rendel 20-50 darabot, már meglesz a tesztfázis. Kiderülnek a gyerekbetegségek, és lehet tovább fejleszteni. Utána lehetne majd meghódítani a kontinenseket. Nehéz belőni, hogy mennyiért adjuk majd ezt. Én azt gondolom, egy sör áráért, nagyjából öt euróért lehet ezt naponta bérbe adni. Lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy valamivel a gyártási költség felett eladjuk a strandoknak és aztán a bérleti díjból is részesedünk valamilyen mértékben. Még a felületét is el lehetne adni, valamelyik telefontársaságnak.”

 

Üzleti alapon

A strandok mellett a szállodákban lát még igazán fantáziát, most éppen egyik barátja vitte ki Dubajba a tojást, ahol az egyik szállodalánc mutatott is érdeklődést. Vannak megkeresések külföldi befektetők részéről is, de egyelőre nem tud erre árat mondani. „Persze, ha valaki idehozna egymilliárd forintot, és azt mondja, kérem az 50 százalékát, elgondolkodnék, de ez egyelőre irreális. Majd ha ott tartunk, lehet, hogy eladom. Én is üzleti alapon nézek mindent” – teszi hozzá.

„A nőknek egyébként nagyon tetszik, ha viszem magammal valahova, rögtön jönnek, és kikapják a kezemből, és kérdezik, mi ez.”

Hirdetés átugrása →