csiripiszli a sajtos tallér - Viccnek szánták, vállalkozás lett belőle

A való élet késztette álmodozásra Hamza Csabát és vietnámi születésű feleségét, Hamzáné Do Thi Thanh Hát. A gyöngyösi házaspár az elmúlt tíz évben többször is bátran ki mert lépni komfortzónájából, hogy az új lehetőségek, kihívások és tapasztalatok révén megvalósíthassa önmagát. Legutóbb a saját fejlesztésű sajtos tallérjuk hozta ki belőlük a maximumot.

Írta: Juhász Marianna

A legújabb vállalkozás ötlete a férj, Csaba fejéből pattant ki  négy évvel ezelőtt, amikor egy baráti társaságban sajtos tallért falatoztak, de a nassolnivaló senkinek sem ízlett. Ekkor ő viccesen megjegyezte: ezt is jobban tudnánk csinálni! És jobban csinálják! Az idő és a piac őket igazolta. A retró érzést idéző rágcsálnivaló új ízesítést és tetszetős csomagolást kapott, majd néhány hónap alatt slágertermék lett anélkül, hogy reklámozták volna. „A sajtos tallér készítés heccprojektként indult, de valós beruházás lett belőle – emlékszik vissza Csaba, aki feleségével az elmúlt négy évben minden energiájával az új közös projektjükre koncentrált. – Habár viccnek szántam a kijelentésemet, meggyőződésem volt, hogy egy kis merészséggel elő tudnánk rukkolni egy olyan termékkel, ami egyedülálló lenne a hazai piacon.”

Ekkor a házaspár már csaknem tíz éve saját vállalkozást vezetett, és elég magabiztosak, tapasztaltak voltak, a sajtostallér-gyártás eleinte mégis nagy fejtörést okozott nekik. „Korábban vendéglátással és kereskedelemmel foglalkoztunk, a termékelőállításhoz egyáltalán nem értettünk, de jó kihívásnak gondoltuk – mondja a feleség, akit neve hangzása alapján férje megismerkedésükkor Dorothyra „keresztelt”. – Nem álmodtunk azonnali sikert, de ha már befektettünk rengeteg erőt, energiát és nem kevés pénzt, akkor eredményt akartunk produkálni. Bármibe kezdtünk eddig, sosem volt egyszerű dolgunk, de az élet mindig visszaigazolta, hogy amit szívvel-lélekkel csinálunk, az nem lehet rossz.”

Volt egy elgondolásunk…

Már a kezdetekkor sok nehézségbe ütköztek, de nem adták fel a céljukat. Tervüket megosztották a szüleikkel, a testvéreikkel és a barátaikkal is, akik bíztak bennük, így Csaba és Dorothy a saját tőkéje mellett szűkebb családjuk megtakarítására is számíthatott. Az induláshoz banki hitelre is szükségük volt, amit európai uniós pályázaton elnyert támogatással is ki tudtak egészíteni. Hogy a nagyságrendeket érzékeltesse, Csaba úgy fogalmaz, a sajtostallér-gyártás elindításához annyi pénzre volt szükségük, amiből akár egy vadonatúj Porsche 911 Carrera Turbo Cabriót is vásárolhattak volna.

Amikor az elhatározás is megérett és a kellő anyagi fedezet is megvolt, szükség volt egy sajtostallér-gyártásra alkalmas gépre, amit be is szereztek az egyetlen hazai gyártótól. Hamzáék nagyon megörültek, mert a berendezés mellé ostyareceptet is kaptak. Igen ám, de a só, víz és liszt elegyéből kikevert tészta nem a várt eredményt hozta… „Naivan azt gondoltuk, hogy ezzel kész is a sajtos tallér. De nem így történt. Kezdetben a tyúkoknak és a gyöngyösi állatkert lakóinak sütöttünk, mert nem voltunk megelégedve az első szériákkal. Az elképzelt sajátos ízhez, amit mi kellően finomnak találtunk, az alapanyagok arányát Sárosi Gábor barátommal kísérleteztük ki a saját konyhánkban. Volt egy elgondolásunk, amitől nem akartunk eltérni” – idézte fel Csaba hozzátéve: eddig sem ismertek, ezentúl sem ismernek kompromisszumot az alapanyagok minőségében, és nem félnek mindig korszerűbb, precízebb technológiákhoz nyúlni.

Fontos volt, hogy a sajtos tallér valóban sajttal készüljön, ezért ragaszkodtak hozzá, hogy az egyedi ízt a kiváló minőségű dán sajttal érjék el. A Hamzáék-féle sajtos tallér frissességét, szavatosságát a speciális.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K magazin decemberi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

 

Hirdetés átugrása →