Előz a szoftver - a Dyntell story

Az ötszáz leggyorsabban fejlődő európai, afrikai és közel-keleti tech céget felvonultató lista előkelő negyvenkettedik helyre rangsorolta a Dyntell Magyarország Kft-t. A magyar tech cégek „gyorsasági versenyében” listavezető.

A Salga Péter és felesége, Medveczki Marianna által alapított Dyntell közel húsz éve foglalkozik vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével. A mesterséges intelligencia (MI) megoldásokon alapuló adatelemzés viszonylag új profil, csak öt éve kezdtek ilyen szoftvereket fejleszteni. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel nagyon megértették az idők szavát, mert növekedésük elképesztően felpörgött: 2016 és 2019 között 1,2 milliárd forintos árbevételt értek el, meghuszonötszörözve a bázisév forgalmát. Ennek alapján kerültek az ötszáz leggyorsabban fejlődő tech céget rangsoroló Deloitte Technology Fast 500 EMEA rangsorában az előkelő 42. helyre. (Az EMEA régió Európát, a Közel-Keletet és Afrikát foglalja magában.) Az idők szava pedig Salga Péter tulajdonos-ügyvezető igazgató szerint úgy szól, hogy a szoftverfejlesztések jobban növelik a termelékenységet, mint a robotizáció. Ez pedig egyértelműen a szoftver erősödő dominanciáját jelzi a hardverrel szemben – állítja –, ami szoftver oldalon egyértelműen piacnövekedésben is megnyilvánul.

Álláspontját látszik alátámasztani egy amerikai cégek körében végzett tavalyi Bloomberg-kutatás eredménye is, ami arra jutott, hogy egy cég robotizáltságának gyakorlatilag semmilyen hatása nincs a termelékenységére. Salga Péter szerint ez nem annyira meglepő, mint amennyire elsőre látszik: a gyakorlat az ő praxisukban is azt mutatja, hogy a vállalatirányítási rendszerek és adatelemzési, döntéstámogatási szoftverek alkalmazása nagyobb hatást gyakorol egy-egy cég termelékenységére, mint az általuk használt gépek technológiai színvonala.

Az IT nem helyettesíti a személyiséget, de kiegészíti

„Minden döntés érzelmi döntés is, ezt nem lehet elvitatni, mint ahogy azt sem, hogy olyan döntéseket, amelyek kemény pénzeket hozhatnak vagy éppen vihetnek el, nagyon nem szerencsés pusztán ösztönösen meghozni. Ha egy éles versenyhelyzetben lévő cég vezetése csak öt százalékban hoz rossz döntést, arra akár a cég egész profitja rámehet. A kockázat tehát nagy, ezért megéri IT megoldásokkal minimalizálni. Az adatelemzés, az üzleti intelligencia alkalmazása a gyártó cégeknél különösen előnyös lehet.

Egy rengeteg árut rendelő multi vevőről például adatelemzés segítségével könnyen kiderülhet, hogy nem az ő megrendelései tartják el a céget, hanem azok a kis vevők, akiket a döntéshozó érzelmi alapon hátrasorolt. A nagy volumenű rendelés, ugyanis önmagában csak egy dolog, ha az egyéb költségek irreálisan magasak, ha túl hosszú időre fizet, kiszolgálásakor magas szállítási költségek merülnek fel, vagy éppen az alapanyag-raktározás bizonyul drágának. Vagyis az adatelemzés tényadatok feltárásával világít meg olyan fontos összefüggéseket, amelyek ennek hiányában homályban maradnának, és ezzel megnyitja az utat a rossz döntések arányának csökkentéséhez. A példánál maradva: abban segít, hogy a továbbiakban........

Cikkünket teljes terdelembében a K&K Magazin őszi lapszámában lehet olvasni. Keresd a nagyobb újságosoknál, vagy.

Hirdetés átugrása →