Mérföldek és évek

Milestone magyarul mérföldkő. Mérföldkő előtt áll most is a három fiatalember. Másodszor, a hat évvel ezelőtti cégalapítás óta, amikor üzleti tapasztalat nélkül vágtak bele hazai vállalkozásukba, a Milestone Institute-ba. Pedig megtehették volna, hogy külföldön, jó helyeken keresik az érvényesülést.

2010-ben egy 10 négyzetméteres mosókonyhában vázolták fel a víziót, ami akkor arról szólt, hogy a képzett, jó egyetemeken végzett fiatalokon keresztül Magyarország be tudna kapcsolódni a nemzetközi áramlatba, építve a meglévő hagyományokra, kultúrára. Ehhez a kulcs a társadalmi problémákra érzékeny, tanult fiatal. „Elsősorban nem vállalkozni akartunk” – emlékszik vissza a kezdetekre Léderer Dániel, az egyik alapító. „Tele voltunk kétellyel, félelemmel – teszi hozzá. – Először ugyanis az ötlet volt meg, és kezdetben öncélúnak tartottuk a vállalkozói formát, amelyhez azt a gondolatot kötöttük, hogy az illető ügyesen üzletel.” Ez a felfogás mindhármójuktól távol állt.

A mosókonyhában azért kiderült, hogy mégsem reménytelen, ha üzlettel foglalkoznak. Léderer Dániel, Zeitler Ádám és Greskovits György ugyanis bartermegállapodást kötött a helyiség tulajdonosával: a kollégium diákjait tanítani kezdték, cserébe megkapták a bérleti jogot.

 

Hídépítés

A három cégalapító külföldi egyetemen tanult, az ott látott modellt kezdte Magyarországon építeni. Az elképzelés az volt, hogy diákokat külföldi egyetemi tanulmányokra készítenek föl, akik aztán a remények szerint hazatérve itthon kamatoztatják a tudásukat. Ehhez persze át kell hidalni a világ vezető egyetemei és a magyar közoktatás közti szakadékot. Ez a híd lett a Milestone Institute, amely négyéves oktatási programjával segíti a diákokat külföldi egyetemi tanulmányaik megalapozásában, praktikus tanácsokat ad a hazaitól nagyban eltérő egyetemi felvételi eljárásban. A diákok előadásokat hallgatnak, tudományos munkákat készítenek, majd mentoruk segítségével egyetemet választanak.

„Ezzel egyfajta missziót is vállaltunk, ugyanis ennek a társadalmi hasznosságát mi mélyen átérezzük, nem öncélú tevékenységnek fogjuk fel. Ehhez a munkához azonban teljes függetlenségre van szükségünk” – vázolja a modell elméleti alapjait Léderer Dániel, majd hozzáteszi: ez utóbbi miatt nem alapítványi formában működnek, mivel azt akarták, hogy kizárólag a saját álmaik és a piac törvényei határozzák meg a működésüket. Első öt évében aMilestone nem indult EU-s, sem állami pályázatokon.

Terjeszkedés

„A cégalapítás hosszú folyamat volt – veszi át a szót Zeitler Ádám. – Egy évbe telt, amíg papíron is formát nyert az elképzelés. Addig amolyan gentleman-agreement alapon működtünk.” Az induló cég anyagi alapját az akkor 25, 26 éves fiatalemberek korábbi években megkeresett és megtakarított jövedelme képezte.

Gyakorta okoz feszültséget, amikor egy céget többen tulajdonolnak. Azt mondják, ők hárman remekül működnek együtt. Szigorú munkamegosztás és menedzsment van náluk. Dániel a cégvezető és a stratéga, György a tanulmányi ügyeket felügyeli, Ádám az üzleti tanácsadás területét vezeti. „A hármas nagy előnye, hogy soha nincs döntetlen a vitás kérdésekben, egy érv mellett mindig két voks van” – jegyzi meg Greskovits Görgy.

Persze így is vannak viták, álmatlan éjszakák. „Tavaly decemberben a piaci igények miatt döntenünk kellett a terjeszkedésről. Én csak a minőségi oktatás irányában tudtam elképzelni a bővülést, szerettem volna, ha továbbra is az oktatásra helyezzük a hangsúlyt. Tulajdonostársaim azonban a beérkező céges megkeresések alapján jó lehetőséget láttak az üzleti tanácsadás üzletágban. Nehezen voltam meggyőzhető” - mesél egy ilyen helyzetről György. „Az angolszász egyetemeken az a gyakorlat – veszi át a szót Léderer Dániel –, hogy a bevételnek csak kis hányada származik a tandíjból, a többit a kutatás és háttérintézmények adják, a Yale esetében például kórházi szolgáltatás.”

A hármas a jelek szerint jól döntött. A náluk lévő szellemi tőkét hamar felfedezték a vállalatok. Az ő kihívásaikra ad válaszokat a Milestone Institute Lab. Egy projekt beérkezésekor megnézik, hogy az adott szakterületen ki a legjobb, illetve ki az, aki szívesen dolgozna a témán. Így az ambíció, odaadás is magasabb fokú. A hazatért képzett szakembereket hamar el tudják érni, így a mintegy 500 öregdiákot vagy a külföldről hazatérő kutatókat. Szerintük a jövő munkahelye is így épül majd föl, a munkavállaló nem intézményhez kötött lesz, hanem projekt alapon szerveződik a munka. Véleményük szerint így nem kell értelmetlenül nagy rendszereket működtetni.

 

Campus

Emlékezetes pillanat a Milestone életében is akadt: „Mindhárman perfekcionisták vagyunk, így a legnehezebb talán az volt, amikor rájöttünk, hogy nem győzzük a munkát, és fel kell vennünk állandó munkatársakat. Valósággal rettegtünk attól, hogy nem lesznek megfelelőek, mert nem úgy gondolkodnak, mint mi. Három éve határoztuk el, hogy bővülünk, 12 munkatársat vettünk fel egyszerre”– meséli Zeitler Ádám.

A 90 óraadóval dolgozó Milestone Institute csapatához most csatlakozott egy pénzügyi szakember. A cég életében a költség legnagyobb hányada, mintegy 80 százalék a személyi kiadás. Ennek finanszírozása, megoldása még mindig nagy kihívás, de a csapat nagyon ügyel a mindenkori szabályok pontos betartására. „A vállalkozást tisztességesen is jól lehet működteni” - mondják, ez egyben cégfilozófiájuk is. Kérdésemre, hogy pénzügyi befektető bevonására gondoltak-e, a válasz egyértelmű nem. „Bár volt megkeresés, de még nem érkezett el az ideje.”

Hová jut öt év múlva a Milestone Institute? Azt felelik: Milestone Campusként működnek majd. Mivel meg kívánják őrizni a mentori rendszert, nem gondolkodnak nagyobb tanulói létszámban. Jelenleg négy évfolyamon 300 diák tanul náluk. Azonban szándékuk, hogy nagyobb hozzáférést kapjanak olyan diákok, akiknek anyagi helyzete nem engedi meg az évi három trimesztert felölelő 500 000 forintos tandíj kifizetését.

A cikk elején említett mérföldkőhöz most értek el, egy 3000 négyzetméteres intézményegyüttes létrehozása a cél, amely projekt a Tudás Kikötő nevet viseli. Ez a tér az oktatási tevékenység mellett kutató- és közösségi központként is funkcionál majd. „Az újabb terjeszkedésnek kétségtelenül vannak üzleti kockázatai – mondják –, és ezt most már jóval nagyobb felelősséggel kell végiggondolnunk, mint korábban.”

 

A Milestone számokban

alapítás: 2010.

diákszám 2010/2011: 6 fő

 2016/2017: 300 fő

Hirdetés átugrása →