Művész és vállalkozó

Művészet, vállalkozás, anyaság. Nem kis kihívás összehangolni. Sallay Fanninak, a tavaly kétszázmilliós árbevételt hozó Cake Shop alapítójának sikerült. Egy elszánt, tudatos, művészi beállítottságú, a harmincon innen járó nő, aki képes volt arra, hogy szenvedélyre épített vállalkozásával biztonságot teremtsen magának, három gyermekének, egyre népesebb, jelenleg 40-50 fős „családjának”.

 

Sallay Fanninak egészen aprócska kora óta a sütés volt a mindene, csak magáért, tisztán szerelemből elvégezte a cukrászképzést, a világot járva pedig hatalmas tudásra tett szert a műfajban, de sosem gondolta, hogy ez a szenvedélye egyszer összefüggésbe kerül majd a munkájával. Egy korábbi vállalkozás kudarca azonban egyik pillanatról a másikra hozta meg a fordulatot, és terelte visszavonhatatlanul a cukrászat útjára az eredetileg közgazdász végzettségű lányt. „Minden elúszott, nekem pedig ételt kellett adnom a gyerekeimnek. Ha ők nincsenek, valószínűleg nem lépem meg ezt a váltást, így viszont nem volt B terv, meg kellett oldanom a helyzetet. Akkor egy nagyon rossz dolgot láttam, ma már úgy érzem a körülmények egy nagyon szerencsés kombinációja állt össze” – emlékezik vissza Fanni a kezdetekre.

Négy évvel ezelőtt a vállalkozás története teljesen meseszerűen indult. Fanni otthon, a garázsból kialakított kis műhelyben kezdett el süteményeket gyártani, melyekkel sorra kopogtatott a kávézóknál. Nem hiába, hamar felfigyeltek rá, meghívást nyert a Gourmet Fesztiválra, rámosolygott a szerencse: kis asztalkán kínált süteményei olyan hatalmas népszerűségnek örvendtek, hogy az utolsó szeletre szabályszerű licitálás alakult ki. Innentől biztos helye volt Gerendai Károly különböző rendezvényein, majd a Tchibo bízta meg termékfejlesztéssel, megnyitotta első igazi üzemét, ezt pedig megannyi más cég és folyamatos bővítés követte, a süteményeit áruló lány, pedig egy rohamosan növekvő vállalkozás élén találta magát, és nem volt megállás. „Nagyon vágytam arra a helyre, ahol nem kell másokhoz alkalmazkodom, hanem a saját elképzelésem, saját stílusom nyerhet teret. Két és fél évvel ezelőtt a Cake Shop megnyitásával ez is megvalósult.” Fannit különös büszkeséggel tölti el, hogy sokan ettől az üzletnyitástól datálják és ezzel az ő nevéhez kötik a hazai új hullámos cukrászat megszületését.

Megfizethető

Az újhullámos cukrászatot minden téren, kívül-belül a minőség fémjelezi. A belső esetében a kiemelkedően minőségi alapanyagok használata a kulcs, a kinézet esetében az elrugaszkodás a hagyományos stílustól, hogy a sütemény az alapanyagot megmutató, annak tulajdonságait és természetét kiemelő, mégis nagyon designos külsőt kapjon. A Cake Shop süteményei esetében mindenképp prémium termékekről beszélhetünk, de semmiképp sem az irreális árkategória darabjairól. Fanni ugyanis vallja, hogy „ha az ember hivatásának érzi, hogy a minőségi desszertekkel kapcsolatos gasztronómiát elterjessze, népszerűsítse itthon, akkor nagyon fontos, hogy az árakat megfizethető szinten tartsa”.

Fanni minden mondatából árad a szakmája iránti tisztelet és szeretet. Ez a sikertörténet egyik alapanyaga a mérhetetlen kitartás mellett. Ahogy ő maga fogalmazott: „Nagy küzdő vagyok, a siker elengedhetetlen kelléke, hogy az ember hosszú ideig tudjon beleadni sok energiát abba, amit el akar érni.” A recept azonban egy hasonlóan megszállott és eltökélt, a sütésre szenvedélyként tekintő csapat nélkül éppúgy nem lehetett volna teljes, ahogy a technológiai háttér és még inkább a mély szakmai tudás nélkül.

Fanni tudása hosszú évek eredménye, nem elhozott, valahol megtanult módszer vagy szemléletmód, hanem egy számtalan kis elemből összeállt, utazások során beleivódott saját tudás, amely mára a Cake Shop fémjelévé vált. Valahogy megfoghatatlanul minden Fannihoz kötődik, a szenvedélye sugárzik a termékekből, továbbra is ő álmodja meg, találja ki őket, vállalatvezető teendői mellet. Ahogy ő fogalmazott „néha kizavarja a lányokat a konyhából, hogy azt az esküvői tortát ő fejezhesse be”, de természetesen már kevesebb időt tölt ezzel, az alkotó munkától azonban nem távolodott el. „Most már leginkább fejben sütök –annyira a lényemmé vált mindez, hogy papíron rajzolva is megy. Nem tudnék lemondani róla, ez a legkreatívabb munka, ez az, ami igazán én vagyok.”

Falbontás

Cseppet sem teszi azonban egyszínűvé a vállalkozást, hogy Fanni személye áthatja. Három eddig megnyitott kávézója, bár egyazon hullámot képvisel, mégis más-más arcot mutat. A különbségek nem részei a koncepciónak, hátterükben sokkal inkább egy rugalmas, nyitott szemléletmód áll: „Sohasem magamnak nyitok boltot, hanem azért, hogy a vendégek olyan helyre leljenek, ahol jól érzik magukat, és azt kapják, amire vágynak.” Mindenesetre egységes vonások is felfedezhetők. „Lebontottuk a falat a vendégek és a konyha között, ezzel nemcsak egy fizikai korlát szűnt meg, hanem sokkal közvetlenebb kapcsolat is született a vendégekkel.” Nemegyszer nyitják meg a konyhát workshopot rendezve az érdeklődőknek, de arra is volt már példa, hogy valaki bekéredzkedett lefőzni egy kávét.

Ahogy minderről mesél, Fanniból sugárzik a profizmus, a céltudatosság és a határozottság, amely nem hagy kérdést afelől, hogy ő valóban vezetőnek és vállalkozónak született. De ugyanakkor egy anyaságát tökéletesen megélő nőt látok magam előtt. Fanni szerencsésnek tűnik, kívülről sosem érezte, hogy problémái lennének azzal, hogy nőként érvényesüljön, sőt úgy érzi, kimondottan nagy megbecsülés szokta övezni éppen abból fakadóan, hogy egyidejűleg helyt tud állni anyaként, nőként, vállalkozóként is. „Ez hitelességet szült. De azt hiszem, az is fontos, hogy sosem akartam kemény üzletasszony lenni, sosem akartam másnak látszani. Én úgy látom, az szokott ellenállást szülni, amikor egy nő férfiként, nagyon dominánsan akar irányítani. Én határozott vagyok, de közben nő. Ez egy szerencsés kombináció az üzleti életben.” Ütközött már nehézségekbe is: „Nem tudok és nem is akarok választani az anyai és az önmegvalósító énem között. A legnehezebb megtanulni a gyerekek és a munka közötti egyensúlyt, főleg úgy, hogy egyedül nevelem őket. Mostanra azonban megtanultam, a lényeg, hogy ne mosódjon össze a kettő: én, amikor dolgozom, akkor nagyon dolgozom, amikor otthon vagyok, akkor pedig nagyon otthon vagyok. A szabály egyszerű, ha csinálsz valamit, csináld rendesen, és akkor működni fog.

Jó széllel

Sallay Fanni jövőbeli tervei is a Cake Shop köré épülnek. A teljes őszinteség kihallatszik a szavaiból: „Nem valami mást keresek. Még mindig látom magamat, ahogy sütök, ahogy egyre újabb ötleteim születnek, én ezt akarom csinálni, és ebben akarok egyre jobb lenni.” A következő állomást most a külföldi világvárosok jelentik, elsőként London, majd hamarosan jelenlegi álomhelyszíne, Koppenhága. Mindeközben pedig az oktatás irányába is szeretne elmozdulni, személyes küldetésként pedig fontosnak érzi, hogy előadóként – ahogy erre már eddig is sok megkeresést kapott – az álommegvalósításról beszélve segítse elindulni azokat, akik nem mernek.

Álmokban és energiákban Fanni nem ismer határokat, de kihívásokat is bőven tartogat számára a tündérmese. „Most már minden lépésemnek tétje van. Egészen más egy kis gumicsónaknak lubickolni a part közelben, mint egy számomra nagy vitorlást vezetni hatalmas legénységgel, és azzal egy óceánt áthajózni.” Nem tűnik úgy, hogy ezzel baj lehetne, a jelek szerint jó szelek fújnak.

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →