Opera gin: egy ügyvéd a rézüstnél

Nem az italszakmából jöttek, talán ezért sikerült felkavarni az állóvizet a Dámosy családnak. Két éve működik szeszfőzdéjük, ahol csak gint főznek és nemcsak a nagy nemzetközi versenyeken szerepelnek kitűnően, de sikerült egy különleges termék mögé egy jó storyt is felépíteniük.  De hosszú út van még előttük: meg akarják hódítani a külföldi V4 országok piacát, hamarosan piacra dobnak egy új terméket, és persze a kraft spirit mozgalom éllovasaként tovább akarják edukálni a vevőket és a bartendereket.

Jó pár év ügyvédi praxis után, közel egy évtizede kezdett komolyan foglalkozni a borral Dámosy Bálint. Öccsével együtt elvégeztek jó pár tanfolyamot, iskolát, előbb Magyarországon, majd Ausztriában és Olaszországban. Aki erre az útra lép, annak törvényszerűen jön a következő lépés, egy kis saját borászat. Mi sem voltunk kivételek, Mádon akartunk belevágni, ki is néztünk egy kis, 2 hektáros birtokot. Már majdnem eljutottunk a kézfogásig, de aztán inunkba szállt a bátorság - mondja. Végig gondolták: a mérleg egyik serpenyőjében az volt, hogy le kellene járni minden hétvégén, de sokszor hétköznap is, míg a másikban az, hogy ha nem sikerül állami támogatásokat kapni, akkor jó eséllyel csak a pénzt teszik majd bele folyamatosan. Nem akartak egy pénzt nyelő hobbit, így végül kitáncoltak az üzletből.

De Bálint addigra már fél szemmel a gin felé is kacsingatott. Látta, hogy Amerikában és Nyugat-Európában a reneszánszát éli. A bor és a minőségi italok nem álltak tőlünk távol, ügyvédeknek sokszor az esti öröme, egy nehéz nap után kinyitni egy különleges bort. Így nem akartam elengedni ezt a dolgot teljesen – mondja Bálint. Hogy miért a ginre esett a választás?  Gint készíteni ugyan nem könnyű, de elég gyors folyamat. A whiskynél az erjesztett malátát lepároljuk és három évre hordóba tesszük, akkor tudjuk egyáltalán megkóstolni. Nem véletlen, hogy a skót whiskyk több száz éves hagyományra tekintenek vissza.  Úgy gondoltam, nekem erre nincs időm. A ginnél ezzel szemben a lepárlás egy napig tart, és ezek után csak hetek telnek el, mire palackozunk. Azért ez szimpatikusabb – mondja. A másik, hogy pont az elmúlt 10 évben kezdett újra igazán szexy lenni a gin. A 60-as évektől kezdve a hidegháború idején a vodka volt az igazi sztár, mint az ellenség misztikus itala. Ezt jól meglovagolta pár nagy italcég. például a Smirnoff, ami a közhiedelemmel szemben nem orosz, hanem amerikai, illetve a Skandinávok az absolut vodkával megteremtették a világ egyik legértékesebb ital brandjét. A gin ebben az időben visszaszorult, mint a nagynéni, nagybácsi poros itala. Nem véletlen, hogy James Bond a könyvekben még gin martinit ivott, a filmekben azonban már Sean Conneryvel kezdődően vodka alapú martinit. Ez nagyon megváltozott a 2000-es évek elején. A gasztro világban végigsöpört a kézműves forradalom. A borokon, sörökön keresztül megérkezett ez a spiritek, így a gin világába is. A növekedés félelmetes, míg 2010-ben alig 20 gin főzde volt Angliában, ma 800-nál is több van. Németországban pedig a 2-3 főzde helyett ma több mint 200 van. Hogy a gin területén elindult a forradalom azt mindenki láthatta, aki járt ebben az időben Londonban, Berlinben, vagy éppen Madridban - emlékezik Bálint. Ha bementél egy bárba volt egy itallap és külön egy ginlap, sőt külön gin bárok jöttek létre – teszi hozzá.  Jól mutatja egyébként a gin őrületet, hogy ennek farvizén olyan cégek jöttek létre, mint a tonicot gyártó Fever Tree, amely ma már 250 millió fontos éves árbevételt generál és most volt a londoni tőzsdei bevezetésük.

Hogy miért ők lettek az elsők, akik Magyarországon ebbe belevágtak? A jövedéki törvény Magyarországon korábban nem tette lehetővé, hogy kis szériás gin készüljön.  A törvény ugyanis a pálinkát preferálta, az alacsony jövedéki biztosítékon keresztül. Három éve ezzel szemben harmonizáltuk az Eu-val a jövedéki törvényünket, megszűnt a pálinka kivételezése, egységes lett a szabályozás. Én szakmámból adódóan tudtam, hogy változik a szabályozás, és a törvény életbe lépését követően már másnap elkezdtük írni az engedélykérelmünket emlékezik. Három hónap múlva be is adták a kérelmet, mire hívták őket a NAV-tól, hogy köszönik megkapták, de egy kicsit hosszabb lesz az eljárás, mert 150 éve nem engedélyeztek új szeszfőzdét Budapesten. Akkor a Zwack volt az utolsó.

De ma már jönnek a konkurens kis főzdék is. Én mindig azt mondom, ahhoz, hogy egy iparágban valami történjen...

Teljes cikkünk a K&K magazin októberi lapszámában olvasható.Ha kíváncsi arra, ők hogyan csinálták, mi lehet a siker receptje, fizessen elő magazinunkra. Most az éves előfizetés mindössze 1980 forint.

 

 

 

Hirdetés átugrása →