Fókuszban az utódlás

Az utódlás, generációváltás a középvállalatoknál témakört jártuk körbe az első alkalommal megrendezett K&K Szalonban. A mintegy 50 fő részvételével megtartott esemény nemcsak a téma alapos átbeszélésére volt jó, legalább ilyen fontos, hogy networkingre is kitűnő alkalmat teremtett.

Április 26-án a Larus rendezvényközpontban rendeztük meg első alkalommal a K&K szalont.

Az esemény témája az utódlás, generációváltás volt a középvállalatoknál. Első kerekasztal-beszélgetésén olyan tulajdonosok, cégvezetők segítségével jártuk körbe a témát, akik ugyan mind különböző élethelyzetben vannak, de mindegyikük érintett. A bevezető részben azt vitattuk meg, hogy melyek az előnyei, illetve a hátrányai annak, ha családtag, illetve ha külső menedzser követi az alapítót a vezetői pozícióban. Prohászka Andrea (Tutti Élelmiszeripari Kft.), Berendi Péter (Roland Divatház), Tóth Péter (Lipóti Pékség), és Boross Dávid (Oázis Kertészet) mesélték el saját tapasztalataikat ezzel kapcsolatban.

Berendi Péter, a Roland divatház alapítója azt mondta el, mennyire tudatosan tervezte meg visszavonulását, melyek voltak menet közben a legfontosabb tanulságok, amikor 10 éve átadta a cég vezetését fiának. Ezt követően Boross Dávid avatta be a nézőközönséget a családi alkotmány részleteibe, elmondta hogyan döntötték el, mi legyen benne, jogilag ez mennyire kötelező érvényű, hogyan lehet rajta esetleg módosítani.

Tóth Péter arról beszélt, hogyan érte el, hogy ma már mindhárom fia a Lipóti Pékségben dolgozik, hogyan kezelte a köztük lévő rivalizálást. Majd következett Prohászka Andrea, aki elmesélte, milyen kihívásokkal szembesült, amikor közgazdász végzettséggel nagyon fiatalon cégvezetővé vált az édesapja által több évtizede alapított cégnél, mikor érezte, hogy elfogadja már a menedzsment, és hogyan sikerült ezt elérnie.

A szünet után, melyet a résztvevők kihasználtak az ismerkedésre, beszélgetésre, a szakértők: dr. Budai Judit (Szecskay ügyvédi iroda), Csűrös Balázs (Deloitte Magyarország), Szabó László (Simple3 Kft.) mondták el tapasztalataikat. Hallhattuk, miben tud segíteni a tanácsadó cég, az ügyvédi iroda ezen a területen, és hogyan tudják megtalálni az ügyfeleiket.

Szóba került többek között, hogyan látják, mennyire felkészültek az utódlásra a hazai középvállalkozások, melyek azok a tipikus hibák, amelyeket a cégek elkövetnek az utódlás során, és melyek a téma legfontosabb vetületei jogi, adózási, pénzügyi területen.

Hirdetés átugrása →