Generációváltás a családi vállalkozásokban

Ötből három családi vállalkozásnak semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban. Ez nemcsak a cégek működését, a családok vagyonát, de a családi viszonyokat is veszélyeztetheti. Abban jelent segítséget a nemrég megjelent Generációváltás a családi vállalkozásokban című könyv, hogy a feladat kritikus jelentőségét tudatosítsák magukban a nyugdíjkorhatár körüli alapítók.

A téma már jó pár éve napirenden van – konferenciákon, médiában –, és egyre több olyan céggel is találkozhatunk, amely sikeresen menedzseli a generációváltást, ennek ellenére nagyon sok vállalkozás mégsem készül rá tudatosan. Elbagatellizáljak a folyamat összetettségét, halogatják az utódlás kérdéskörét, és helyette a napi működéssel kapcsolatos, rövid rávon megoldandó feladatok viszik el a fókuszt. „Azt gondolják, majd ezt is megoldják azok a szakemberek – ügyvédek, könyvelők, pénzügyes munkatársak –, akikkel a hétköznapokban együtt dolgoznak. Ez óriási tévhit, hiszen ezeknek a havonta, évente ismétlődő rutinokban jártas szakértőknek nincs tapasztalatuk a két-három évtizedenként egyszer előforduló utódlási kérdésekben” – mondja Molnár Szabolcs, a Generációk Partnere társalapítója. Ma már jó néhány olyan tanácsadó cég van, amely erre a témára specializálódott, és a hosszú évek alatt annyi releváns tapasztalat halmozódott fel náluk, hogy az már komoly segítséget jelenthet a családi vállalkozásoknak – teszi hozzá.

Sajnos a Pannon Egyetemmel közösen végzett országos kutatásuk is azt mutatta, hogy a kérdőívet kitöltő cégek hatvanegy százalékának nincs semmilyen terve az utódlással kapcsolatban. Úgy látja: abban, hogy változzon a jelenlegi helyzet, azaz hogy ezen a területen is tudatosabban tervezzenek a családi cégek, a tanácsadóknak is nagy szerepük van. Ezért is született meg a Generáció-
váltás a családi vállalkozásokban című könyvük, amelyben gyakorlati példákon mutatják be azt, hogy az utódlás milyen kihívásokat és feladatokat jelent egy családi vállalkozás életében.

A Generációváltás a családi vállalkozásokban című könyv egyes fejezetei az utódlás tudatos tervezéséről, a staféta sikeres átadásának három kulcsfontosságú területéről szólnak. A nemzetközi tapasztalatok szerint a családi vállalkozások alig ötöde éli túl az első generációváltást. „Tapasztalatunk szerint a családi vállalkozások úgy juthatnak a túlélő húsz százalékba, ha az utódlás szervezeti, jogi és érzelmi dimenzióival egyaránt foglalkoznak” – mondja Molnár Szabolcs. A szervezeti feladatok megoldása nélkülözhetetlen, hiszen ennek hiányában lehetetlen az üzletmenet sérülése nélkül elválasztani a céget és az alapítót. Sikeres utódlásról vagy akár cégeladásról pedig e nélkül nem lehet beszélni. Ugyanilyen fontos a jogi és adózási kérdések tisztázása, amelyek segítségével erőteljesen lehet csökkenteni a folyamatos működés megszakadásából eredő kockázatot, és el lehet kerülni az adózásban lévő buktatókat. Hasonlóan kiemelt jelentőségű a mélyben húzódó érzelmi elakadások megszüntetése, hiszen, ha a családtagok érzelmei, kimondott és kimondatlan vágyai, frusztrációi nincsenek biztonságos közegbe terelve, akkor előbb-utóbb falakba ütközünk, és ez aláaknázza az egész utódlási folyamatot.

A könyvben az elmélet mellett rengeteg valós példát is bemutatnak a Generációk Partnere szakértői, hogy minél szemléletesebb legyen, hogyan is működik mindez a gyakorlatban. Igyekeznek az alapvető fogalmakat pontosan tisztázni, továbbá az egyes fejezetekben felbukkannak olyan kérdések is, amelyeknek az a céljuk, hogy elgondolkodtassák az olvasókat a saját helyzetükkel, vállalkozásukkal kapcsolatban.

Molnár Szabolcs végül a fentiekhez kapcsolódó Lao-Ce idézetre hívja fel a figyelmet, e szerint: „Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk meg.”

Mert nem csak a családi vagyon sorsa a tét!

Hirdetés átugrása →