Rekord a közbeszerzési piacon

Rekordot döntött a magyar kis- és középvállalkozások térnyerése a közbeszerzési piacon: minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87 darabot, minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból pedig 59 forintot a kkv-k nyertek el 2019-ben - ismertette a Közbeszerzési Hatóság a szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján. A rendezvényen elhangzott továbbá, hogy a versenyt korlátozó hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma 6 éve folyamatosan csökken, közel a tizenharmadára.

A Közbeszerzési Hatóság minden eddiginél korábban, már január 23-án közzétette a 2019-ről szóló Gyorsjelentését. E szerint a tavalyi évben 9.837 darab eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon az ajánlatkérők, melynek összértéke 3.430 milliárd forint volt, előzetes becslés szerint a teljes magyar GDP 7,5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy óránként 391,5 millió forintot kötöttek le közbeszerzés útján a megrendelő ajánlatkérők.

Tovább erősödnek a hazai kkv-k

Tovább növekszik a magyar kis- és középvállalkozások térnyerése a hazai közbeszerzési piacon: a tavalyi évben 8.559 darab eljárást nyertek el, összesen 2.016 milliárd forint értékben – vagyis minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87 darabot, minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból pedig 59 forintot a kkv-k vittek. Mindkét érték rekordnak számít az elmúlt 10 évet tekintve.  

Csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma

Az átláthatóság is tovább erősödött tavaly: a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma (HNT) 2019-re a 6 évvel ezelőtti érték tizenharmadára csökkent, amely a tavalyi évben 274 db ilyen típusú eljárást jelentett. A HNT egy sajátos közbeszerzési eljárásfajta, amely zárt körben zajlik, emiatt korlátozza a versenyt.

Szabályos lefolytatás

A Közbeszerzési Hatóság célja a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogsértések megelőzése, és az eljárások szabályos lefolytatásának támogatása. Ennek érdekében egyrészt rendszeres képzéseket szervez a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberek számára, másrészt szigorú ellenőrzés során lektorálja az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a napi szerkesztésű hazai Közbeszerzési Értesítőben közzétételre kerülő hirdetményeket. A hirdetmények közzététele a közbeszerzések transzparenciájának záloga. A hirdetmények ellenőrzésével pedig a Hatóság jelentősen hozzájárul a közbeszerzési eljárások jogszerűségéhez, így csökkentve a jogorvoslatok számát.

Növekszik a szabálykövetők száma

A tavalyi évben 570 db jogorvoslati eljárás indult, összesen 673 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbizottság.

„Amennyiben súlyos jogsértést állapítunk meg, magasabb bírságot szabunk ki: ez abból is látható, hogy az egy érdemi jogorvoslatra jutó bírság összege a többszörösére nőtt az elmúlt években, a tavalyi 2.781.000 forint például a 2014-es érték több mint ötszöröse. Kisebb szabálytalanságok esetén rendszerint méltányos összegű bírságot szabunk ki. Ez a modell sikeresen működik, a közbeszerzési szereplők egyre szabálykövetőbbek, így tavaly már kevesebb bírságot kellett kiszabnunk, mint 2018-ban” – fejtette ki dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke.

(forrás: K&K Magazin)

Hirdetés átugrása →