10 százalékos bérnövekedés várható a kkv-szektorban

Egyre nő a tervezett fizetésemelés mértéke a kkv-szektorban, átlagosan 10 százalékkal magasabb bérre számíthatnák a munkavállalók. A K&H kkv bizalmi index felmérésből az is kiderül, hogy cafeteriában viszont 10-ből mindössze 4 cég gondolkodik. Jelenleg a 13. havi fizetés, a közlekedési költségtérítés és a SZÉP kártya a legnépszerűbb juttatási formák.

Ismét nagyobb mértékű fizetésemelésre készül a kkv-szektor. Ezt mutatja a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése. „Második negyedéve növekszik a tervezett fizetésemelés mértéke a cégeknél. Jelenleg a vállalkozások 75 százaléka készül fizetésemelésre, átlagosan 10 százalékkal kaphatnak magasabb bért a szektor munkavállalói a következő egy év során. További jó hír, hogy a foglalkoztatottság is stabil, a kkv-k túlnyomó többsége (74%) ugyanis nem tervez változtatni munkavállalói létszámán, ami az elmúlt hét év második legmagasabb értéke” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Az alkalmazottak számát tekintve minden ágazatban minimum 70 százalék azon cégek aránya, amelyek a jelenlegi létszámmal számolnak az előttünk álló 12 hónapban, a tervezett fizetésemelés mértékét tekintve pedig nincs jelentős eltérés. Az iparban és a kereskedelemben 9 százalékos, a szolgáltató szektorban az átlaggal megegyező mértékű (10%), míg a mezőgazdaságban 11 százalékos béremelés várható a következő egy év során

nem dübörög a cafeteria

Az idei évre tervezett cafeteria juttatásokban egyelőre nem látható emelkedő trend. „Az előttünk álló egy évben a cégek 44 százaléka kalkulál a cafeteria juttatások valamelyik formájával, szemben az előző negyedévi 50 százalékkal. Továbbra sem sikerül tehát tartósan 50 százalék fölött tartani ezt az arányt, habár a 2019-es mélyponttól (37%) már messze vagyunk” – mondta el a szakértő.

A top 3 cafeteria elemnek csupán a sorrendje módosult. Jelenleg a 13. havi fizetés a legnépszerűbb juttatási forma (18%), ezt követi az erre jogosult munkavállalók esetében törvényileg előírt utazási költségtérítés (12%), majd a SZÉP kártya, amivel a kkv-k tizede tervezi kiegészíteni a munkatársak fizetését.  

Hirdetés átugrása →