Kölcsönzött főnök

Generációváltás, a hitelek restrukturálása, a vállalat átszervezése – néhány példa azokra az esetekre, amikor érdemesebb interim vezetői erőforrást igénybe venni a feladatok elvégzésére, mint megfelelő alkalmazott vezetőt keresni. Az interim manager nemcsak stratégiai tanácsot ad, hanem meg is oldja az operatív feladatokat. /

Egyre népszerűbb az interim management a hazai vállalkozások körében, mert sok esetben hatékonyabb és gazdaságosabb megoldás, mint alkalmazásba venni egy managert. Az interim átmeneti vezetői szolgáltatás, akkor veszik igénybe, amikor a cégen belül hiányzik az erőforrás, a tapasztalat vagy a tudás egy konkrét cél eléréséhez; az interim management szolgáltató tehát határozott időre és konkrét projektre szerződik a vállalattal.

Gyakori eset az interim szolgáltatás igénybevételére, ha egy kulcsember valamilyen okból átmeneti időre esik ki a munkából. Ilyenkor felesleges felvenni valakit a helyére, sokkal célravezetőbb az ideiglenes kölcsönzés, ráadásul így nem kell attól félni, hogy a helyettes a vezető helyére pályázik. Egy konkrét projekt végrehajtásánál is szerencsésebb lehet interimmel szerződni, mert a feladat elvégzése után az alkalmazásba vett dolgozók feleslegessé válnak, elbocsátásuk pedig hatalmas terhet jelenthet a vállalkozásnak. Az interim manager ráadásul sokkal tárgyilagosabban képes felmérni az adott helyzetet, felülnézetből, a cégvezetőnél távolabbról látja a megoldandó problémákat.

 

A jó interim

„Az interim olyan exalkalmazott vezető, aki 15-25 évet eltöltött már vállalatoknál, különböző pozíciókban dolgozott, nem akar saját céget alapítani, de alkalmazott sem szeretne már lenni, sok iparágban megfordult, és sokféle cégkultúrát ismer – egy gyakorlatias, projekt-szemléletű erőforrás. Nem feltétlenül a legjobb gazdasági vezetőkből lesznek a legjobb interimek. Nagyon jól képzett szakemberek kerülnek ki a multinacionális cégektől, de aki még nem dolgozott magyar cégkultúrában, az nem tud elég hatékonyan segíteni a feladatok megoldásában” – mondta Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter Kft. egyik ügyvezető igazgatója.

Steiner László, az Interim Vezető Szolgáltató Kft. partnere szerint minden az exvezető személyiségétől függ: ha képes alkalmazkodni az új helyzethez, ha ki tud lépni a vezetői szerepből, és elfogadja, hogy szolgálatóként működik, akkor remek interim válhat belőle. „A jó interim többet tud, mint amire vállalkozik, hiszen az előre nem látható feladatokat is meg kell oldania. Anyagilag stabil, kiegyensúlyozott” – emelte ki.

 

Nemcsak nagyoknak

Magyarországon 2003 óta létezik interim management, a hazai cégek azonban csak 2009 után kezdték igénybe venni ezt a szolgáltatást, 2-3 éve pedig már kkv-k is igénylik – ők korábban csak tragédia esetén fordultak interim szolgáltatókhoz. „A fiatalabb tulajdonosok nyitottabbak, de már a hatvan év felettiek is kezdik felismerni az interim előnyeit” - mutatott rá Kristóf Györgyi. Egy kkv tulajdonosa több olyan projekttel is szembesülhet, amelynek megvalósításához interimre lehet szüksége. Ilyen például az, ha növelni akarja a céget, vagy ha ki akar szállni az operatív feladatokból, de ilyen az is, ha strukturálisan át kell alakítani a vállalatát. „Bármekkora is a cége, szinte biztos, hogy kézi irányítású, hiányzik a felső és középvezetői réteg. A felvenni kívánt alkalmazottak pedig hozzászoktak a vállalati struktúra létezéséhez, az interim viszont kialakítja a struktúrát, és segít működtető, alkalmazott vezetőket kiválasztani és beilleszteni” – mutatott rá Kristóf Györgyi. Szintén érdemes interimmel szerződni a generációváltás zökkenőmentes megvalósításához, de akkor is, ha különféle anyagi problémákat kell megoldani.

Szolgáltatói oldalon itthon háromféle modellel találkozhatunk: vannak fejvadász-tanácsadó cégek, amelyek főként a multikat szolgálják ki, és működnek olyan szolgáltatók is, amelyek partnership-jelleggel gyűjtik a szakembereket. Rengeteg szóló menedzser is dolgozik. Kristóf Györgyi szerint ügyféloldalról is három csoportot különböztethetünk meg: a hazai vállalatok mellett jelen vannak a magyar piacon a klasszikus multinacionális cégek, valamint a kisebb külföldi hátterű cégek.

 

Friss szemmel

A megfelelő szakember vagy szolgáltató kiválasztásánál a legfontosabb a bizalom. A cégvezetőnek el kell fogadnia a kivülről érkező szakember véleményét és megoldásait. Az interim szolgáltató segíti ezt a folyamatot: gyakori és rendszeres találkozókat szervez az interim és a megbízó részvételével, ahol támogatja a kitűzött projektcélok elérését, segíti a hatékony kommunikációt. A K&K magazin által megkérdezett szakértők szerint felesleges ragaszkodni adott iparághoz, az interim managernek ugyanis nem ahhoz kell értenie, hanem a szervezéshez, a vezetéshez, az átalakításhoz. Az előkészületek során az interim felméri a helyzetet, és általában olyan feladatokra is rávilágít, amelyekre a cég vezetője nem figyelt fel korábban. Nagyon fontos a cél és az eszközök pontos meghatározása, az időkorlátok kiszabása. Hasznos lehet a projekt szakaszolása is.

„A legnehezebb: felismerni a saját korlátainkat, valamint azt, ha segítségre van szükségünk” – mutatott rá Mile Csaba, az OSG Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosa. „Cégünknek folyamatos cashflow-problémái voltak a hatalmas kintlévőségek miatt, a helyzetet egy interim manager segítségével sikerült normalizálni, aki az együttműködést is megkönnyítette a beszállítóinkkal – mondta el saját példáját. – Emellett néhány hónap alatt átszervezték a folyamatainkat: korábban több műszakban dolgoztunk, rengeteg kölcsönzött munkaerővel, most pedig egy műszakban, kisebb létszámmal is képesek vagyunk ez előzőekhez hasonló volument produkálni.”

Hirdetés átugrása →