minimálbér emelés - találkoznak 5 óránál?

Tavaly december végén megrekedtek a bértárgyalások, és bár már január van, még mindig nem tudni, mennyivel emelkedik januártól a bérminimum és a minimálbér, valamint hogy lesz-e bérajánlás. Az álláspontok lassan ugyan, de közelednek és várhatóan valahol 4-5 százalék környékén meg is lesz a megegyezés.

A koronavírus-járvány világgazdaságra gyakorolt káros hatása miatt 2021-ben az elmúlt évekhez képest a minimálbér óvatosabb emelésére számíthatnak a munkavállalók. A munkavállalók és munkaadók képviselői ugyan eddig nem tudtak megállapodni, de mindeközben az átlagkeresetek tavaly is dinamikusan emelkedtek. A friss KSH adatok azt mutatják, hogy 2020 októberében 8.8 százalékkal, míg az első 10 hónapban 9,7 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek éves szinten.

A minimálbér, a kötelező legkisebb munkabér, az az összeg, amelyet a munkáltató a munkavállaló részére köteles legalább fizetni. Ezt az összeget az állam állapítja meg. Az elmúlt három évben szép sorban 8, 8 és megint csak 8 százalékos volt a minimálbér növekedése. Ennél magasabb mértékű emelés csak 2017.ben volt, akkor 15 százalék.

Ha megpróbáljuk megtippelni, mire lehet most számítani, fontos figyelembe venni, hogy elsősorban a járvány hatására, a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet miatt visszafogottabb béremelkedésre van kilátás. A cégek is óvatosabbak, a bizonytalan kilátások miatt nem akarnak nagy költségnövekedést, és fontos szempont az is, hogy a járvány hatására sok szektorban megszűnt a korábbi években tapasztalt a munkaerőhiány. Gondoljunk csak a megtépázott turizmus, vendéglátás szektorra. Ráadásul a külföldi munka is kevésbé csábítja a magyar dolgozókat. Másrészről persze figyelembe kell venni, hogy az infláció jelenleg is majd 4 százalékos növekedést mutat éves szinten. Nagy meglepetés lenne, ha a munkavállalók, a munkaadók és az állam ennél alacsonyabb szintű bárminimum emelésben egyezne meg, azaz csökkenne a reálbér. A legvalószínűbbnek egyelőre az 5 százalékos emelés tűnik. Ha figyelembe vesszük, hogy azért közelednek a választások is, mi inkább a 6 százalékra tippelnénk. Ha igazunk van, akkor jövőre, a mostani 161 ezer forint helyett 169 ezer forint lesz a minimálbér és 221 ezer forint a garantált bérminimum összege.

A visegrádi országok többségében ennél jóval nagyobb emelést jelentettek be. A lengyel minimálbér 7,7 százalékkal emelkedik 2021-től. A szlovákoknál ez az emelkedés az év elejétől majdnem ennyi, 7,4 százalék. A cseh minimálbér pedig 4 százalékkal emelkedik.

Hirdetés átugrása →