Nem vész el csak átalakul

A Növekedési hitelprogram lendületet adott a magyarországi hitelezésnek, hiszen eddigi két szakaszában együttvéve több mint 26 000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz mintegy 1715 milliárd forint összegben. Bár a meghirdetett feltételek szerint már csak az év végéig lehet új szerződést kötni, piac reményei szerint jövőre is lesz folytatás.

A Magyar Nemzeti Bank 2013. június 1-jén indította el a három pillérből álló NHP első részét a kis- és középvállalkozások hitelezésére. A konstrukció lényege, hogy a jegybank kedvezményes kamatozású refinanszírozási forinthitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit azok egy felülről korlátozott, maximum 2,5 százalékos éves költség mellett továbbhiteleznek a kis- és középvállalkozásoknak (KKV-nek). A hitelek futamideje maximum tíz év lehet.

A kedvező tapasztalatok alapján 2013. szeptember 11-én a program folytatása mellett döntöttek, és meghirdették a második szakaszát 1000 milliárd forintos keretösszeggel – azzal a kitétellel, hogy az összeget a Monetáris Tanács legfeljebb 2000 milliárd forintig megemelheti. A nagy érdeklődést jól mutatja, hogy a második szakasz kerete már szeptemberben kimerülőben volt, ezért az MNB a hónap végén bejelentette, hogy az NHP+ 500 milliárdos keretét is fel lehet használni az NHP-hitelezésre.

Az átcsoportosítás nem véletlen, hiszen amíg az NHP nagy siker, addig az NHP+ iránti érdeklődés csekély maradt. Az NHP+ célja a Növekedési Hitelprogramból kiszoruló mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeinek javítása. Ennek érdekében az esetleges hitelezési veszteségek egy bizonyos, korlátozott részének megtérítését vállalta az MNB a bankok felé. Az eredeti NHP-ben ugyanis a hitelezés kockázatait a pénzintézetek állják.

Mindkét konstrukció keretén belül az év végéig lehet szerződést kötni, de ez az eddigi nyilatkozatok szerint nem jelenti majd az olcsó hitelek teljes eltűnését. Ehelyett a jövő évtől „eltérő feltételek mellett kezdetét veheti az NHP kivezetése”, a részletek bejelentését november közepéig ígérték a jegybanknál.

 

GRAFIKONT VAGY TÁBLÁZATOT PDF-ből:

https://www.mnb.hu/letoltes/nhp2-kihasznaltsag-20150707.pdf

 

Az eddigi számok mindenesetre elég attraktívak, hiszen október 2-ig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek összesen 1014,1 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB-hez, 35 783 ügylethez és 21 875 vállalkozáshoz kapcsolódóan. A program két szakaszában együttvéve több mint 26 000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz mintegy 1715 milliárd forint összegben.

A második szakaszban egyébként a szerződések közel 96 százaléka már új hitel, miközben a hitelkiváltás a keret tíz százaléka is lehetne. Az új beruházási hitelek és lízingügyletek részesedése 58 százalék, az új forgóeszközhiteleké 30 százalék, EU-s hitel pedig 12 százalék.

Érdekesség, hogy az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

Hirdetés átugrása →