Fiatal társadalmi vállalkozókkal a fenntartható fejlődésért

A fenntartható fejlődés megvalósításához globális, teljes társadalmi összefogás szükséges, amelyben jelentős szerepe van azoknak az innovatív fiataloknak, akik össztársadalmi szinten keresik a megoldásokat korunk legégetőbb problémáira. A Social Impact Award program, melynek egyik globális stratégiai partnere az SAP,  ezeket az úgynevezett „társadalmi vállalkozókat” fogja össze világszerte, és platformot teremt számukra, hogy több hónapos mentorálást követően bemutathassák megoldásaikat egy-egy fenntarthatósági problémára.

A szeptemberi ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakán ismét világossá vált, hogy a fenntartható fejlődési célok 2030-ig való megvalósításának esélye minimális. Az erőfeszítések újbóli felélénkítésében felértékelődik a fiatal társadalmi vállalkozók szerepe, akik Európa-, Ázsia- és Afrika-szerte innovatív üzleti vállalkozásaikkal akarnak változást elérni.  

"Egy olyan korszakban, amikor az emberiségnek válságok sokaságával kell egyszerre szembenéznie például az egészségügyet, a társadalmi egyenlőtlenségeket, vagy az éghajlati változásokat illetően, a fiatal társadalmi vállalkozók szerepe stratégiai fontosságú” – mondta Jonas Dinger, a Social Impact Award (SIA) ügyvezető igazgatója. A SIA programja korai fázisban lévő társadalmi vállalkozókat támogat a társadalmi kihívásokat kezelő innovatív üzleti megoldások kidolgozásában és megvalósításában.

A számok a bizonyíték

Az Eurobarométer 2023-as felmérése szerint az EU-ban a 15 és 30 év közötti fiatalok 46%-a szeretne saját vállalkozást indítani, de viszonylag kevesen tesznek konkrét lépéseket ennek érdekében. Továbbá kiderült, hogy a fiataloknak mindössze egyharmada ismeri a társadalmi vállalkozói lét fogalmát. „Ezen változtatnunk kell. A fiatal társadalmi vállalkozók nem csupán innovátorok; ők a változás mozgatórugói, akik a világ legégetőbb kihívásainak megoldására vállalkoznak. Friss perspektíváik, rendíthetetlen elszántságuk és a pozitív hatás elérése iránti elkötelezettségük a globális fejlődés receptjének kulcsfontosságú összetevői” – folytatta Dinger.

Az ENSZ 2023. évi Fenntartható Fejlődési Jelentése hangos ébresztőként szolgál, és egy aggasztó valóságot tár fel; az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG) közül a jelenlegi állás szerint egyetlen egy sem fog 2030-ig globális szinten megvalósulni. "A fiatal társadalmi vállalkozói hozzáállás támogatása nem választás kérdése; feltétlenül szükséges az előttünk álló hatalmas kihívások leküzdéséhez" – mondja Claire Gillissen-Duval, az SAP EMEA és MEE CSR-ért felelős vezetője, a SIA globális stratégiai partnere. „Ezek a nehézségek az egyre mélyülő társadalmi megosztottság, a populizmus térnyerése és a COVID-19 világjárvány 2020-as kitörése óta kiéleződött globális konfliktusok hátterében bontakoznak ki, ami csak fokozza a helyzet súlyosságát. Ezek a problémák súlyosan érintik a világ legszegényebb nemzeteit, és ez még inkább megerősíti az innovatív megoldások iránti igényt” – mondja Gillissen-Duval.

Világbank szerint a világjárvány a globális szegénység folyamatos csökkenését példátlan módon fordította meg, és a szegénység arányának minden eddiginél nagyobb éves növekedését okozta. A 2022/2023-as Globális Vállalkozásfigyelő (GEM) jelentése nem véletlenül kapta az Alkalmazkodás az "új normálishoz" címet. A jelentés szerint a világjárvány legsúlyosabb hatásai a végéhez közelednek, de a gazdasági hatásai még mindig globálisan érezhetőek, és a háztartások jövedelmei továbbra is csökkennek.

Az ifjúsági vállalkozói tevékenység hatása

A SIA programjában a fenntartható fejlődési célok megvalósítása érdekében fiatal vállalkozók Európa-, Ázsia- és Afrika-szerte dolgoznak korunk legsürgetőbb problémáinak megoldásán. Ezek a projektek az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG-k) elérését célzó különböző ágazatokra terjednek ki, többek között a felelős fogyasztásra és termelésre (SDG 12), az egyenlőtlenségek csökkentésére (SDG 10), a fenntartható városok és közösségek kialakítására (SDG 11), a szegénység felszámolására (SDG 1); valamint az ipar, innováció és infrastruktúra (SDG 9) fejlesztésére, a jó egészség és jólét (SDG 3), a megfizethető és tiszta energia (SDG 7) elérésére.

A résztvevő csapatokat világszerte, 182 országban több hónapos inkubációt követően választják ki. A csapatok egy-egy 90 másodperces videóklipet készítenek és a legjobb 45 célorientált megoldást kitaláló csapat részt vesz a chilei WSA Globális Kongresszuson, ahol kihirdetik a végső bajnokokat.

Hirdetés átugrása →