Miért elsődleges a tulajdonos személyes jövőképe a cég sikere szempontjából?

A nagy cégek bevett gyakorlata a vízióalkotás. De miért érdemes KKV-knek is foglalkozni a jövőképpel? És miért lényeges előtte az alapító vagy tulajdonos személyes jövőképét meghatározni? Többek között erről beszélgettünk a 2024-es Tulajdonosi jövőkép konferencia egyik előadójával, Martin Hajdu György szervezet- és vezetőfejlesztővel, az Önazonos Vezető Műhely társalapítójával.

Mit jelent egy cég életében a vízió, és miért érdemes megalkotni?

Senecának tulajdonítják a mondást, miszerint semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, merre tart. A magyar nyelv is kifejező, ha képem van róla, képes vagyok elérni. A vízió nem egy üzleti terv, nem is a stratégia, hanem ezek tágabb kerete, amely azt fejezi ki, mi a küldetésünk, milyen értékek mentén tesszük a dolgunkat, mit akarunk adni cégként a világnak, miben vagyunk egyediek Azok a vállalatok, amelyek rendelkeznek vízióval, reziliensebbek lesznek a váratlan helyzetekkel szemben, hiszen tudják, milyen irányba kell tovább kormányozni a hajót ellenszélben. Ráadásul olyan munkatársakat vonzanak, akik érzelmileg is azonosulni tudnak a céges vízióval.

Miként kapcsolódik mindehhez a tulajdonos személyes jövőképe, ami a konferencia címe is?

Hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy a cégépítés racionális üzleti kihívás, amihez olyan dolgok szükségeltetnek, mint piacismeret, stratégiai gondolkodásmód, kommunikáció stb. Nincs benne különösebb személyesség, a lényegi alkotóelemek mind elsajátíthatók MBA kurzusokon vagy a gyakorlatban. A valóság ezzel szemben az, hogy minél erőteljesebb az alapító részvétele a cég működésében, a cég sikere szempontjából annál nagyobb jelentőségű a személyes energiája, és minél jobban megtalálja számításait a cég fejlesztésében és működtetésében, az minél inkább a személyes aspirációinak meghosszabbítása, annál erősebb lesz az elkötelezettsége. Így kapcsolódik össze a személyes az üzletivel.

Magyarországon sok sikeres cég van, ahol a tulajdonos nem feltétlenül alkotott személyes jövőképet. Nekik hogyan sikerülhetett?

A tulajdonosi jövőkép megalkotása nem rakétafizika. Azt igényli, hogy valaki tisztázza szándékait, amihez fel kell tárnia vágyait, értékeit, hogy azok mentén működtesse a cégét. Sokak számára természetes ennek az önazonosságnak a biztosítása. Warren Buffet mondása szerint: "Az üzleti életben azok az emberek a legsikeresebbek, akik azt csinálják, amit szeretnek." Ugyanakkor sok olyan tulajdonos is van, aki felemésztette magát a cége építése során, és miközben a gyermekével villoghat, önmaga kiégett a nagy akarásban, mert sokkal inkább a társadalmi elvároknak, mint saját vágyainak igyekezett megfelelni. Egy igazán sikeres és elégedett alapító egyszerre kapcsolódikönmagához és a cégéhez is.

A Tulajdonosi jövőkép konferencia hogyan segíti a résztvevőket?

Több előadó, valamint egy cégtulajdonosi kerekasztal fogja körbejárni a személyes késztetések tisztázásának erejét a cégépítés sikere és fenntarthatósága szempontjából. Fő üzenete, legalábbis az én mondandómnak, az lesz, hogy a tulajdonos személyes elképzeléseinek feltárása és beépítése a céges küldetésbe, értékekbe és napi működésbe a vállalat egyik legfontosabb versenyelőnyévé válhat. Így érdemes összekapcsolni a munkát és a magánéletet. Önazonos céges jövőkép, röviden ez a titok.

Hirdetés átugrása →