Hamarosan jön a várva várt lakossági napelemes pályázat

Sokan várták már, hogy megjelenjen a Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter által tavaly ősszel beharangozott napelemes pályázat, ami 100%-os támogatást nyújt a lakosság számára. Nos ugyan egy évet várni kellett rá, de most már egyre biztosabb, hogy novemberben beadhatók lesznek az első pályázatok! A pályázati kiírás társadalmi egyeztetési verziójából számos fontos részlet derül ki, melyet jelen cikkünkben igyekszünk összefoglalni!

A minap közzétették a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című lakossági uniós finanszírozású napelemes pályázat tervezetét. A pályázat várhatóan ősszel, a tervek szerint november 15-tel nyílik meg. Már a tervezetből is kiderül, hogy a pályázat elsődleges célcsoportjába azok a háztartások tartoznak, akik, akik az országos átlagjövedelemnél szerényebb bevétellel rendelkeznek. Ők összesen 3-11,5 millió forint közötti összegre pályázhatnak, ami 100%-ban vissza nem térítendő támogatásnak minősül, így önerőre sincs szükség a napelemes projektek megvalósításához. A pályázat keretösszege pedig több mint 201 milliárd forint! Még fontos tudni, hogy a pályázat 4 benyújtási szakasszal jelenik majd meg, ami annyit jelent, hogy adott időszakban csak bizonyos megyékből pályázhat a lakosság. Ez a pályázat egyik kiemelt intézkedése a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervnek (HET), ami nagyjából 35.000 háztartásnak nyújt segítséget a hazai ingatlanállomány energiahatékonyabbá tételében. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pedig jelezte, hogy a pályázati kiírást szeptember 12-ig lehet véleményezni lakossági és kivitelezői oldalról is.

A NAPELEMES PÁLYÁZAT FONTOSABB KRITÉRIUMAI

Ahogy azt az előző fejezetben is írtuk, a pályázatot négy ütemben hirdetnék meg régiós csoportosításban egy-egy hetes periódusokkal, illetve az adott szakaszra vonatkozó keret erejéig. Az első ütem 2021 november 15-tel indulna. A pályázók köre azon háztartások lehetnek, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4.850.000 Ft alá esik, továbbá a fejlesztendő ingatlannak alkalmasnak kell lennie a napelemes rendszer befogadására. A támogatható tevékenységek (műszaki tartalmak) és a hozzájuk köthető támogatási keretösszegek három csoportba oszthatók:

csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,8 millió Ft,

napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió Ft,

napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval 11,55 millió Ft

támogatás igényelhető. Érdemes tudni, hogy a fejlesztéseket csak olyan kivitelező cégekkel lehet végeztetni, akik előzetesen (2021.09.20-tól) regisztrálnak a megadott felületen. Ezzel is biztosítva a pályázókat arról, hogy már előminősített vállalkozások nyújtják a szolgáltatást. Az államtitkár további fontos dátumokra is felhívta a figyelmet:

Október elejétől lehet megkezdeni a kapcsolatfelvételt a kiválasztott regisztrált kivitelezővel.

November elejétől lehet majd előszerződéseket kötni a kivitelezésre.

A pályázatokat pedig szakaszosan november 15. és 2022. februárja között lehet majd benyújtani.

A tervek szerint az első támogatói okiratok megkötésére 2021.december második felében lesz majd lehetőség. A kormány a pályázattól elsősorban azt várja, hogy Magyarországon 175 MW-tal növekedjen a beépített napelemkapacitás, ami 50.000 tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel is járna.

Ingyen napelem, 100% vissza nem térítendő Európai Uniós támogatással!

Érkezik idén az új lakossági napelemes pályázat, amellyel Ingyen napelemes rendszerhez juthat. Kérjen ajánlatot, és pályázzon az elsők között! Az EU-Solar napelem kalkulátor segítségével percek alatt kiszámolhatja, mekkora napelemes rendszerre van szüksége:

Kattintson ide és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

 

Hirdetés átugrása →