Történelmi mélyponton a vagyontranszfer

Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is - derül ki a Blochamps Capital Kft. legfrissebb elemzéséből. 

“A következő években még tovább csökkenhet a határokon átnyúló privát vagyonáramlás, ami elsősorban a jelentősen fehéredő hazai gazdaságnak és a kedvező hazai befektetési adókörnyezetnek tudható be. Egyre kevesebb vagyonos visz összességében egyre kevesebb pénzt a határokon túlra. Míg a 2012-es devizaválság időszakában néhány ezer eurót is megérte sok tízezer honfitársunknak külföldi számlákon elhelyezni, addig most főként a Top1000 leggazdagabb végez vagyontranszfert - igaz, ők lényegesen nagyobb összegeket áramoltatnak.“ - mondja Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója.

Az elit elitjének tagjai évente akár több millió euró nagyságrendű összegeket mozgatnak, ehhez hasonlóra szintén nem volt példa 1994 óta. Megváltozott a vagyonáramlás motivációja is: már nem csupán az adóoptimalizáció és a földrajzi diverzifikáció szándéka hajtja a folyamatot, hanem az is, hogy egyre több vagyonos fektet külföldi vállalkozásokba. Az ilyen céllal transzferált vagyonösszeg szintén megjelenik a Blochamps Capital statisztikáiban.

Jelentősen fehéredő gazdaság

A becsült fekete- és a szürkegazdasághoz köthető vagyontranszfer összege is visszaesett az elmúlt években. Összesített arányuk azonban a teljes vagyontranszfer egyenlegben a lanyhuló privát kiutalások miatt mégis enyhén nőtt és 50-70 százalék körüli szinten stabilizálódott. Ez várhatóan a következő 4-5 évben is így marad.

Blochamps Capital három dekádra vonatkozó vagyontranszfer adatsorait vizsgálva kiderül az is: Magyarországon 1994 és 2004 között elsősorban a privatizációból és alkalmi bevételekből származó összegek áramlottak egy szűk kivételezett réteg zsebén át a határokon túlra. Akkoriban a legtehetősebb 1000-2000 ember éves szinten 1 és 5 millió USD közötti összegeket mozgathatott. 2000 után ez a kör több 10 ezer főre duzzadt, kiegészülve a legfelső jövedelmi decilis, valamint a vagyoni felső középosztály tagjaival is.

A kétezres évek közepén a vagyontranszfer éves összege 200-300 milliárd forintra nőtt, majd 2012-ben rekordszintre ért. Ekkor csaknem 400 milliárd forintnyi vagyon áramlott a határokon át. 2014 után az adókedvezményeknek, a kedvező hozamkülönbségű környezetnek, a javuló országkockázatnak és az SMSZ-nek köszönhetően a transzferált privát vagyon fokozatosan ismét évi 100-200 milliárd forint közé csökkent, és idén először apadt a 100 milliárd forintos határ alá. „A folyamatban meghatározó, hogy ezekben az években a hazai gazdasági elit a korábban népszerű külföldi tőkepiaci befektetések helyett inkább a magyarországi reálgazdasági invesztíciókra koncentrál, talán nem mellesleg a kormányzat belföldi piacszerzést nyíltan preferáló elvárásától”- összegezte az ügyvezető igazgató.

Hirdetés átugrása →